10 начина за дистанциране от мобилния телефон

Използването на мобилния телефон може да се окаже вредно за здравето, ако се превърне в мания. В тази статия ще споделим с вас десет начина за дистанциране от мобилния телефон, с които да се погрижите за себе си.
10 начина за дистанциране от мобилния телефон
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Тези 10 начина за дистанциране от мобилния телефон ще ви бъдат много полезни, ако планирате да отидете на ваканция или просто усещате, че не можете да се справите с повече стрес. Не е тайна, че много хора решиха да започнат “смартфон детокс ”, поне за няколко часа, за да се погрижат за психическото и емоционалното си здраве.

Истината е, че мобилните телефони могат да бъдат толкова обсебващи, че да не ни позволят да се порадвате на няколко минути спокойствие, тъй като постоянно получаваме известия от социалните медии или имейли от работа. И въпреки че работният ни ден е приключил, ние продължаваме да получаваме известия, които ни пречат да се насладим на хората и обстановката около нас.

Базирайки се на това, редица проучвания относно използването на мобилните телефони, както и други подобни устройства, стигат до заключението, че това се превръща в обсебващ навик, водещ до постоянна проверка. В тази статия ще ви помогнем да превъзмогнете това.

Защо трябва да се дистанцирате от мобилния си телефон

Голямото количество информация, която технологичните средства ни предоставят, поставя нови предизвикателства относно използването им, което не трябва да излага здравето ни на риск. Но новите видове поведение, свързани с използването на тези модерни средства, невинаги се оказват безопасни.

Проучванията доказват това. Тъй като технологиите постоянно се подобряват, се появяват нови термини. Като номофобия – ирационален страх от напускане на дома без мобилен телефон, което предизвиква тревожност в хората, страдащи от това състояние. Друг пример за такова поведение е постоянната нужда от следене на това какво правят контактите ви. Това е известно като FOMO или “страх от пропускане”.

Затова въпреки напредъка на технологичните средства, често се налага да се учим как да се дистанцираме от тях. В следващите редове ще споделим с вас 10 начина за дистанциране от мобилния телефон, които ще ви помогнат да живеете без стрес.

10 начина за дистанциране от мобилния телефон

Без дори да осъзнавате случващото се, можете да развиете зависимост към мобилния си телефон. Затова е добре да сте запознати с няколко полезни стратегии, които ще ви помогнат да се справите в тази ситуация.

1. Запазете само най-важните приложения.

Като календара например. След това изтрийте тези, които само ви пречат  и изтощават батерията на устройството. За да решите кои приложения да оставите и кои да изтриете, помислете колко използвате всяко едно от тях.

2. Споделете предизвикателството с някой друг.

Това може да бъде партньора ви, приятел или някой от семейството. Ако някой ваш близък също се опитва да се дистанцира, ще се чувствате по-мотивирани. По този начин вместо да обръщате внимание на мобилния си телефон, можете да планирате други неща заедно или да се радвате на редица развлекателни занимания.

Един съвет, който много ще ви помогне е спазване на правилото да изключвате звука на телефоните си, когато сте навън и се забавлявате. Така ще се радвате на приятните мигове, докато укрепвате връзката си.

Постоянното обръщане на внимание на известията на телефона води до тревога, която ви пречи да се радвате на интересните неща около вас.

3. Избягвайте синхронизирането на акаунтите си.

Вместо това си направете график. Ако синхронизиране акаунтите на работните си имейли, ще ви бъде трудно да се дистанцирате, тъй като някой постоянно ще има нужда от вас или ще трябва да решавате някой проблем. Направете си график, за да се организирате и оставете работните си задължения след като напуснете офиса. Така се ще радвате и на повече часове почивка.

4. Оставете телефона си за малко.

Съвет за дистанциране от мобилния телефон - занимавайте се с приятни и любими неща.

Струва си за оставите телефона си за кратко. Можете да използвате това време за други приятни дейности.

Не е необходимо телефонът ви да бъде на масата докато се храните. Освен това не трябва да го вземате навсякъде докато сте в дома си. Оставете го настрани и се насладете на храната, почетете, изпийте чаша чай или просто посветете малко време на себе си. Запомнете, че ако се случи нещо спешно, ще разберете за него, тъй като никога не оставаме задълго изолирани от света.

5. Определете си колко време ще прекарвате на мобилния си телефон.

Очевидно е, че винаги има нещо, което трябва да решавате или правите. Опитайте се да използвате телефона си само за определено време и след това го оставете. Така както ще знаете, че можете да си починете няколко часа, ще бъдете наясно и че можете да отделите определено време за телефона си и след това да се занимавате с нещо друго.

6. Спрете звука на телефона си.

Ако телефонът ви не вибрира и издава звуци, ще можете да се концентрирате напълно. Мозъкът ви ще бъде фокусиран върху случващото се, без да мисли за нещо друго. Затова прибягвайте до този съвет често, особено когато стане време за лягане.

7. Използвайте класически часовник.

Избягвайте да използвате алармата на телефона си. Това ще ви позволи да се събудите и да прекарате няколко минути в леглото в пълно спокойствие, без да се притеснявате за всичките чакащи ви известия.

8. Занимавайте се с нещо различно.

Учете нов език, опитайте се да напишете книга, рисувайте или просто правете неща, за които винаги сте си мечтали. За целта трябва да се дистанцирате поне за малко от телефона си. Някои хора прекарват часове в споделяне на вицове и новини, а могат да използват това време за други неща, които са им интересни.

9. Настройте телефона си на самолетен режим.

Привикването към телефона може да навреди на здравето ви.

Научете се да оставяте телефона си на самолетен режим, когато искате да се концентрирате върху други важни занимания.

Това е добра идея, докато спортувате или сте се посветили на нещо друго. Когато приключите, можете да изключите самолетния режим и да проверите всичко.

10. Изключете телефона.

Ако въпреки всички усилия ви е трудно да се дистанцирате от телефона си, просто го изключете и помислете как използвате устройството.

Заключение

Ако след прилагането на тези 10 съвета за дистанциране от мобилния телефон чувствате, че не можете да се справите, трябва да потърсите помощта на психолог. Най-вероятно страдате от зависимост.

Най-важно е да останете спокойни. В началото най-вероятно ще ви бъде трудно да се дистанцирате. Но постепенно ще осъзнаете, че можете да живеете без него. Запомнете, че най-важно е да бъдете в хармония със себе си.

И накрая, ако мислите, че ви е необходима допълнителна помощ и подкрепа, не се колебайте да потърсите такава от опитен терапевт.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carbonell, X., Fúster, H., Chamarro, A., & Oberst, U. (2012). Adicción a internet y móvil: Una revisión de estudios empíricos Españoles. Papeles Del Psicologo.
  • Chóliz Montañés, M., & Villanueva Silvestre, V. (2011). Evaluación de la adicción al móvil en la adolescencia. Chóliz Montañés, Mariano ; Villanueva Silvestre, Verónica. Evaluación de La Adicción Al Móvil En La Adolescencia. En: Revista Española de Drogodependencias, 2011, Vol. 36, No. 2: 165.
  • PEDRERO PÉREZ, E. J., RODRÍGUEZ MONJE, M. T., & RUIZ SÁNCHEZ DE LEÓN, J. M. (2012). Adicción o abuso del teléfono móvil . Revisión de la literatura . Mobile phone abuse or addiction . A review of the literature . Adicciones.
  • Sánchez-Carbonell, X., Beranuy, M., Castellana, M., Chamarro, A., & Oberst, U. (2008). La adicción a Internet y al móvil: ¿moda o trastorno? Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.279
  • Sanchez-Carbonell, Xavier;Beranuy, Marta; Castellana, MOntserrat; Chamarro, Ander; Oberst, U. (2008). La Adiccion a Internet y al móvil. Adicciones.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.