6 удивителни упражнения за мозъка

Едно от най-удивителни и ефикасни упражнения за мозъка изисква от нас да се прибираме у дома, избирайки различен маршрут.
6 удивителни упражнения за мозъка

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

С напредването на възрастта, поради стреса, на който сме подложени ежедневно и тревогите, които ни вълнуват, мозъчната дейност се влошава. Ако тези фактори присъстват и във вашия живот, ако ви предстоят изпити, страдате от тревожност или пък вече сте в една по-напреднала възраст, препоръчваме да започнете да изпълнявате следните упражнения за мозъка.

Преди да ги опишем в детайли, смятаме да разкажем как функционира човешкият мозък. Както вероятно вече знаете, той се състои от две полукълба: дясно и ляво. Всяко едно от тях изпълнява различни функции.

Например лявото полукълбо е свързано с способността да говорим и да мислим логично. От друга страна дясното полукълбо засяга невербалните способности на човека и творческия му потенциал.

В тази връзка най-добрите упражнения за мозъка ще бъдат онези, които едновременно тренират и двете полукълба.

1. Упражнения за мозъка: фитнес за ума

Препоръчваме да започнете да изпълнявате упражнения за мозъка.

Така нареченият “фитнес за ума” подобрява креативността, концентрацията, психомоторната активност, и прави по-лесен процесът на учене. Социологът Пол Денисън предлага серия от упражнения, включваща 26 прости движения на тялото, които свързват двете полукълба.

Той препоръчва да загряваме с гръдно дишане, както и да консумираме малко вода по време на тренировката. В допълнение към това е препоръчително да практикувате описаните упражнения за мозъка всеки ден, повтаряйки всяко едно от тях по 10 пъти в рамките на 30 секунди.

2. Правете кръстосвания на крайниците

Постепенно повдигнете своето дясно коляно и докоснете с него левия лакът. След това се върнете в изходна ситуация. Повторете упражнението, но този път с лявото коляно докоснете десния лакът

Това просто упражнение подобрява баланса на нервната активност, което като резултат провокира подобрение в психомоторната активност и концентрацията. Те са изключително важни за креативността.

3. Запаметявайте телефонни номера

Запаметявайте телефонни номера

За разлика от предишните упражнения, това изисква само мозъчна активност. Отворете списъка с контакти, изберете номерата, които най-често използвате, и след това се опитайте да ги запомните.

Включете това упражнение в ежедневните си занимания. Ще забележите как мозъкът започва по-лесно да запаметява.

Паметта е много важна част от мозъчната активност, тъй като тя позволява да се развиват важни характеристики, например креативността. Причината е, че ние можем да си представяме различни неща, само ако вече сме ги запомнили и знаем за тях. В днешната статия ще споделим няколко стратегии, които ще ви помогнат да подобрите паметта си.

4. Слушайте музика

Нещо толкова приятно – музиката,  може да се превърне в най-добър приятел, когато сме подложени на много стрес или когато учим. Тук е моментът да споменем труда на Томатис, който демонстрира, че творбите на Моцарт са полезни в процеса на лечение на депресия.

Това обяснява т.нар. Ефект на Моцарт. Става дума за серия от изследвания в областта на психологията и музиката, които показват, че ритъмът и мелодиите на Моцарт стимулират снабдяването на мозъка с кислород. Доказано е още, че музиката на прословутия композитор подобрява концентрацията, което я превръща в удивително упражнение за мозъка на човека.

5. Избягайте от рутината

Срещата с нова хора свързва двете полукълба

Правенето на едно и също нещо всеки ден “отпуска” мозъка. Поради това, вниманието ни отслабва, а способността ни да се концентрираме се понижава.

Имайки това предвид, едно от най-удивителни и ефикасни упражнения за мозъка изисква от нас да се прибираме у дома, избирайки различен маршрут. По този начин развиваме своите способности да се социализираме.

Срещата с нова хора свързва двете полукълба, а това е изключително интересен процес. Дължи се, от една страна, на употребата на интуиция и любопитство, когато срещаме непознати, а от друга – защото използваме своята логика, както и вербални умения.

Прочетете и това: Личностен тест 10-те врати

6. Не слагайте вещите на едно и също място

В духа на всичко, което казахме дотук, навикът да поставяме вещите на едно и също място, което добре познаваме, води до автоматизиране на действията ни. Оттам се понижава и способността ни да бъдем наблюдателни.

Когато разместваме част от вещите у дома, това ни кара да се замисляме за тяхното ново местоположение, да го припомняме и да го запомняме. Това е поредното ефикасно упражнение за мозъка. За да го практикувате, се нуждаете просто от вещите в дома ви.

Накратко, съветите, които ви дадохме преди малко, са прекрасен начин да тренирате ума и да допълните обичайните умствените задачи, с които се справяте ежедневно.

Те са лесни и бързи за научаване. Единственото, което се очаква от вас, е просто да направите тези упражнения за мозъка неизменна част от ежедневието си.

Е, какво чакате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cabral, D. F., Rice, J., Morris, T. P., Rundek, T., Pascual-Leone, A., & Gomes-Osman, J. (2019). Exercise for Brain Health: An Investigation into the Underlying Mechanisms Guided by Dose. Neurotherapeutics : the journal of the American Society for ExpEerimental NeuroTherapeutics16(3), 580–599. https://doi.org/10.1007/s13311-019-00749-w
  • Clements-Cortes, A., & Bartel, L. (2018). Are We Doing More Than We Know? Possible Mechanisms of Response to Music Therapy. Frontiers in Medicine5, 255. https://doi.org/10.3389/fmed.2018.00255
  • Cooke, M. L., Moyle, W., Shum, D. H. K., Harrison, S. D., & Murfield, J. E. (2010). A randomized controlled trial exploring the effect of music on agitated behaviours and anxiety in older people with dementia. Aging & Mental Health, 14(8), 905–916. https://doi.org/10.1080/13607861003713190
  • Efffendy, E., Prasanty, N., & Utami, N. (2019). The Effects of Brain Gym on Quality of Sleep, Anxiety in Elderly at Nursing Home Care Case Medan. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, 7(16), 2595–2598. https://doi.org/10.3889/oamjms.2019.397; texto completo
  • O’Regan, L., & Serrien, D. J. (2018). Individual Differences and Hemispheric Asymmetries for Language and Spatial Attention. Frontiers in Human Neuroscience, 12, 380. https://doi.org/10.3389/fnhum.2018.00380
  • Riès, S. K., Dronkers, N. F., & Knight, R. T. (2016). Choosing words: left hemisphere, right hemisphere, or both? Perspective on the lateralization of word retrieval. Annals of the New York Academy of Sciences, 1369(1), 111–131. https://doi.org/10.1111/nyas.12993; texto completo

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.