Мотивация или дисциплина: кое е по-важно?

Мотивацията може да ни даде „какво“, а дисциплината ни насочва „как“, за да ни помогне да установим рутина и навици за постигане на целите. По-долу споделяме с вас най-важното, за да приложите и двете на практика.
Мотивация или дисциплина: кое е по-важно?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 12 февруари, 2024

Мотивацията е първата стъпка към действие, постоянството е това, което ни помага да продължим. И двете са необходими по пътя към постигане на целите, които сме си поставили.

Да бъдем мотивирани означава да се свържем с нашите интереси и страсти, с вълнението да постигнем нещо; докато дисциплината ни помага да правим една стъпка след друга, за да стигнем там, където искаме. Прочетете и се запознайте с някои съвети, които ще ви помогнат да упражнявате мотивацията и дисциплината в живота си.

Мотивацията и дисциплината: за какво става въпрос във всеки от тях

Много хора са склонни да мислят за мотивацията и дисциплината като за взаимно изключващи се. Сякаш мотивацията е достатъчна, за да се развие дисциплина или обратното: сякаш дисциплината е необходимият вход за поддържане на мотивацията.

И двете са необходими за реализацията на дадена цел или постижение. Когато мотивацията отслабва, дисциплината може да ни помогне да продължим напред, но когато стане стандартизирана и ни ограничава, мотивацията може да донесе нов вид на промяна.

От друга страна, както мотивацията, така и постоянството могат да имат своите моменти на скръб и слава; тоест има ситуации, в които интензивността на мотивацията ни кара да се чувстваме способни да преместваме планини. Но е логично това да изчезне с времето.

Същото се случва и с постоянството. Има дни, в които ще бъде по-лесно да станете и да изпълните планираните дейности; докато в други моменти ще го правим с по-голяма досада. Въпреки това, постоянството също улеснява изграждането на навици.

Как да насърчим мотивацията?

Според електронното списание Actualidades Investigativas en Educación, за да се стимулира мотивацията, е важно да се търсят преживявания, които генерират чувства на гордост и удовлетворение. Следователно, ако искате да упражните това действие, можете да вземете предвид следните препоръки:

Търсете информация и данни

Използването на филми и препоръки, както и примери за успешни и неуспешни случаи на хора, свързани с вашия интерес, ще ви помогне да научите повече за това, което ви интересува, да откриете аспекти, които не знаете и да станете още по-ентусиазирани, разполагайки с повече ресурси на върховете на пръстите ви. Мотивацията е необходима за учене.

Как да насърчим мотивацията: Представете си ситуациите, за които копнеете

За да постигнете цели, задайте си следните въпроси и си представете какво би било, ако ги материализирате: какво бихте искали да постигнете, къде бихте искали да отидете, как бихте се почувствали, когато постигнете целта?

Научете се да разпознавате емоциите си и да ги управлявате

Мотивацията може да бъде атакувана от определени мисли и емоции. Опитайте се да определите какво мислите, кои аспекти играят във ваша полза и кои срещу вас, как се чувствате. По този начин вие също ще знаете къде сте най-силни и къде трябва да се подобрите.

Как да насърчим мотивацията: Погрижете се за своята вътрешна и външна мотивация

Вътрешната мотивация е тази, която възниква по вътрешни причини и е свързана с вашите страсти, ценности и интереси. Докато външната мотивация е свързана с външни фактори, като признание или печелене на пари, за да предприемете пътуване.

Важно е не само да се оставите да бъдете водени от външно одобрение или утвърждаване. Но и да се движите около вътрешния си компас. Като обръщате внимание на това, което ви кара да се чувствате добре.

Когато има само външна мотивация, всяка трудност е в състояние да ни накара да почувстваме, че нищо не си е струвало и следователно всичко може да е било провал.

Как да насърчаваме дисциплината?

Добре известно е, че за да имаш дисциплина, трябва да сложиш ред в нещата; това е от съществено значение за подобряване на други добродетели. А без дисциплина е доста трудно да имате сила и хладнокръвие пред препятствията, които могат да възникнат по пътя. Ето защо, ако искате да упражнявате дисциплина, някои от нещата, които можете да направите, са следните:

Поставете си малки цели

Ако ви е трудно да поддържате рутина с течение на времето, добра идея е да започнете със създаването на малки навици. Представете си следния пример: ако искате да пробягате 10-километров маратон, започвате всеки ден с ходене с бързо темпо в продължение на 30 минути.

След това добавете нови предизвикателства. Преди да се усетите, ще сте създали определен навик и ще бъдете мотивирани да продължите да напредвате. Нещо повече, малко по малко ще се приближавате до това място, на което искате да бъдете: бягане на 10 километра.

Създайте си рутина

Опитайте се да си съставите график и да се организирате, за да можете да се посветите на това, което искате да правите. Ако ви е трудно да се концентрирате, можете да изберете да работите за кратък период от време, да го прекъснете с почивка и да продължите.

Техниката Pomodoro предлага това, като ви помага да управлявате времето, което отделяте за задачи, които могат да ви затрупат. Не забравяйте, че количеството време, което отделяте за задача, може да е по-малко важно от качеството.

Премахнете разсейването

Днес има “примамки”, които могат да прекъснат или да отнемат фокуса ви, като например използването на мобилен телефон или приложения. Като ограничите разсейването, можете да подобрите концентрацията си, а с това и дисциплината.

Резервирайте работно място

Наличието на място, където ви е удобно или където можете да се движите, да изразявате себе си и да се разширявате, без да чувствате, че пречите на другите, ще ви помогне да бъдете по-дисциплинирани в нещата, които правите. Вземете предвид светлинните, звуковите и температурните условия, тъй като това са фактори, които допринасят за спокойствието и стимулират дисциплината.

Практикувайте упражнения и се опитайте да се храните правилно

Отделете време от деня за упражнения и здравословна диета, в допълнение към подобряването на вашето физическо и психическо състояние. Това ще ви помогне да имате достатъчно енергия, за да се посветите на проекти, които укрепват дисциплината в живота ви.

Харесва ли ви тази статия? Не пропускайте и: Методът Нунчи: корейска техника за щастие

Където има воля, има и начин

Както мотивацията, така и постоянството изискват благоприятна среда. Тоест да можеш да се обградиш с хора, които те стимулират да вървиш напред. Които уважават времето ти и подкрепят целите ти. Тези хора, които отнемат енергията ви, със своя уплашен или постоянен негативен поглед, могат да ви накарат да надцените трудностите над ресурсите, с които разполагате.

Мотивацията ще ни даде целта и ще подхрани този вътрешен огън. Докато дисциплината ще ни помогне да разработим инструменти за постигане на тази цел. Следователно, въпреки че са противоположности, те се допълват и двете са механизми за култивиране и развитие по пътя към постигане на това, което искаме.

Запомнете тези важни думи: Когато има воля, има и начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • Batista Silva, A., Gálvez Espinos, M., & Hinojosa Cueto, I. (2010). Bosquejo histórico sobre las principales teorías de la motivación y su influencia en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000200017&lng=es&tlng=es.
    • Masacon, M. R. H., López, G. A. C., & Lára, G. A. J. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Dominio de las Ciencias, 3(2), 311-333. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5889721
    • Polanco Hernández, A., (2005), “La motivación en los estudiantes universitarios.” Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, Vol., núm.2, pp.1-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44750219

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.