Предимствата и недостатъците от пиенето на прясно мляко

Прясното мляко е един от основните природни източници на калций и е много важен за растежа на бебетата. Калцият е важен и за развитието и грижата за костите. В тази статия ще ви разкажем за предимствата и недостатъците от пиенето на прясно мляко.
Предимствата и недостатъците от пиенето на прясно мляко

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Може би много често сте чували, че пиенето на прясно мляко е изключително важно за растежа. Освен това спомага грижата за здравето на костите и зъбите. Но приемането на прясно мляко и консумирането на млечни продукти може да предизвика и някои здравословни проблеми.

Но стига с лошите новини. Трябва да знаете, че пиенето на прясно мляко е и изключително полезно. Ще ви разкажем повече в следващите редове.

Кои са предимствата от пиенето на прясно мляко?

Пиенето на прясно мляко е полезно за здравето.

Прясното мляко е присъствало на трапезата на хората от различни култури от хилядолетия. Хората започват да консумират прясно мляко преди около 11000 години, когато полагат началото на отглеждането на домашни животни. Често консумираното от хората прясно мляко е обработвано на висока температура, което леко променя състава му.

Прясното мляко е един от основните природни източници на калций. Изключително важно е за растежа на бебетата. Калцият отговаря и за образуването и грижата за костите.

Този хранителен продукт ни осигурява е други важни минерали. Затова прясното мляко е една от най-пълноценните и полезни храни.

Трябва да споменем, че прясното мляко е суровина за производството на редица млечни продукти като чисто масло, сирене, кисело мляко, сметана и извара. Тъй като най-консумираното мляко в света е кравето, решихме да се спрем на състава му:

Състав на прясното мляко

  • Вода: основната съставка на млякото. Прясното мляко съдържа около 80-87% вода.
  • Въглехидрати: Лактозата е основната захар, съдържаща се в прясното мляко. Тази съставка е един от рисковите фактори при консумацията на този хранителен продукт.
  • Протеини: Протеините в прясното мляко са с висока биологична стойност и съдържат редица важни аминокиселини. Прясното мляко съдържа до 3-4% протеини.
  • Мазнини: Съставят до 3 – 6% от млякото. Стойността им варира значително в зависимост от храната и породата на животните. Около 90% от мазнините в прясното мляко са под формата на триглицериди.
  • Витамини: Прясното мляко е богато на следните витамини, които трябва да споменем: витамин А, витамин D, рибофлавин (B2), цианокобаламин и тиамин.
  • Минерали: Прясното мляко е изключително богато на минерали, които обикновено са под формата на соли. Млякото съдържа калций, калий, фосфор, йод, натрий, магнезий и цинк.

Рисковете от пиенето на прясно мляко

Както вече споменахме в тази статия приемът на прясно мляко крие и редица рискове, на които не трябва да подценяваме. Част от тях са:

1. Лактозна непоносимост

Лактозна непоносимост

1 от 2 човека е с лактозна непоносимост. Както вече ви обяснихме лактозата е основната захар в прясното мляко. Повечето хора не знаят, че имат непоносимост към това вещество и продължават да пият мляко.

Голям процент от населението по света е с лактозна непоносимост. Лактозната непоносимост не е заболяване, а нормално състояние. Причината затова е, че на възраст между две и четири години тялото ни спира синтеза на ензима лактаза, отговарящ за усвояването на лактозата.

Тъй като хората обикновено продължават да пият прясно мляко , лактозата която приемат не се усвоява, което означава, че тя остава в чревния тракт, където ферментира с помощта на чревните бактерии. А това води до образуването на газове, болка и понякога – до появата на диария.

2. Малабсорбция на калций след пиенето на прясно мляко

Консумирането на животински протеини повишава киселинността на рН нивото на кръвта. В резултат на това организмът ни използва част от калция в костите, за да неутрализира киселинността. Доказано е, че консумацията на млечни продукти или богати на калций храни не е защитен фактор срещу риска от счупвания на костите.

Въпреки че прясното мляко съдържа важни хранителни вещества, не е необходимо да го пиете, за да си ги набавите. В действителност зеленчуците са едни от най-богатите на калций храни.

Препоръчваме ви да прочетете и: Набавете повече калций с тези семена

3. Пиенето на прясно мляко повишава риска от алергии и астма

Кравето мляко съдържа три пъти повече протеини от човешкото, като част от тях се усвояват много трудно.

При някои хора тези протеини (като казеин) се прикрепят към чревните лимфни съдове, което пречи на усвояването на хранителните вещества. По този начин те могат да доведат до проблеми с имунната система, алергии и астма.

Извод

Важно е да знаете дали имате лактозна непоносимост или не, за да избегнете свързаните с приема на прясно мляко усложнения. Но въпреки това умерената консумация на този продукт (само след изключването на лактозна непоносимост) е полезна за здравето на тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
  • Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
  • Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.