Предимства на ултразвуковата ринопластика пред другите техники

Ултразвуковата ринопластика е най-съвременната техника и използва звукови вълни с висока честота за промяна на назалната структура. Научете повече от следващите редове.
Предимства на ултразвуковата ринопластика пред другите техники
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 02 февруари, 2023

Много хора мислят за операция на носа, но не знаят коя техника искат или се страхуват, че традиционната ринопластика може да даде лоши резултати. Поради това да знаете за предимствата на ултразвуковата ринопластика е страхотна идея. Този тип интервенция е силно препоръчителна, тъй като е по-прецизна и води до по-малко увреждане в сравнение с други инвазивни техники.

По същество при тези процедури хирурзите използват ултразвук за по-прецизни и по-малко агресивни интервенции. Това също намалява времето за възстановяване и болката, причинена от операцията. Ако искате този вид естетична операция, жизненоважно е да отидете в сертифицирана клиника за ринопластика, за да получите вниманието на обучен персонал, който да я извърши.

Какво е ултразвукова ринопластика?

Това е иновативна техника, създадена като алтернатива на традиционната остеотомия на носа. Различава се от другите техники в наместването на носните кости, тъй като се извършва по по-прецизен и предвидим начин (чрез ултразвук). Това означава по-кратки операции, които дават много добри резултати при пациентите.

Лекарите могат да извършат ултразвукова ринопластика за по-кратък период от време в сравнение с други методи. Тази процедура отнема не повече от 90 минути. След извършване на оценка на областта на носа, лекарите прилагат локална анестезия върху лицето на пациента и след това правят разрез в носа.

Оттам те дисектират анормалната тъкан отвътре навън, като в крайна сметка разкриват нови точки на растеж на хрущяла, където белега има тенденция да се натрупва. След това те използват ултразвуково устройство, за да променят тези точки на растеж в естетически приятни конични форми, които подобряват чертите на лицето и цялостния външен вид.

Много пациенти предпочитат ултразвукови техники, тъй като те дават по-добри резултати от други алтернативи (като традиционната ринопластика или риномоделиране). Благодарение на високата честота на ултразвука, хрущялните и костните неравности могат да бъдат елиминирани. Това не само коригира изкривената носна преграда, но също така намалява размера на носната кухина без необходимост от дълъг следоперативен период.

Какви са предимствата на ултразвуковата ринопластика пред другите техники?

Ултразвукова ринопластика.
Следоперативният период при ултразвукова ринотерапия е по-кратък от този, необходим при други техники.

Ултразвуковата ринопластика е най-модерната техника и използва високочестотни звукови вълни за промяна на структурата на носа. Тази процедура обикновено се използва за коригиране на изкривени или деформирани носове. Хирургическата модификация на носа с ултразвук води до минимални белези и е по-малко болезнена от традиционната ринопластика. Всъщност повечето пациенти се нуждаят само от седем до десет дни следоперативно възстановяване.

Освен това е по-малко инвазивна от други техники и има по-малко странични ефекти. При тези операции се използва високопрецизен ултразвуков скалпел, за да се избегне увреждането на хрущяла и меките тъкани около костта, както и дискомфорта от следоперативни хематоми, които правят невъзможно възобновяването на ежедневието твърде бързо.

Това са някои от предимствата на ултразвуковата ринопластика пред други техники.

1. По-малко болезнено е от традиционната ринопластика

Операция на носа.
Възможностите за дискомфорт след процедурата се намаляват с използването на ултразвуковия вариант.

Традиционната ринопластика се състои в правене на разрез в носа, за да се модифицират хрущялите и костите и по този начин да се промени външният му вид. Това се постига с помощта на инструменти като длето и чук. Това е сложен процес и може да причини обезобразяване и сериозни усложнения. Поради това пациентите трябва да останат в леглото няколко дни след процедурата, за да се възстановят.

Ултразвуковата техника изисква само малък разрез между ноздрите. След това се използват звукови вълни, за да избутат тъканта, без да увреждат органите. Много пациенти избират да се подложат на ултразвукова операция на носа вместо традиционната ринопластика, защото е по-безопасна и по-малко инвазивна. Освен това могат да се върнат към нормалните си дейности много по-бързо.

2. Постига повече естетични резултати от риномоделирането

Риномоделирането се използва за подобряване на естетиката на носа с помощта на вещества като хиалуронова киселина. Това е една от най-малко инвазивните техники. Това е така, защото при тази процедура размерът на носа не може да се променя, а само да се хармонизира с помощта на инжекционни препарати.

При ултразвуковата ринопластика обаче размерът на носа се променя. Освен това, подобно на ринопластиката, процедурата също е много бърза и не изисква големи разрези. Лекарите прилагат локална анестезия и могат да коригират най-чувствителните настройки, така че да се получи минимална травма по време на операцията. Това помага за облекчаване на болката и подуването.

3. Използва най-модерната технология

Пиезоелектричният скалпел е много важен ресурс за разбиране на значението на ултразвуковата ринопластика в сравнение с традиционните техники. Този инструмент използва ултразвук за рязане на кости с висока прецизност и селективност и изпълнява функцията си, без да уврежда тъканта или съседните области.

Хирурзите дори използват гел за запълване на пукнатини в областта на носа след ултразвукова ринопластика. Това дава по-прецизни и естетически приятни резултати от по-инвазивните техники, като традиционната ринопластика.

Ултразвуковата ринопластика е много надежден вариант

Използването на ултразвук за ринопластика има много предимства, защото е по-безопасно, по-малко инвазивно и по-малко болезнено от традиционните методи и не оставя белези. Тази техника обаче има и някои недостатъци, тъй като не всички лекари са обучени да използват тази технология. Освен това съществува риск от възможно нараняване по време на операция.

Въпреки това, повечето пациенти съобщават за благоприятни резултати, когато се подлагат на този вид процедура. Така че в крайна сметка ще трябва да направите свое собствено проучване, преди да изберете между традиционна или ултразвукова операция на носа. Винаги помнете да се оставите в ръцете на експерти, които да се погрижат за вашето здраве и почтеност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barrera J. (2022). Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. Recuperado de: http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
  • Halepas S, Lee KC, Castiglione C, Ferneini EM. (2020). Grafting in Modern Rhinoplasty. Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2021 Feb;33(1):61-69. doi: 10.1016/j.coms.2020.09.003. Epub 2020 Nov 3. PMID: 33153889. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33153889/
  • Pribitkin EA, Lavasani LS, Shindle C, Greywoode JD. (2010). Sonic rhinoplasty: sculpting the nasal dorsum with the ultrasonic bone aspirator. Laryngoscope. 2010 Aug;120(8):1504-7. doi: 10.1002/lary.20980. PMID: 20564664. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564664/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.