Кои са по-добри: Пълномаслените или нискомаслените млечни продукти?

Пълномаслените млечни продукти, за разлика от нискомаслените, са по-добри отколкото си мислите. Те не ви карат да качвате килограми и подобряват вашето здраве.
Кои са по-добри: Пълномаслените или нискомаслените млечни продукти?
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

От години се смята, че нискомаслените млечни продукти са по-добри защото пълномаслените карат хората да качват килограми и причинявали сърдечно-съдови заболявания поради мазнините, които съдържат. Обаче, все повече и повече проучвания отхвърлят това твърдение. В тази статия ще обясним дали пълномаслените или нискомаслените млечни продукти са по-добри.

Пълномаслените или нискомаслените млечни продукти?

Пълномаслените продукти винаги са имали лоша слава при населението поради:

  • Калории. Пълномаслените млечни продукти съдържат повече калории от нискомаслените, тъй като мазнината е макронутриента, който дава повече калории. Лесно е да се премахнат мазнините от млечните продукти. Освен това, изглежда логично, тъй като те съдържат по-малко калории, те представляват по-малък риск от затлъстяване.
  • Наситени мазнини. Наситените мазнини винаги са били познати като „лоши“ мазнини защото те могат да причинят заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Следователно, тяхното премахване е допълнително предимство.

Обаче, когато изхвърлите мазнините от вашата диета, вие изхвърляте много от витамините, разграждащи мазнините ( A , D и E ), както и много минерали.

Витамини А, С, D и други

Специалистите са провели многобройни проучвания за да проверят дали пълномаслените продукти карат хората да качват килограми или да подобрят цялостното здраве. Тук ще ви покажем различни проучвания:

Пълномаслените или нискомаслените млечни продукти: кои са по-добри за теглото

Проучване, публикувано в The American Journal of Nutrition, наблюдавало разлики в теглото при хората, които са консумирали пълномаслени или нискомаслени продукти. Резултатите са, че групата, които консумирали пълномаслените продукти, имали намален с 8% риск от наднормено тегло или затлъстяване.

Тази статия потвърждава, че високият прием на мазнини от млечни продукти е свързан с по-малък риск от затлъстяване и сърдечно-съдов риск, по същия начин по който ниския прием на мазнини от млечни продукти, е свързан с повишен риск от затлъстяване.

Пълномаслените или нискомаслените млечни продукти: кои са по-добри за здравето

Повечето проучвания не намерили разлики между пълномаслени или нискомаслени продукти, или че пълномаслените продукти постигали по-добри резултати. Всъщност, пълномаслените млечни продукти могат да излекуват някои заболявания като например:

  • Диабет тип 2
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Метаболитен синдром
  • Хипертония
  • Колорекателен рак

Трябва ли децата да избират пълномаслени или нискомаслени млечни продукти?

Момиче пие мляко

Важно е децата да консумират пълномаслено мляко защото както споменахме отгоре, значително количество витамини и минерали се съдържа в нискомаслените млечни продукти. При проучване на 2745 деца, специалистите наблюдавали, че приема на нискомаслено мляко е свързан с по-високи концентрации на витамин D и по-малък индекс на телесната маса.

Трябва да подчертаем, че тези млечни продукти не трябва да съдържат добавена захар защото много млечни продукти за деца съдържат много захар и консерванти, които са противопоказни.

Заключение

Като цяло, трябва да разгледате всеки случай тъй като млечните продукти не са основната причина да сте с наднормено тегло или затлъстели. Ако е трудно за вашето тяло да поглъща пълномаслени млечни продукти, можете да изберете нискомаслени млечни продукти. Също така, ако пиете няколко чаши мляко на ден.

Но ако трябва да спазвате нискомаслена диета поради някоя причина, може би е най-добре да консумирате нискомаслени млечни продукти. Също така, ако ще извършвате физически упражнения по-късно през деня. Обаче, трябва да имате предвид някои ключови понятия:

  • Не всички мазнини са „лоши“; просто трябва да знаете техния произход. Както виждаме, наситените мазнини от млякото не допринасят за затлъстяване или сърдечно-съдови заболявания.
  • Тъй като пълномаслените млечни продукти съдържат мазнини, те подпомагат засищането, което може да ви накара да ядете по-малко през деня.
  • Нискомаслените млечни продукти са по-безвкусни и поради тази причина, хората добавят захар и рафинирани зърнени закуски към тях. С други думи, те премахват мазнините за да добавят други компоненти, които са по-вредни за здравето.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rautiainen, S., Wang, L., Lee, I. M., Manson, J. E., Buring, J. E., & Sesso, H. D. (2016). Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study. The American journal of clinical nutrition103(4), 979-988.
  • Kratz, M., Baars, T., & Guyenet, S. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European journal of nutrition52(1), 1-24.
  • Yu, E., & Hu, F. B. (2018). Dairy products, dairy fatty acids, and the prevention of cardiometabolic disease: a review of recent evidence. Current atherosclerosis reports20(5), 24.
  • Vanderhout, S. M., Birken, C. S., Parkin, P. C., Lebovic, G., Chen, Y., O’Connor, D. L., … & TARGet Kids! Collaboration. (2016). Relation between milk-fat percentage, vitamin D, and BMI z score in early childhood. The American journal of clinical nutrition104(6), 1657-1664.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.