Кои храни подобряват паметта и съвети за стимулиране на мозъка
4 минути
Психическото ви здраве е тясно свързано с начина ви на хранене. Яжте храни, които стимулират мозъка и обръщайте внимание на начина си на живот и нещата, които правите всеки ден.
Последна актуализация: 13 февруари, 2019
Загубата на паметта може да се появи във всяка една възраст. Затова трябва да предприемете отрано необходимите действия за стимулиране на мозъка. Консумацията на храни, които подобряват паметта и действието на мозъка са само част от нещата, които можете да направите.
Но какво причинява загубата на памет?
Загубата на памет се причинява от липсата на витамини, особено на В комплекс, както и на аминокиселини.
Начинът ви на хранене е много важен, когато става въпрос за загуба на паметта и нарушаване функционирането на мозъка. Трябва да приемате храни богати на антиоксиданти, протеини и есенциални мазнини.
Как работи мозъкът и начина, по който храната му влияе
Мозъкът ви съдържа близо един милиард неврони на кубичен милиметър.
Той се променя постоянно и създава нови връзки. Мозъкът ви представлява свързани помежду си неврони, функциониращи с определени химически вещества.
Неправилният начин на хранене ви прави по-предразположени към психически болести, както и към дегенеративни заболявания на нервната система.
Глюкозата, съдържаща се в храните, които консумирате, действа като гориво за мозъка, докато протеините играят ролята на строителни блокчета и невротрансмитери.
От друга страна мастните киселини (липидите) спомагат изграждането на нови мембрани, защитаващи невроните.
Разнообразното хранене е важно, както и яденето 4 – 5 пъти дневно, без да пропускате основните хранения. Не трябва да забравяте и приемането на достатъчно течности.
Но най-вече е важно да включвате в менюто си храни, съдържащи:
1. Омега-3 киселини
Омега-3 киселините представляват полиненаситени мазнини, необходими на организма ви, които той не може да си произведе сам. Редовната им консумация е полезна за мозъка.
Те действат като защитен слой на мембраните на клетките на мозъка ви. Можете да си ги набавите от следните храни, подобряващи паметта:
Антиоксидантите се съдържат основно в храните от растителен произход.
Задачата им е да намаляват уврежданията причинени от клетъчното окисляване, както и да подобряват концентрацията. Организмът ви може сам да образува антиоксиданти, но включването на продукти богати на тези вещества в менюто ви също е много полезно.
По-известен като фолиева киселина витамин В понижава нивото на хомоцистеина, който може да доведе до сърдечни проблеми. Освен това помага на организма ви да образува нови клетки, включително неврони.
Дефицитът на витамин B може да доведе до появата на тревожност, смущения в нервната система и загуба на памет.
Ето няколко храни, които подобряват паметта, тъй като са с високо съдържание на витамин В:
Следете кръвното си налягане и нивото на холестерола си.
Научете се да се справяте със стреса.
Внимавайте да не напълнеете, тъй като това може да доведе до увреждане на мозъка и деменция.
Излизайте и се забавлявайте, общувайте с хората; „пречиствайте мозъка си“.
Спете поне 8 часа всяка нощ. Така ще се погрижите за здравето на нервната си система.
Пийте поне по 8 чаши вода дневно.
Грижете се за мозъка си. Започнете още сега — подобрете начина си на хранене и променете навиците си. Струва си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
Hatziagapiou K, Kakouri E, Lambrou GI, Bethanis K, Tarantilis PA. Antioxidant Properties of Crocus Sativus L. and Its Constituents and Relevance to Neurodegenerative Diseases; Focus on Alzheimer’s and Parkinson’s Disease. Curr Neuropharmacol. 2019;17(4):377-402. doi: 10.2174/1570159X16666180321095705. PMID: 29564976; PMCID: PMC6482475.
Gugliandolo A, Bramanti P, Mazzon E. Role of Vitamin E in the Treatment of Alzheimer’s Disease: Evidence from Animal Models. Int J Mol Sci. 2017 Nov 23;18(12):2504. doi: 10.3390/ijms18122504. PMID: 29168797; PMCID: PMC5751107.
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.
Интересни статии
БолестиТова са 4-те най-опасни гъбички за нашето здраве според СЗО