Научете всичко за проблемите с преглъщането

Проблемите с преглъщането обикновено се проявяват с болка и трудно преглъщане. Научете всичко по темата в следващите редове.
Научете всичко за проблемите с преглъщането

Последна актуализация: 16 декември, 2021

Проблемите с преглъщането засягат преминаването на храната от устата към стомаха. Тези проблеми могат да бъдат свързани с различни заболявания. Общото между тях е, че засягат процеса на преглъщане.

Тези проблеми, освен че имат различен произход, могат да се проявяват и с различни симптоми. Понякога е очевидно, че има проблем с преглъщането (например не можете да преглъщате). Друг път проблемът се проявява сравнително леко – със серия от усложнения – например човек просто не може да се храни правилно. И дори не подозира, че има по-сериозен проблем.

За съжаление проблемите с преглъщането са често срещани. Обичайно засягат по-възрастните хора и дори могат да доведат до сериозни проблеми със здравето като недохранване или обезводняване. В тази статия ще ви разкажем всичко по темата.

Процесът на преглъщане

Преглъщането е сериозен проблем, включващ редица мускули в устата и фаринкса, ларинкса и хранопровода. Целта на процеса е преместването на храната, която консумираме, от устата към стомаха, където тя се смила. Освен мускулите в процеса участват и различни нерви, позволяващи координацията на движението на тези мускули.

Преглъщането обхваща три фази: орална, фарингеална и езофагеална. При оралната фаза храната се сдъвква. Това позволява образуването на хапка, която преминава към фаринкса. След като премине там, започва втората фаза.

Болката в гърлото може да е свързана с проблеми с преглъщането.
Във втората фаза – фарингеалната – координацията между споменатите по-рано мускули е много важна. Причината затова е, че така се предотвратява попадането на храната в ларинкса, тъй като това може да доведе до проблеми с дишането и дори до задушаване. Затова и преглъщането е съзнателно действие.

Следва третата фаза. Под действието на мускулите хапката най-накрая достига до хранопровода, след като е предотвратено преминаването й в дихателните пътища или връщането й към носа. В езофагиалната фаза хапката достига до стомаха благодарение на перисталтиката. Този процес се състои от серия от неволни мускулни свивания и отпускания, с помощта на които храната попада в храносмилателния тракт.

Проблеми с преглъщането

Както вече споменахме, проблемите с преглъщането включват редица заболявания, чиято обща черта е, че засягат този процес. Казано с други думи те могат да са с различен произход и да се проявяват с различни симптоми.

Повечето проблеми с преглъщането водят до дисфагия или трудно преглъщане. Тя води до усещане, че храната не може да бъде преглътната или че е заседнала някъде в гърлото. Счита се, че около 15% от хората над 50 години страдат от дисфагия. Тя е и един от основните симптоми на тумор в езофагуса или фаринкса. Затова лекарите трябва да преценят състоянието и оплакванията много внимателно.

Проблемите с преглъщането могат да се проявят и със симптоми като назална регургитация, кашлица и задушаване. Понякога храната, която е била погълната, веднага се връща обратно.

Други симптоми на проблемите с преглъщането

Друг симптом, които обикновено се проявява при тези проблеми е болката при преглъщане. Медицинският термин описващ този проблем е одинофагия. Обикновено се наблюдава при нараняване на фаринкса или хранопровода. Често се среща при определени инфекции.

Важно е да знаете, че всички проблеми с преглъщането се проявяват симптоматично. Както вече споменахме, понякога единственото, което се наблюдава са усложненията, в резултат на нарушаването на самия процес на преглъщане. Например често срещани са респираторните усложнения, тъй като храната навлиза в дихателните пътища. Това е свързано с редица инфекции като пневмониите например.

Друг случай, при който проблемите с преглъщането не се проявяват типично е при болните с Паркинсон, които имат специфични нарушения на храносмилателната система, освен че не могат ясно да опишат оплакванията си. Именно това е и причината те често да страдат от недохранване и обезводняване.

Болка в гърлото

Запомнете, че е важно да се консултирате с лекар, ако забележите каквито и да е проблеми с преглъщането. Както вече споменахме причините за тези проблеми са различни и затова е важно да ви бъде поставена правилната диагноза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.