13 причини да консумираме авокадото по-често

Зеленият плод се превръща в естествен афродизиак, тъй като калият и фибрите, които съдържа, регулират скоростта на кръвта до правилното ниво, необходимо за еректилната функция
13 причини да консумираме авокадото по-често
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Прегледано и одобрено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Авокадото има страхотни хранителни свойства, все още непознати за много хора. То продължава да носи славата си на храна за напълняване.

Авокадото съдържа повече калории, отколкото много други храни. Но, ако се консумира в умерени количества, при повечето хора то не води до покачване на теглото. В днешната статия ще разкрием 13 причини, поради които е добре да хапвате авокадо по-честичко!

Зеленият плод е познат с това, че контролира нивата на холестерола (HDL) . В същото време, благодарение на голямото количество фибри може да задоволи апетита и да помогне за подобряване на проблеми със запек. Също така той има детоксикиращи свойства, които помагат за контролиране нивата на кръвната захар.

Това е незаменим продукт за всеки, който иска да води здравословен начин на живот. Храна, която доставя около 20 основни хранителни вещества, включително фибри, многообразие от витамини, калий и др.

Характеристики на авокадото: Защо трябва да го консумираме по-често?

характеристики на авокадото

Представяме ви само някои от многобройните ползи за здравето от плода авокадо:

  • Богато на фолиева киселина, основно вещество по време на бременност. Тя предоставя на бебето и майката ключови съставки за здравето и развитието им.
  • Основен източник на витамин С, който функционира като антиоксидант.

Антиоксидантите помагат за предотвратяването на рак, сърдечно-съдови заболявания и други дегенеративни заболявания. Например болестта на Алцхаймер (загуба на паметта) или процеса на стареене.

  • Съдържа големи количества витамин D – важен витамин за здрави кости.
  • Също така съдържа много витамин Е, който е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система.
  • Помага за контролиране на холестерола, като регулира триглицеридите и омега-3, които премахват вредния холестерол. Отделно от това, омега-3 също е от полза за очите и мозъка.
  • Съдържа витамини A, C, B-6, B-12 и K, които помагат за защита на имунната, когнитивна и нервна система.
  • Благодарение на витамините, които съдържа, авокадото е една от храните, които осигуряват защита срещу раковите клетки.
  • Помага и поддържа паметта поради съдържанието на мастни киселини. Те осигуряват ползи за мозъка.
  • Това, което много хора не знаят за авокадото, е, че притежава свойствата на афродизиак. Авокадото се превръща в естествен афродизиак. Калият и фибрите, които съдържа, регулират скоростта на кръвта до правилното ниво, необходимо за еректилната функция.
  • Консумацията на авокадо е полезна за очите, тъй като то притежава свойства, които могат да поглъщат ултравиолетовите лъчи от слънцето, като по този начин избягва рискове или увреждане на ретината и предпазва очите от дегенеративни заболявания.
  • Благодарение на разнообразните витамини в състава си действа като щит срещу заболявания, ревитализира кожата и възстановява еластичността й.
  • Предоставя ползи за здравето на устната кухина, тъй като съдържа много съединения, които защитават, откриват и унищожават оралните ракови клетки и тези, които могат да попречат на правилното функциониране на организма.
  • Отделно от многобройните ползи за здравето, авокадото също предлага ползи и за отслабване.

Това може да бъде постигнато с контролирана консумация, което ускорява обмяната на веществата и контролира нивата на мазнините в кръвта. Трябва да се отбележи, че прекомерната консумация на авокадо може да увеличи теглото при някои хора. Поради това се препоръчва да се приема в умерени количества и не постоянно.

Включете авокадото в ежедневното си меню

авокадото

Авокадото може да ви донесе страхотни ползи, като съществуват няколко начина, за да ги извлечете; може да се използва в солени, сладки или пикантни рецепти; дори може да консумирате само него, сурово. Едно от най-популярните ястия, използващи авокадо, е гуакамоле.

Освен всички изброени предимства на авокадото, то може да се използва за маски за лице и коса, защото хидратира и съживява клетките, правейки кожата еластична, а също така възстановява и предоставя основни хранителни вещества за скалпа.

Консумацията на авокадо е силно препоръчителна във вегетариански диети поради високата му хранителна стойност и здравословния ефект върху организма. Приемът на тази храна по време на бременност и кърмене помага за предоставяне на хранителни вещества, необходими за правилното развитие на плода и правилното хранене след раждането.

Предвид всичко това, човек, който консумира редовно авокадо, се радва на по-добро здраве и повишено усвояване на ценни хранителни вещества, необходими за функциониране на тялото във всяка от дейностите му… Невероятно, нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-1
  • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516
  • Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., & Johnson, E. J. (2018). Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx078
  • Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1308699
  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23282226

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.