Световен ден на майчиното психично здраве: Всички можем да направим своята част

Разберете защо е важно да се грижите за психичното здраве на майката и как можете да помогнете.
Световен ден на майчиното психично здраве: Всички можем да направим своята част
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 29 декември, 2023

Световният ден на психичното здраве на майката се отбелязва на 3 май всяка година, за да се повиши осведомеността за значението на психичното здраве на майките по време на бременност и след раждане. Този специален ден е създаден с предпоставката за подкрепа на майките по целия свят, като се гарантира, че имат достъп до услугите и лечението, необходими за поддържане на тяхното психологическо здраве.

Нека да разгледаме факторите, които влияят върху психичното здраве на майката, въздействието върху семейството и обществото и как всички ние можем да допринесем за подобряване на общото благосъстояние на майките. С какво мислите, че можете да допринесете за каузата?

Психичното здраве на майката, какво е това?

Психичното здраве на майката се отнася до психологическото здраве на майките по време на бременност и след раждането. Според проучване, публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology, около 15% от жените, които са имали деца, страдат от следродилна депресия. Ситуацията засяга връзката майка-дете и развитието на детето.

В допълнение, други фактори, като стрес, безпокойство, липса на социална подкрепа и домашно насилие, също могат да повлияят на психичното здраве на майката. Статия в списание BMC Pregnancy and Childbirth отбелязва, че майките, които изпитват тези обстоятелства, са изложени на повишен риск от психични разстройства по време и след бременността.

Стана критично важно да се признае значението на психичното здраве на майката. Здравните институции и обществото като цяло трябва да осигурят необходимата подкрепа на майките за профилактика и лечение на психични разстройства по време на бременност и след раждане.

Стрес по време на бременност.
Стресът по време на бременност може да доведе до повишен физически дискомфорт за майката.

Въздействие върху развитието на детето

Психичното здраве на майката има значително влияние върху развитието на детето в утробата. Проучване, публикувано в списание Paediatrics & Child Health, установи, че депресията на майката и други психични разстройства в ранна детска възраст могат да повлияят негативно на когнитивното и емоционалното развитие на детето.

Освен това психичното здраве на майката оказва влияние и върху семейството и обществото. Липсата на подкрепа и стигматизирането на психичните разстройства може да усложни и възпрепятства способността на майката да се грижи за детето си. Промените в семейната динамика ще променят растежа и развитието на малкото дете в ранните му години.

Световният ден на психичното здраве на майките има за цел да разчупи стигмата и да повиши осведомеността за психологическата подкрепа, необходима на майките, защото тази подкрепа не само подобрява качеството на живот на жената. Накратко, това е още един стимул за развитието на детството в здравословна среда.

Това се казва в статия в списаниеWorld Psychiatry, в която се посочва, че програмите, които предоставят грижи и подкрепа за майчиното психично здраве, имат следните предимства:

  • Те намаляват тежестта на психичните разстройства при възрастното население
  • Имат положително въздействие върху семейството и обществото като цяло
  • Подобряват връзката майка-дете

Как можем да помогнем на Световния ден на психичното здраве на майката?

Има много начини, по които можем да допринесем. И не само с конкретни действия в Световния ден на майчиното психично здраве. Трябва да разширим подкрепата си отвъд това, така че да се поддържа във времето.

Можем да предоставим емоционална подкрепа на майките, които срещаме, да изслушаме техните притеснения и да облекчим натовареността им, когато са част от нашето семейство. Ще бъде утешително за тях да не се налага да се справят с толкова много ежедневни дейности, които отнемат време от споделянето на времето с бебето в утробата или новороденото им бебе.

Професионалната помощ също е най-препоръчителна, когато има ясни признаци на разстройство на настроението. Окуражително е да знаем, че много държави са създали специфични организации и програми за справяне с психичното здраве на майките.

International Marce Society също е глобална организация, посветена на насърчаването на майчиното психично здраве чрез изследвания, образование и клинични грижи. От своя страна някои от държавите, които в момента имат такава организация, са следните:

Специфични начини за принос към психичното здраве на майката

  1. Осигуряване на емоционална подкрепа, защото майките трябва да чувстват, че имат с кого да говорят за своите тревоги и чувства. Изслушването им по неосъждащ начин и предлагането на думи на насърчение и подкрепа може да бъде много полезно.
  2. Помощ в домакинската работа, тъй като появата на бебе може да бъде непосилна за майките. Всеки принос към домакинската работа, като почистване, приготвяне на храна или грижа за други деца, може да бъде безценен.
  3. Насърчаване на грижата за себе си чрез напомняне на майките колко е важно да се грижат за себе си и да отделят време за неща, които им харесват.
  4. Бъдете разбиращи и гъвкави, защото майчинството е трудна работа и всеки го прави по свой начин. Нека признаем, че всяка жена има свой собствен път и темпо.
Световен ден на психичното здраве на майката
Бременните жени, които няма с кого да споделят чувствата си, са изложени на по-голям риск.

Призив за действие

Липсата на внимание към психичното здраве на майката може да има сериозни последици в живота на майките. Като следродилна депресия, тревожност и други разстройства на настроението. Освен това въздействието обхваща семейството и обществото като цяло и може да допринесе за социални проблеми като бедност и насилие.

Поради тази причина е важно като общество да признаем важността на психичното здраве на майката. Време е да предприемем действия в подкрепа на майките по пътя им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.