7 признака, че не пиете достатъчно вода

8 чаши на ден е магическия брой. Вижте кога и как да ги приемате
7 признака, че не пиете достатъчно вода

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Пиете ли достатъчно вода? Повечето хора не и го знаят. Но те не го приемат достатъчно сериозно и не разбират отрицателните ефекти, които дехидратацията оказва върху здравето им.

Знаете ли, че това може да причини кожни проблеми, болки в гърба или дори глад?

Открийте в тази статия кои са най-честите, но не и широко известни симптоми, че не пиете достатъчно вода.

Пиете ли достатъчно вода?

Колко чаши вода трябва да пиете през целия ден? (не се брои водата в храната, количество според възрастта, времето на годината, дейностите и т.н.)?

8 чаши на ден е магическият брой.

Може да пиете 2 чаши преди закуска, 3 по средата на деня и 3 следобед и вечер. Винаги пийте вода отделно от храната си, за да избегнете проблеми с храносмилането.

Мислите ли, че пиете достатъчно? Може би не. Ето 7 симптома, които може да са признаци, че не пиете достатъчно.

1. Скован врат

Един от най-изненадващите симптоми на недостатъчния прием на вода е скован врат или тортиколис. Според традиционната китайска медицина това е влиянието на бъбреците.

По същество решението за скован врат може просто да бъде пиенето на много вода през целия ден!

Ако често ви се схваща врата, приемете навика да пиете вода. В допълнение, погрижете се за бъбречната функция, като пиете повече медицински чайове и бульон от лук.

2. Суха кожа и екзема

Сухата кожа е симптом на дехидратация. В крайна сметка водата е необходима за здрава, еластична и светла кожа. Въпреки това сухата кожа също е знак за диета, съдържаща ниско съдържание на есенциални мастни киселини.

Можете да подобрите екземата или дори да я премахнете, ако пиете достатъчно вода през целия ден.

3. Преждевременни бръчки

Остаряването се характеризира със загуба на вода в тялото.

Тъй като хидратацията се губи, кожата е предразположена към бръчки. Това е причината, поради която хората със суха кожа имат склонност към преждевременни бръчки.

По този начин пиенето на вода е средство срещу стареене, което е много по-ефикасно от повечето кремове за лице. В края на краищата най-добрата хидратация идва отвътре.

4. Тъмните кръгове под очите

Онези, които имат тъмни кръгове под очите, знаят колко е трудно да се отърват от тях. Те обикновено прибягват до грим, за да ги направят по-малко забележими.

Въпреки това, тези тъмни кръгове, които се появяват под очите ви, могат да показват недостатъци като дехидратация.

Ако пиете достатъчно вода и все още имате тези торбички под очите си, подобрете функциите на черния дроб и бъбреците с някакъв вид лечение или пречистване.

5. Запек

Запекът е здравословен проблем, който винаги трябва да се лекува, тъй като може да донесе заедно със себе си и други по-значими въпроси, които дори може да станат хронични с течение на времето.

Важното е да разберете причината, която може да бъде свързана с ниско съдържание на фибри, емоционални проблеми, стрес или слабо функциониране на черния дроб.

Една широко известна причина за запек за хора с богати на фибри диети е дехидратацията.

За правилното смилане на фибрите трябва да пиете достатъчно вода. В противен случай запекът ще се влоши и всъщност ще се чувствате по-подути.

6. Болки в гърба

Много хора често имат проблеми с болки в гърба. Проблемът може да е мускулен, но бъбреците също се намират в тази област и могат да бъдат причина за болката.

Понякога бъбреците се възпаляват или дават предупредителни признаци за камъни в бъбреците.

Независимо от причината, пиенето на вода естествено ще спомогне за подобряване на бъбречната функция, ще намали възпалението и ще помогне за елиминирането на бъбречните камъни.

7. Прекомерен апетит

Ако се опитвате да отслабнете и имате проблеми с контролирането на апетита си, трябва да знаете, че дехидратацията може да е една от причините, поради които винаги сте гладни и искате да хапнете.

Когато сте жадни, понякога не знаете от какво се нуждае тялото ви и тогава избирате храната.

Един от най-добрите начини да разберете дали усещате излишен глад, защото не пиете достатъчно вода, е да пиете чаша вода всеки път, когато се чувствате гладни.

Можете също така да придобиете навика да пиете чаша вода ½ час преди всяко хранене.

Опитайте се и това наистина ще помогне!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Patel, A. V., Mihalik, J. P., Notebaert, A. J., Guskiewicz, K. M., & Prentice, W. E. (2007). Neuropsychological performance, postural stability, and symptoms after dehydration. Journal of Athletic Training.
  • Weber, A. F., Mihalik, J. P., Register-Mihalik, J. K., Mays, S., Prentice, W. E., & Guskiewicz, K. M. (2013). Dehydration and performance on clinical concussion measures in collegiate wrestlers. Journal of Athletic Training. https://doi.org/10.4085/1062-6050-48.1.07
  • Staff, M. C. (2011). Dehydration: Symptoms. Diseases and Conditions.
  • Secher, M., & Ritz, P. (2012). Hydration and cognitive performance. Journal of Nutrition, Health and Aging. https://doi.org/10.1007/s12603-012-0033-0

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.