Какво представляват Huauzontles и какви са ползите от тях?
Може би за мнозина името Huauzontles ( Chenopodium spp.) изобщо не е познато, но други знаят, че това е зеленчук, подобен на амаранта, който се яде зелен и се консумира от векове в Мексико. Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации (FAO) го определя като „забравена култура“, тъй като е бил част от диетата на предиспанските култури.
Huauzontles се считат за псевдо-зърнени храни поради своите приложения и свойства, които са толкова сходни с тези на амаранта. Подобно на амаранта и киноата, те се отличават с високите си нива на протеини и незаменими аминокиселини, както и с полиненаситени мазнини.
Ако искате да научите повече за ползите, които характеризират тази интересна псевдо-зърнена култура, трябва да продължите да четете. Може би ще я включите в ежедневната си диета!
Прочетете и тази статия: Хранителна стойност и ползи на морските жълъди
Какво представляват Huauzontles?
Huauzontles са вид quelitis – т.е. растения, чиито листа, нежни стъбла и незрели кълнове се консумират като зеленчук. Те имат подобни характеристики като киноата и амаранта, но се консумират зелени.
Името им произлиза от Nahuatl huauhtzontli, което се разделя на huauhtli („плевел“) и tzontli („коса“) – тоест косъм на плевела, поради разклонената му форма.
От ботаническа гледна точка растението принадлежи към семейство Chenopodiaceae. В предиспанските времена това е четвъртата най-важна култура след царевицата, боба и чилито. Било е толкова ценно като храна, че хората са го използвали, за да плащат по време на империята на ацтеките.
Huauzontles има формата на малко продълговато дърво, с редуващи се овални листа и зелени цветове под формата на малки топки, които образуват дълги гроздове. Тези цветове се използват за храна и по-рядко нежните листа на растението. Стъблото и клоните са дебели, но също могат да се консумират.
Хранителни вещества
Хранителните стойности на huauzontle са разгледани от група изследователи на мексиканската гастрономия. Макронутриентите се изразяват в грамове (g) на 100 грама зеленчук. В случай на минерали, те са представени в милиграми (mg) на 100 грама.
- Влага: 3,8 g
- Пепел: 17,3 g
- Белтъчини: 23 g
- Фибри: 16,9 g
- Въглехидрати : 56,8 g
- Липиди: 2,8 g
- Фосфор: 241 mg
- Магнезий: 464 мг
- Калий: 1862 mg (53% от препоръчителната дневна стойност)
- Калций: 504 mg (50% от препоръчителната дневна стойност)
- Желязо: 7,1 mg (70% от препоръчителната дневна стойност)
Сред макронутриентите в huauzontles, най-високият дял е на въглехидратите, с почти 60%. Ето защо се считат за зърнена култура. Нишестето и несмилаемите въглехидрати, като диетични фибри, също се открояват.
Стойностите на протеините са сред най-високите сред зеленчуците, по-високи от тези на киноата и амаранта. Аминокиселините, открити в по-голяма пропорция, са две есенциални, лизин и левцин; и 2 несъществени, аспарагинова киселина и глутаминова киселина.
Малкото липиди, съдържащи се в този зеленчук, са от ненаситения тип. Те се разпределят в 12% омега-3, 53% от омега-6 и 24% от омега-9.
Микроелементи
Микроелементите също се откриват в много високо съотношение. Сто грама от този зеленчук покриват 50% от препоръчителния дневен прием на калций и 70% – на желязото.
Приемът на калий е гарантиран на повече от 50% от установения, а стойността на магнезия е толкова висока, че осигурява повече от 100% от дневната нужда. Що се отнася до витамините, растението осигурява витамини А, Е и В комплекс.
Активни метаболити в huauzontles
Huauzontles съдържа повече фенолни съединения, отколкото флавоноиди. Според някои експерти концентрациите им са много високи и имат антиоксидантно действие – дори повече от марулята, ендивията и спанака.
Всъщност изследователите установяват, че растението е основната зърнена култура с най-висок процент на инхибиране на свободните радикали. Свободните радикали причиняват оксидативен стрес на клетъчно ниво и заедно с това влошаване на тъканите и органите.
Ползите от huauzontles
Ползите са свързани с хранителната стойност и наличието на активни метаболити. Нека ги разгледаме по-отблизо.
Имат антиоксидантни свойства
Някои автори описват епидемиологични проучвания, при които се наблюдава обратна връзка между консумацията на флавоноиди и честотата на хроничните заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и метаболитни нарушения.
Могат да увеличат консумацията на фибри
Високата стойност на фибрите, съдържащи се в този вид хелит, е благоприятна за избягване на запек, тъй като целулозата и хемицелулозата регулират храносмилателната механика на тялото. В допълнение, разтворим тип фибри, като пектини и слузни вещества, могат да понижат нивата на холестерола в кръвта и да регулират усвояването на захарта в червата.
Подобряват качеството на други растителни протеини
Huauzontles може да се комбинират с други зърнени култури, за да компенсирате недостига на лизин и левцин във вашата диета. Когато този продукт се смеси в един съд със зърнени култури, се получават протеини с висока биологична стойност и добра смилаемост.
Покриват нуждите на организма от определени минерали
Сто грама от този зеленчук са в състояние да покрият високи проценти от необходимия дневен прием на калций, желязо, калий и магнезий. Въпреки това, част от тези минерали се улавят с фитинова киселина, характерна молекула на зеленчуците, която съхранява фосфор.
Поради тази причина е препоръчително да ги приготвяте на пара или да ги бланширате, тъй като готвенето намалява фитиновата киселина и прави минералите бионалични.
Могат да се консумират, ако имате непоносимост към глутен
За разлика от пшеничното брашно и други зърнени култури, Huauzontles не съдържат глутен – тоест протеини от тип проламин. Поради това са препоръчани като източник на растителни протеини при пациенти с непоносимост или чувствителност към глутен.
Как се приготвят Huauzontles?
Трябва да се внимава с huauzontles, тъй като могат да бъдат горчиви, ако не са приготвени правилно. Горчивината се дължи на наличието на вещества, наречени сапонини, които се елиминират с водата за готвене за 2 или 3 минути. Водата трябва да се изхвърли след измиване на продукта.
В мексиканската кухня тези зърна се използват в яхнии, покрити с брашно или пържени с малко масло, в пълнеж, салати, бульони, тако, моле и дори пица. Могат да се смесят и с яйчена тортила за закуска.
Да ги включим ли като здравословно ястие?
Huauzontles имат редица хранителни предимства, които заслужават да бъдат включени в списъка със здравословни съставки. Консумирайки ги, можем да покрием добра част от нуждите на тялото ни от калций, магнезий, желязо и калий.
В допълнение, голямото количество протеини в това растение осигурява незаменими аминокиселини, които липсват в много други зърнени култури. Поради тази причина се счита за здравословна съставка.
Високото съдържание на диетични фибри регулира чревната функция, кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Huauzontles са известни и със своите антиоксидантни функции в борбата със свободните радикали.
Идеалната порция е между 80 и 100 грама варени Huauzontles или 1/2 чаша на ден.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Delia Castro Lara, Francisco Basurto Peña, Luz María Mera Ovando, Robert Arthur Bye Boettler. Los quelites, tradición milenaria en México. Primera edición. 2011. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/231814/Los_quelites_una_tradicion_milenaria_en_mexico.pdf
- Cortés, Nallely Rosalba & García-Mateos, María & González, Ana & Sahagún-Castellanos, Jaime & Jiménez-Arellanes, Adelina. (2018). Características nutricionales y nutracéuticas de hortalizas de uso ancestral en México. Revista fitotecnia mexicana publ. por la Sociedad Mexicana de Fitogenética. 41. 245-253. 10.35196/rfm.2018.3.245-253.
- Mia Isabelle, Bee Lan Lee, Meng Thiam Lim, Woon-Puay Koh, Dejian Huang, Choon Nam Ong,
- Antioxidant activity and profiles of common vegetables in Singapore,
- Food Chemistry, Volume 120, Issue 4, 2010, Pages 993-1003, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.11.038. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881460901348X)
- Toh, J.Y. & Tan, Verena & Lim, Paul & Lim, S.T. & Chong, Mary. (2013). Flavonoids from Fruit and Vegetables: A Focus on Cardiovascular Risk Factors. Current atherosclerosis reports. 15. 368. 10.1007/s11883-013-0368-y.
- Aura González Palomo. TRABAJO DE FIN DE GRADO. ÁCIDO FÍTICO Y SALUD. 2020. Disponible en: https://idus.us.es/bitstream/handle/11441/104122/GONZALEZ%20PALOMO%20AURA.pdf?sequence=1&isAllowed=y