Как да контролирате диабет тип 2 по естествен начин

15.04.2019
За да контролирате диабет тип 2 е важно да следите начина си на хранене. Освен това трябва да се консултирате със специалист кои са най-подходящите храни, които да включите в менюто си.

Една от най-често срещаните болести в съвременния свят е диабетът. Има две форми на това заболяване: тип 1 и тип 2. Диабетът тип 1 се контролира чрез приема на инсулин. А диабет тип 2 може да бъде контролират чрез правилно хранене.

Днес искаме да ви разкажем как можете да контролирате диабет тип 2 чрез начина си на хранене. Ако страдате от това заболяване или сте фамилно предразположени обърнете внимание на тази статия.

Видове диабет

Диабет тип 1

При този тип диабет панкреасът спира образуването на хормона инсулин.

Тъй като в организма липса инсулин, болните трябва да си го набавят под формата на лекарство. Според различни проучвания този тип диабет е наследствен, т.е. не може да бъде избегнат.

Диабет тип 2

При диабет тип 2 също се наблюдава недостиг на инсулин. Но в организма все пак се образува, макар и недостатъчно, инсулин.

Друг вариант е в организма да се образува много инсулин, но той да не се усвоява правилно.

Прочетете и: 6 признака на високата кръвна захар

Инсулин и глюкозаинсулин, глюкоза и хранене

Както вече видяхте, няколко пъти споменаваме инсулина в тази статия. Този хормон играе изключително важна роля за здравето, заради връзката си с глюкозата.

Когато се храните, една част от храната се превръща в глюкоза. Това е важен процес за тялото, тъй като глюкозата е основен източник на енергия.

Инсулинът позволява на глюкозата да достигне до клетките, които се нуждаят от нея. Когато количеството инсулин в организма е недостатъчно, глюкозата остава в кръвта и води до появата на здравословни проблеми.

Контролиране на диабет тип 2

Диабет тип 1 и тип 2 са две съвсем различни заболявания. При тип 1 въобще липсва образуването на инсулин в организма. При тип 2 тялото произвежда този хормон, но в недостатъчно количество.

Затова единственият начин за контролиране на диабет тип 1 е чрез осигуряването на инсулин. При тип 2 не е така, този недостиг реално се регулира по други начини.

Това не означава, че хората болни от диабет тип 1 не трябва да съблюдават начина си хранене, или че на тези с тип 2 не им се налага да приемат лекарства. Често това е необходимо.

Просто искаме да ви обясним, че правилното храчене играе ключова роля за контролирането на диабет тип 2. Обърнете внимание на следващите редове.

Как да контролирате диабет тип 2

Следете нивото на глюкозата си

Погрешно е схващането, че нивото на кръвната захар се повишава само, когато ядете нещо сладко. Глюкозата се образува, тъй като определени храни, които консумираме, се превръщат в това вещество, дори да не са сладки.

Важно е да си изясните това, тъй като много хора с диабет тип 2 си мислят, че след като не ядат сладко, при тях няма риск от повишаване на кръвната захар. Но това не е вярно. Трябва да знаете, че въглехидратите също повишават нивото на глюкозата.

Яжте сложни въглехидратиСложните въглехидрати са подходящи за контролирането на диабет тип 2.

Въпреки че въглехидратите се превръщат в захар в кръвта, не можете да спрете приема им. Фактът, че сте болни от диабет тип 2 не означава, че трябва да елиминирате тази група храни в менюто си.

Просто трябва да търсите най-подходящите храни от всяка една група в зависимост от заболяването си. За въглехидратите е най-добре да заложите на сложните такива, а не на простите.

Или казано с други думи по-добре яжте кафяв ориз, пълнозърнени култури, зеленчуци и зърнени храни вместо макарони, брашно, сладко и готови зърнени закуски.

Не използвайте много подсладители

Важно е да избягвате консумацията на прекалено много захар, тъй като тя директно се отразява на нивото на кръвната ви захар. Но на всеки му се прияжда нещо сладко. Затова можете да използвате подсладители.

Но въпреки това има проведено проучване показващо, че подсладителите могат да имат и отрицателно въздействие. Затова трябва да ги използвате умерено, за да не навредите на здравето си.

Яжте протеиниБолните от диабет могат да приемат и по-големи количества протеини.

Протеините имат същия ефект като въглехидратите. Но не се превръщат в глюкоза. Затова можете да ядете много протеини, без да се страхувате, че ще повишите нивото на кръвната си захар.

Внимавайте с приема на мазнини

Мазнините не се превръщат в глюкоза. Но пък повишават нивото на холестерола.

А това може да влоши състоянието ви, ако страдате от диабет. Затова е важно да подобрите начина си на хранене.

Препоръчваме ви да прочетете и: Вкусна веган морковена торта без мазнини и яйца

Подобряващи усвояването на инсулина храни

Яжте продукти подобряващи усвояването на инсулина. Не трябва само да елиминирате храните превръщащи се в глюкоза, трябва да се опитате да подобрите образуването на инсулин в организма. За целта можете да включите в менюто си кокосово масло, гъби и канела.

Както видяхте има много храни, влияещи върху диабета – нещо, което най-вероятно не сте знаели. Винаги се консултирайте с лекар за хранителния режим, който трябва да спазвате.

  • Cernuda-Martinez, JA, & Fernández García, A. (2016). Sweeteners and their role in human metabolism. Community nursing.
  • Ramírez, MPR, González, JAM, & Santillán, EOM (2009). Diabetes. Nutritional treatment Internal Medicine of Mexico.
  • Socarrás Suárez, MM, Bolet Astoviza, M., & Licea Puig, M. (2002). Diabetes mellitus: dietary treatment. Cuban Journal of Biomedical Research ,  21 (2), 102-108.