Ефикасна ли е диетата на Дюкан при хората с наднормено тегло?

Проблемът на диетата на Дюкан е, че не се вземат в предвид различията между хората, които се подлагат на нея. Затова и резултатите при отделните хора са толкова различни.
Ефикасна ли е диетата на Дюкан при хората с наднормено тегло?
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Вероятно сте чували за “чудодейната” диета на Дюкан, станала любима на редица знаменитости от Холивуд.

Тя е предпочитаната диета на хората решили да отслабнат, без да полагат много усилия. Тя не изисква правенето на упражнения, а същевременно можете да ядете почти всичко, което искате.

Запознатите отблизо с тази диета твърдят, че тя няма очаквания ефект при 80% от тези, които се подлагат на нея, особено при хората с наднормено тегло.

Научете повече от днешната статия.

Съмнителният успех на диетата на Дюкан
Дали диетата на Дюкан е наистина ефикасна

Френският лекар Дюкан публикува редица книги за чудодейната си диета, всички радващи се на огромен успех. В Испания трите му публикувани книги са “бестселъри” с над половин милион продажби.

Вълнението около тази диета не остава незабелязано. Направено е проучване от Испанската агенция по безопасност на храните (AESAN), което потвърждава, че диетата на д-р Дюкан е “измамна, незаконна, не помага на хората да отслабнат и излага на риск тези, които се подлагат на нея.”

Много хора започват диетата след като виждат бързите резултати при актрисата Пенелопе Крус след раждането на сина й. Хората са впечатлени и от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън (твърди се, че д-р Дюкан е изпратил копие от книгата си на херцогинята, благодарейки й за доверието й).

Ефикасна ли е диетата на Дюкан при хората с наднормено тегло?
Действа ли диетата на Дюкан при хората с наднормено тегло

Мнозина си мислят, че това е перфектната диета за хората с наднормено тегло. Други твърдят, че действа само при тези, които искат да свалят няколко килограма. Диетата обещава дълготрайни резултати (за цял живот), но мнозина оспорват действието на тази чудодейна диета.

Едно от проучванията, доказващо защо тази диета не действа, е проведено от група яростни противници на д-р Дюкан.

Те наблюдават 5000 човека, подложили се на тази диета.

Въпреки че повечето отбелязват, че в началото диетата има ефект, по-късно те докладват следното:

 • 35% възстановяват килограмите, които са свалили през изминалата година.
 • 48% възстановяват теглото си отпреди една година.
 • 64% са по-пълни отколкото в началото на диетата, две години след спазването й.
 • 70% са с по-високо тегло отколкото в началото на диетата, три години след приключването й.
 • 80% от наблюдаваните тежат повече четири години след началото на диетата.

Една от максимите на този метод е: “ако не постигнете желаните от вас резултати, това се дължи на неправилното спазване на диетата.” Казано с други думи – грешката е на хората подложили се на диетата, а не на самата диета.

Погледнете част от резултатите от проведеното проучване. 60% от хората казват, че не са отслабнали, защото са се хранили прекалено много, не са тренирали в началните етапи на диетата или са яли нещо, което не трябва.

Чувството на вина е психологическо последствие на диетата на Дюкан, но не е единственото.

Част от хората спазващи диетата на Дюкан показват симптоми на депресия и ниско самочувствие, защото поглеждайки се в огледалото те най-накрая виждат така желаната оформена фигура. Но за съжаление няколко седмици по-късно всичко отново се връща в изходна позиция… дори става по-зле.

Добре е да припомним, че самият Пиер Дюкан казва, че хората с няколко килограма над нормалното си тегло са “болни”, а какво остава за тези с наднормено тегло.

Диетата на Дюкан може да се окаже опасна за здравето
Световната здравна организация подава подобна жалба през 1997 година, когато описва наднорменото тегло като хронично заболяване. За съжаление д-р Дюкан третира тези, които не са слаби, като хора с проблеми.

Счита се, че хората с наднормено тегло могат да отслабнат  с около пет килограма след като са били месец на диетата на Дюкан. Това не е значително постижение, имайки в предвид ограниченията и крайностите, на които трябва да се подложите, докато спазвате диетата.

Има много по-ефикасни и здравословни режими, които можете да спазвате, за да постигнете добри резултати.

Мазнините ще се стопят, ако консумирате по-малко рафинирани брашна, захари и мазнини и повишите консумацията си на плодове и зеленчуци. Освен това можете да спортувате редовно и да избягвате вредните навици като пушенето и пиенето на алкохол.

Не е необходимо да се подлагате на такива драстични режими излагащи здравето ви на риск. Освен това ще избегнете “йо-йо ефекта” на възстановяване на всички килограми, които сте успели да свалите.

След многото хора твърдящи, че диетата на Дюкан не е подходяща за всеки, независимо дали е с наднормено тегло или не,  е и един изследовател от университета в Навара (Испания).

Д-р Силва вярва, че дори стриктното спазване на книгите на Дюкан няма да доведе до желаните резултати.

Разбира се д-р Дюкан не е отговорен за състоянието на нито един човек, подложил се на диетата му, както би бил един диетолог в медицински център. Нито пък може да контролира разбирането на хората на самата диета. Освен всичко това книгата е прекалено обща и не разграничава специфичните особености на хората.

Ясно е, че не може всички хора да се подложат на една и съща диета, заради различията във:

 • Възрастта
 • Физическото състояние
 • Теглото
 • Навиците и дейностите
 • Наследствените фактори
 • Специфичните заболявания на всеки

Затова е важно първо да поговорите с лекаря си и да разгледате други по-здравословни  варианти за отслабване, подходящи за състоянието ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906.
 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
 • O’Neill B, Raggi P. The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis. 2020 Jan;292:119-126

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.