4 начина за приготвяне на зелен чай

· 30.11.2018
Омръзна ли ви да пиете един и същи вид зелен чай? Опитайте някоя от тези рецепти!

Зеленият чай е напитка, която от модерна се превърна в задължителна. В момента е част от ежедневието ни. Рецепти за приготвяне на зелен чай можете да откриете навсякъде.

Вече можете да си я поръчате във всеки ресторант или кафене. А ако предпочитате можете да си я приготвите сами.

Този чай е изключително полезен за организма ви. От всичките му качества най-известна е способността му да изгаря мазнините. Затова чаят е основна напитка за тези, които се опитват да отслабнат.

Но качествата на напитката не се изчерпват с това.

Тя е чудесен заместител на кафето, защото теина, който съдържа е с много по-деликатно и дълготрайно действие от кофеина. Зеленият чай е богат на антиоксиданти и витамини.

Но постоянното приготвяне и консумацията на класически зелен чай може да стане отегчително. След време можете да се изкушите да го замените с други, по-съблазнителни напитки.

За да избегнете тази ситуация ви предлагаме следните вкусни рецепти.

Приготвяне на зелен чай по класически начин

приготвяне на зелен чай по класически начин
Нека да започнем с най-традиционния начин за приготвяне на този вид чай. Ако не сте свикнали с вкуса на тази напитка е добре да започнете с този вариант.

Съставки

  • 2 чаши вода (500 мл)
  • 1 супена лъжица зелен чай (5 гр.)

Приготвяне

  • Първо затоплете водата. Водата не трябва да кипва, така че я дръпнете от огъня преди да заври.
  • Добавете листата от зелен чай и ги оставете да се запарят максимум 3 – 5 минути. Вкусът на зеления чай може да е неприятен, ако напитката стане прекалено силна.
  • След като извадите листата, можете веднага да изпиете чая или да добавите лед, ако искате да си приготвите освежаваща напитка.

Други варианти за приготвянето на този чай

След като свикнете с приготвянето на чая по класическия начин, можете да опитате различни комбинации и да се насладите на качествата им.

1.Приготвяне на зелен чай с лимон

приготвяне на зелен чай с лимон
Тази комбинация е страхотна. Лимонът съдържа много антиоксиданти и витамин С и спомага изгарянето на мазнините.

Ето защо тази комбинация е отлична, ако искате да отслабнете или да се погрижите за кожата си.

  • Просто трябва да добавите лимонов сок към класическата рецепта за приготвяне на чая.

Прочетете и тази статия: 5 течности, които ще ви помогнат да отслабнете

2.Смути със зелен чай и авокадо

Съчетавайки естественото енергизиращо действие на този чай с полезните мазнини в авокадото получавате истинска здравословна бомба.

  • За да си приготвите това смути смесете половин авокадо с половин чаша чай и му се насладете.
  • Препоръчваме ви да го пиете сутрин или в средата на деня, за да се възползвате максимално от енергията му.

3.Прготвяне на зелен чай с лайка и анасон

Ако имате храносмилателни проблеми този вариант е най-подходящ за решаването им.

Лайката спомага храносмилателния процес и облекчава болката и тежестта в стомаха. От друга страна анасонът е отлично средство за намаляване на възпаленията.

Съчетавайки всички тези свойства получаваме натурално лечебно средство улесняващо храносмилането и отличен помощник за контролиране на теглото.

Съставки

  • 1 литър зелен чай
  • 1 супена лъжица:
    • Анасоново семе (10 гр.)
    • Лайка (10 гр.)

Приготвяне

  • Затоплете зеления чай. Преди да заври добавете анасоновото семе и лайката.
  • Дръпнете сместа от огъня и я оставете да се запари за около 5 – 10 минути.
  • Изпийте напитката веднага.

4.Приготвяне на зелен чай с мента и джинджифил

Този вариант е любим на мнозина, заради освежаващото действие на ментата.

Джинджифилът изгаря мазнините и активира метаболизма, което прави и зеленият чай.

Съставки

  • 1 литър зелен чай
  • 1 супена лъжица мента (10 гр.)
  • 1 малко парче пресен джинджифил
  • 2 кубчета лед

Просто смесете всички съставки, за да се възползвате от качествата им.

Най-подходящото време за пиене на зелен чай

най-подходящото време за пиене на зелен чай
След като видяхме различните начини за приготвяне на този вид чай, нека да се спрем на въпроса за най-подходящото време за пиенето и усвояването на полезните му качества.

Ако искате да отслабнете …

Най-подходящото време за пиене на зелен чай е 20 минути след всяко хранене, защото по този начин чаят ще започне да изгаря мазнините преди организма ви да ги е усвоил.

Ако искате да повишите нивата си на протеини и минерали …

Най-добре е да пиете зеления чай преди хранене, защото така той ще помогне усвояването на магнезия и витамините С и Е от организма ви.

На гладно…

Много хора пият кафето на гладно. Ако и вие сте от тях, по-добре го заменете с чаша зелен чай.

Той има същото действие като кафето, но не е така агресивен към стомаха ви.

Освен това пиенето на гладно на зеления чай повишава способността на организма да се възползва от качествата му.

Искате ли да научите повече? 5 начина да приемате чай от канела

Обобщение

Въпреки че е вярно, че пиенето на зелен чай е полезно за здравето, не трябва да забравяте, че не е добре да прекалявате с консумацията му.

Препоръчителната доза е максимум 5 чаши на ден, ако не пиете кафе. Всяка изпита чаша кафе замества една чаша зелен чай.

Ако страдате от тахикардия или хипертония не се препоръчва да изпивате повече от 2 чаши дневно и никога не трябва да смесвате чая с лекарствата си без лекарско наблюдение.

  • Baladia, E., Basulto, J., Manera, M., Martínez, R., & Calbet, D. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118
  • Maestri, L., Escovich, L., Hermida, P. S., Scozzarro, S. M., Pignolo, M., Martínez, A. B., … Funosas, E. R. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances En Odontoestomatología. https://doi.org/10.4321/S0213-12852005000300005
  • Huertas, R. A. P. (2013). Efecto del té verde (Camellia Sinensis L.) en las características fisicoquímicas, microbiológicas, proximales y sensoriales de yogurt durante el almacenamiento bajo refrigeración. @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. https://doi.org/10.24054/16927125.V1.N1.2013.383