Седем признака, че консумирате много захар

Захарта ви дава енергия, но прекалената й консумация може да има обратен ефект и да доведе до чувство на умора и летаргия.
Седем признака, че консумирате много захар

Последна актуализация: 31 август, 2020

Има ли начин да разберете дали консумирате много захар? Отговорът е „да“. Тялото ви постоянно изпраща сигнали, ако не се храните правилно, дори ако не ги разпознавате.

Много хора не знаят, че физиологичните или психологичните им проблеми могат да се дължат на прекомерната консумация на захар.

Затова днес ще се спрем на седем признака, показващи, че консумирате много захар и сладко, за да знаете как да разпознаете този проблем. Готови ли сте?

Признаци, че консумирате много захар

Прекомерната консумация на захар е  навик, който може значително да навреди на здравето ви с течение на времето. Първо трябва да разясним какво имаме предвид под „захар“. Става въпрос за рафинираната такава, а не за захарта съдържаща се в плодовете и зеленчуците например.

Последната е позната като “вътрешна захар” и според Световната здравна организация (СЗО), няма доказателства, че е вредна за здравето. В действителност тя трябва да присъства в менюто ни.

И обратно, свободната захар, консумирана в големи количества, може да навреди на здравето ни. Продължете с четенето, тъй като днес ще се спрем на седем признака, които тялото ви изпраща, когато консумирате много захар.

1. Постоянен глад

Постоянен глад

Според проучване публикувано в списанието Nutrición Hospitalaria, захарите създават по-силно усещане за ситост от въглехидратите.

Но тази ситост е краткосрочна. Много е вероятно скоро след приема на сладки отново да сте гладни. А това в съчетание с уседналия начин на живот и неправилното хранене, може да доведе до излишни килограми и дори до затлъстяване.

Затова, ако сте гладни постоянно, въпреки че се храните, това може да се дължи на прекомерната консумация на свободна захар и недостига на основни хранителни вещества.

2. Умора

Вярно е, че напитките съдържащи глюкоза са предназначени да осигуряват енергия и да се борят с умората и изтощението. Най-известните енергийни напитки съдържат този вид захар.

Но последиците в дългосрочен план, както и тези при прекомерна употреба, не са известни. Експеримент на изследователите на Университет Кардиф Метрополитън  показва, че хората, които са намалил консумацията си на рафинирани захари подобряват усещането за умора и настроението си като цяло.

И въпреки че това изследване отваря вратите към следващи проучвания по темата, то е достатъчно интересно и показателно. Както можете да видите, ако постоянно сте уморени без видима причина, това може да се дължи на приема на празни калории от захарта.

3. Проблеми със зъбите

Появата на кариеси е свързано с консумацията на много захар.

Със сигурност майка ви е казвала, че зъбите ви ще паднат, асо ядете много сладко. И да – права е била.

Различни проучвания показват, че прекалената консумация на захар, в съчетание с лоша хигиена на зъбите, уврежда емайла. Как? На първо място трябва да знаете, че устата е пълна с бактерии – някои от тях са полезни, а други – не.

Захарта привлича вредните бактерии, а те увреждат емайла ви, което води до проблеми със зъбите.

Ако не обърнете внимание на проблема, това ще доведе до кариеси, зъбите ви ще започнат да се чупят, когато ядете нещо по-твърдо.

4. Кожата остарява

Според проучване, публикувано в списанието Clinics in Dermatology, консумацията на много захар състарява кожата по-бързо.

Причината за това е появата на молекули познати като AGES (крайни продукти на напреднала гликация), увреждащи колагена и еластина в кожата.

5. Болка в ставите

Болка в ставите

Това е рядък симптом, до който може да доведе прекомерната консумация на захар. Някои изследователи свързват прекомерния прием на газирани напитки (богати на свободна захар) с по-високата вероятност за развитие на ревматоиден артрит при жените.

Това отново се дължи на молекулите AGES, които вече споменахме, тъй като те водят до възпаление и в резултат на това – до дълготрайна болка в ставите.

6. Напълняване

Вероятно не сте изненадани от този факт. Ако консумирате много захар вероятността да напълнеете е голяма, особено ако водите уседнал начин на живот.

Вече споменахме, че захарта създава временно усещане за ситост, което ви кара да ядете повече и повече, и така трупате повече килограми. Казахме ви, че захарта директно е свързана с наднорменото тегло и затлъстяването.

7. Проблеми с концентрацията

Умората може да се дължи на консумацията на много захар.

Ефектът от натрупването на захар в кръвта е свързан и с дейността на мозъка и способността ни да се концентрираме.

Когато консумирате много захар, често искате още и още. Това може да доведе да неправилно функциониране на мозъка, когато нивото на захарта падне. Причината е, че той се нуждае от енергията, която захарта му осигурява, за да работи правилно.

Затова можете внезапно да усетите как мозъкът ви работи като в мъгла и ви е трудно да се концентрирате. Различни проучвания свързват прекомерната консумация на захар с определени когнитивни дисфункции.

Защо трябва да спрете да консумирате захар?

Разпознахте ли тези признаци и при вас самите? Мислите ли, че консумирате много захар? Ако е така трябва да вземете нужните мерки. На първо време е лесно да неглижирате проблема, но липсата на контрол може да доведе до развитието на много по-сериозни заболявания, от тези споменати в тази статия. Например сърдечно-съдови проблеми.

Затова трябва да си обърнете внимание е да намалите консумацията на свободни захари. Запомнете, че захарта е пристрастяваща и колкото повече ядете, толкова повече ще се нуждаете от нея.

Според различни проучвания причината за това е, че захарта отделя допамин – хормон свързан с щастието и удоволствието, който създава зависимост. Така че ви съветваме да действате, ако тези признаци са ви познати.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.