5 неща, които може би не знаете за холестерола

Правилното хранене може да не е достатъчно, затова препоръчваме да правите редовни прегледи, независимо на колко години сте.
5 неща, които може би не знаете за холестерола

Последна актуализация: 29 декември, 2018

Какво не знаете за холестерола?

Често се случва да се изненадаме, когато лекарят ни каже, че холестерола ни е висок. Как е възможно да имам повишени нива, ако се храня добре и не съм с наднормено тегло?

Много хора наистина не разбират това състояние. Високият холестерол не се проявява само при хора с наднормено тегло или когато достигнат определена възраст.

Тихият враг на сърцето се появява, когато най-малко го очаквате. Най-лошото е, че не може да го видите, тъй като не проявява симптоми до първия предупредителен знак: сърдечна недостатъчност, инфаркт

Препоръчваме ви да правите редовни прегледи при личния лекар. Няма значение дали сте на 20, 40 или 60 години. В края на краищата да бъдете информирани означава да разполагате с необходимите инструменти, за да контролирате тези болести.

Не забравяйте, че # 1 причина за смъртта все още са сърдечни заболявания и усложнения от тях.

Нека научим някои полезни факти.

1. Откъде идва холестерола?

Свикнали сме да чуваме думата “холестерол”, но какво всъщност представлява? Откъде идва?

Ето какво трябва да знаете:

 • На първо място важно е да знаете, че холестеролът не е нещо лошо. Излишъкът от него всъщност е контрапродуктивен, но този вид мазнини е незаменим за образуването на клетките на тялото.
 • Когато се произвежда твърде много от него, трябва да се съхранява някъде. Артериите са една от предпочитаните “складови площи” и в резултат на това става опасен.
 • Холестеролът също се формира в черния дроб. Това може да е проблем: тъй като другото място, от което получавате дял холестерол, е храната.
 • С други думи има два начина, чрез които тялото ви получава холестерола: от черния дроб и от “нездравословната” храна, която ви харесва толкова много.

Трябва да започнем да контролираме приема на храни, които повишават нивото на холестерола. Това се препоръчва дори и за деца.

Факти за холестерола

2. “Добър” холестерол и “лош” холестерол

Също така, чуваме често за добрия и лошия холестерол. Ключът е поддържането на подходящ баланс между двата и особено това никога да не надхвърляте нивото 200 mg/dl.

Нека разгледаме по-подробно разликата между тези два вида холестерол:

 • Добрият холестерол или HDL, е отговорен за пренасянето на холестерола от артериите към черния дроб, за да може да бъде елиминиран. Така че, ако нивото на HDL е малко високо, няма риск.

Това донякъде е положително, стига вашият лош холестерол никога да не надхвърля 200 mg/dl.

 • Лошият холестерол или LDL от друга страна, има задачата да пренесе холестерола от черния дроб до другите органи. Това е неговата функция, защото това, което се опитва да направи, е да възстанови клетъчните мембрани.

Проблем възниква, когато има твърде много холестерол. След това започва да се натрупва.

3. Какво не знаете за холестерола и неговата генетична страна

Семейната история на хиперхолестеролемия е реалност, която не можем да пренебрегнем. Говорим за болест, която генетично и може да доведе до инфаркт от ранна възраст.

Какво не знаем за холестерола и генетиката
 • Това е много относителна реалност, която трябва да обсъдите с личния лекар, ако родителите ви имат или са с висок холестерол.
 • Семейната хиперхолестеролемия се случва поради дефект в хромозомата 19. Тази малка промяна прави тялото ви неспособно да премахне лошия холестерол или LDL и така той продължава да се натрупва.
 • Тази фамилна обремененост пречи на лесното намаляването нивата на холестерола, тъй като съществува резистентност. Въпреки това с подходящите лекарства могат да се постигнат добри резултати.
 • Това състояние може да доведе до сърдечен удар при хора и под 40 години. Проблемът може да премине до смъртоносна фаза, без дори да знаете, ако не проверявате периодично нивото на холестерола.

4. Растителни стероли и холестерол

Някои хора смятат, че яденето на класически продукти от хранителните магазин, приготвени с растителни стероли ще решат проблемите с високия холестерол.

Нека да е ясно: растителните стероли помагат, но не са отговор.

Когато става дума за растителни стероли знаем, че консумирането на 1,5 до 2,4 грама растителни стероли всеки ден ще помогне за намаляването нивата на холестерола в кръвта от 7 до 10% след 3 седмици.

Но за да постигнем подходящ баланс в холестерола, трябва да направим повече.

Неща, които не знаем за холестерола

5. Понякога правилното хранене не е достатъчно

Увеличаването на приема на пресни плодове и зеленчуци няма да бъде достатъчно, ако например продължавате да пушите. Намаляването на количеството захар и наситени мазнини, които ядете, няма да е достатъчно, ако теглото все още е твърде високо. Запомнете:

 • Когато плаките вече се са се втвърдили в артериите, ще трябва да използвате много повече стратегии, за да постигнете това вътрешно равновесие.
 • Добрата диета трябва да бъде придружена от упражнения, физическа активност и промяна на някои нездравословни навици.
 • Също така е важно да се откажете от пушенето, да водите активен начин на живот и да знаете колко калории трябва да консумирате според тялото и нивото на физическа активност.

Не се колебайте да попитате личния лекар за тези въпроси. Грижата за холестерола е от жизненоважно значение.

Не го отлагайте за утре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.