Канарското мляко: Какво е това?

Опитвали ли сте вече тази вкусна напитка? Не се колебайте да си я направите у дома. Така, тя ще ви бъде максимално полезна.
Канарското мляко: Какво е това?
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Канарското мляко се приготвя от канарско семе – просо с ниско съдържание на калории. Напоследък е станало изключително популярно по целия свят. Това е така, защото съдържа голямо количество основни хранителни вещества и е много полезно за здравето.

Канарското семе е известно като просо за храна на птици, по-точно на канарчета. В действителност обаче, канарското семе заема важно място в диетата на съвременния човек. Причината се крие в ензимите и аминокиселините, които тези семена осигуряват.

Когато е изсушено, в канарското семе има много хранителни вещества. Ако поставите семената във вода, те преминават през поредица от химични процеси, които увеличават количеството на фибрите, целулозата и висококачествените органични протеини.

Освен хранителните вещества, които осигурява, канарското семе е идеално за подобряване на храносмилането. Също така, стимулира функцията на черния дроб и помага за детоксикацията на тялото.

Тъй като предполагаме, че много хора, все още не са опитвали, в тази статия искаме да ви споделим рецептата за мляко от канарско семе. Също така, ще ви покажем неговите основни ползи.

Канарското мляко: Как се приготвя?

Както вече изяснихме, то се прави от канарско семе- просо за канарчета и други птици.

Канарското мляко е от най-нискокалоричните натурални напитки, познати днес. Именно за това, можете да го приготвяте всеки ден. В допълнение, то може да се използва като хранителна добавка за поддържане на здравословно тегло.

Освен това се приготвя много лесно. Подготовката обаче започва от предходната вечер.

Съставки

 • 6 супени лъжици от канарското семе
 • 4 чаши вода

Начин на приготвяне

 • Изсипете 4-те чаши с вода в кана. Накиснете канарското семе в каната с вода. Оставете да престои една нощ.
 • На сутринта, прецедете семената и ги поставете в блендер, заедно с останалата част от водата.
 • Пуснете блендера на висока скорост, докато получите напитка с бледокафяв цвят.
 • Изцедете напитката през тензухена кърпа и изхвърлете остатъка в кърпата.

Как се пие

 • Пийте по една чаша от канарското мляко сутрин за закуска
 • Изпийте още 2 до 3 чаши през деня.

Канарското мляко – ползи

Канарското семе съдържа 16,6% висококачествени протеини и 11,8% диетични фибри.

При процеса на приготвяне на канарското мляко, се увеличава съдържанието на ензими в семената. По този начин, клетките в тялото по-добре усвояват глюкозата.

Благодарение на тези свои качества, както и на богатото съдържание на витамини и минерали, канарското мляко подобрява здравето. Разбира се, ако го пиете редовно.

Канарското мляко подобрява храносмилането

Канарското мляко: подобрява храносмилането

Ензимите, които се намират в канарското мляко, подобряват процеса на храносмилане. Те също помагат за превръщането на нишестето в глюкоза.

 • Противовъзпалителните му свойства помагат за намаляване на дразненето в стомаха и стомашната лигавица.
 • Благодарение на това, се предотвратяват киселините в стомаха и язвите.
 • Канарското мляко също подпомага перисталтиката на червата и предпазва от запек и диария.

Канарското мляко е полезно за сърцето

Това растително мляко се превърна в едно от най-големите средства за борба с натрупването на лош холестерол (LDL) в артериите.

 • Неговите антиоксидантни съединения помагат да се предотврати образуването на плака в артериите. Тези съединения също така помагат за изчистване на липидите и предотвратяване на заболявания като атеросклероза.
 • Освен това, канарското мляко подобрява кръвообращението и помага за балансиране на нивата на натрий в организма.
 • Предотвратява появата на високо кръвно налягане.

Помага да отслабнете

Важно е да следите килограмите си

 

Поради детоксикиращите си и храносмилателни свойства, канарското мляко се смята за добра хранителна добавка за хора, които се опитват да отслабнат по здравословен начин.

 • Макар че канарското мляко не е чудотворно средство, неговите съединения помагат за изчистване на токсините от тялото. По този начин се подобряват процесите на метаболизма.
 • От друга страна, диетичните му фибри увеличават усещането за ситост. Това намалява необходимостта от „похапване“ на висококалорични храни.

Намалява задържането на течности в организма

Млякото от канарско семе има диуретично действие върху тялото ви, което подобрява функцията на бъбреците. В резултат на това, се подпомага филтрирането на течностите в организма, така че те да се отделят чрез урината.

Канарското мляко помага на хората, които страдат от подуване или възпалителни процеси. Това е така, защото, като се отървете от натрупаните течности в организма, избягвате усложненията и болката.

Прочиства черния дроб

Прочистването на черния дроб е важно за здравето на целия организъм

Антиоксидантите и естествените ензими в канарското мляко подпомагат прочистването на черния дроб. Тези съединения също подобряват функцията на черния дроб.

Съединенията, които се съдържат в канарското мляко намаляват нарушенията в организма, причинени от свободните радикали. Тази растителна напитка ускорява разграждането на мазнините, което ви предпазва от бавното храносмилане.

Предотвратява инфекциите на пикочните пътища

Хранителните вещества, които се съдържат в растителното мляко, помагат за укрепване на имунната система

Хранителните вещества, които се съдържат в това растително мляко, помагат за укрепване на имунната система. Така тялото е устойчиво на инфекции, които засягат уринарната система.

В същото време, диуретичното действие на тази напитка съществено допринася за почистване на пикочните пътища и пикочния мехур. Така по-лесно се отърваваме от микробите, които причиняват  заболявания на пикочната система.

И така, опитахте ли вече тази вкусна растителна напитка? Сега, след като знаете ползите, не се колебайте да си я направите в домашни условия. По този начин тя ще ви бъде максимално полезна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abdel-Aal, E. S. M., Hucl, P. J., & Sosulski, F. W. (1997). Structural and Compositional Characteristics of Canaryseed (Phalaris canariensis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry45(8), 3049–3055. https://doi.org/10.1021/jf970100x
 • Mason E, L’Hocine L, Achouri A, Karboune S. Hairless Canaryseed: A Novel Cereal with Health Promoting Potential. Nutrients. 2018;10(9):1327. Published 2018 Sep 19. doi:10.3390/nu10091327
 • Abdel-Aal, E. S. M., Hucl, P., Patterson, C. A., & Gray, D. (2010). Fractionation of hairless canary seed (Phalaris canariensis) into starch, protein, and oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry58(11), 7046–7050. https://doi.org/10.1021/jf100736m
 • Valverde, M. E., Orona-Tamayo, D., Nieto-Rendón, B., & Paredes-López, O. (2017). Antioxidant and Antihypertensive Potential of Protein Fractions from Flour and Milk Substitutes from Canary Seeds (Phalaris canariensis L.). Plant Foods for Human Nutrition, 72(1), 20–25. https://doi.org/10.1007/s11130-016-0584-z

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.