4 натурални средства при бруксизъм

Възможни последици от това състояние са зъбобол, кариеси, гингивит, подуване в областта на челюстта и безсъние
4 натурални средства при бруксизъм

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Бруксизмът представлява състояние, което се характеризира с неумерено притискане и скърцане със зъби, челюст и кътници. В повечето случаи то се проявява нощно време и може да провокира различни проблеми и увреждания, болка и дори счупване на зъби. В днешния материал ще поговорим за някои от най-ефикасните начини за справяне с болестта, наречена бруксизъм.

Какво трябва да знаете за бруксизма

бруксизъм

Както вече споменахме, бруксизъм се проявява, когато човек стисне прекалено силно зъби или когато ги търка едни в други, получавайки ефекта на скърцане. Става дума за вреден навик, подобен на хапането на устни и гризането на нокти. Бруксизмът е несъзнателно и неволево действие, а това означава, че пациентът дори може да не забелязва какво прави, докато човек край него не му обърне внимание или не се появи болка.

Хората, които страдат от бруксизъм, най-често се сблъскват с него през нощта, докато спят. На сутринта те може да усещат интензивна болка в челюстта или венците. Регистрирани са и случаи, когато поради бруксизъм човек чупи зъбите си, вследствие на силното триене и натиск.

Кои са най-честите причини за бруксизъм? Те са много и различни, но всички са свързани с емоционалното и психологическото състояние на човека. Сред тях са:

Стрес

Да кажем, че сте били изложени на силно напрежение през последните няколко дни, седмици и дори месеци. Препоръчително е да намерите начин да освободите това напрежение. В този случай триенето на зъбите и скърцането с челюстта е един от начините.

Тревога

Тревога

Има периоди в живота на човека като раждането на дете, смяна на работното място, раздяла с близък приятел и т.н., когато се натрупва извънредно голямо количество тревога. Ако не намерите начин да се справите с нея, тялото може да реагира чрез характерните за бруксизма триене и скърцане със зъби.

Натрупани емоции

Ако сте интроверти, сблъсквате се с проблеми у дома, възпитани сте никога да не споделяте какво чувствате, намирате се под напрежение, не можете да споделяте открито със семейството или чувствате, че трябва да прикриете своите емоции, напълно възможно е да страдате от бруксизъм през нощта.

Умствена умора

По средата на изпитите в университета сте, преживявате сливането на две компании или пък сте натоварени с много работни задачи – всяко едно от тези три неща в съчетание с неизменните ежедневни задачи покрай семейството може да доведе до повишаване на риска от бруксизъм.

Какви са последствията от скърцането със зъби?

Зъби

Някои от ефектите от бруксизма са:

 • Зъбобол, когато натискът е по-силен
 • Болка във врата, дължаща се на стискането и позицията на челюстта
 • Проблеми с темпоромандибуларната става, която провокира болка в ушите
 • Износване на зъбите и кътниците, отслабването им и засилване на чувствителността им; също така кариеси, падане на зъби, гингивит и др.
 • Болка или подуване в областта на челюстта
 • Безсъние, съчетано с болка в устата или високи дози стрес

Как се лекува бруксизъм?

Череши

Освободете напрежението

От първостепенно значение е да откриете здравословен начин за освобождаване на натрупаното напрежение. Елиминирайте стреса и успокойте нервите си преди лягане. Умението да контролирате емоциите е много важно. Търсете начини за елиминиране на онези неща в ежедневието, които ви правят нещастни, потискат ви и ви депресират. Вероятно решение може да бъде практикуването на спорт, намаляването на работните часове или пропускането на допълнително дежурство. Усилието си струва, защото от това зависи здравето.

Ако проблемът е свързан с неспособност да споделяте своите мисли и емоции с другите хора, добра идея е да започнете лека полека да го правите. Възможно е да усетите облекчение, дори когато говорите пред огледалото, споделяте с приятели или изливате тревогите си в компанията на терапевт. Най-важното нещо тук е потокът от емоции, който излиза извън вас. Изговаряйки това, което ви тежи, е напълно реалистично дори да откриете решението на проблема. Не оставайте мълчаливи, когато това не се налага. Не позволявайте на думите да бъдат затворници вътре във вас, блокирайки гърлото ви от напрежение. По този начин вие повишавате рисковете за собственото си здраве.

Тренирайте

Упражнения

Това е прекрасен начин да изпуснете напрежението и да преборите стреса, които водят до характерното притискане на зъби и скърцане с челюст. Някои хора предпочитат по-интензивните физически занимания – бокс, кикбокс, спининг или маратони. Други избират по-тихи занимания, например йога, пилатес и плуване. Ако не разполагате с много време, което можете да отделите за тренировка, опитайте се поне да излизате на разходка всеки ден или да се качвате по стълбите към дома си, вместо да използвате асансьора. Ще забележите колко отпускащо се отразяват редовните физически натоварвания. Те ще помогнат за изпускането на ежедневното напрежение.

Ограничете консумацията на определени храни

В зависимост от това какво обичайно консумира, човек може да се чувства повече или по-малко стресиран и тревожен. Представяме списък от няколко храни, които са вредни за здравето, особено когато вече страдате от високи дози стрес и бруксизъм:

 • Рафинирана захар
 • Газирани напитки
 • Пържени храни
 • Фаст фууд
 • Кафе
 • Шоколад
 • Оцет
 • Консервирани сокове

В допълнение ще споменем, че повечето от изброените продукти са вредни за зъбите, тъй като отслабват емайла им. От друга страна, пресните плодове и зеленчуци представляват отличен източник на хранителни вещества. Те засищат глада и предпазват от неконтролируемия апетит за сладко. Опитайте се да консумирате пресни сокове 2 пъти дневно. Наслаждавайте се на свежестта на марулята и ябълките по обед и вечерно време.

Консумирайте чайове с релаксиращ ефект

chayove

Можете да приготвяте такива чайове по всяко време на деня, но най-положителен ще е ефектът им, ако ги приемате час-два преди лягане. Най-релаксиращите билки са:


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.