Хранителна стойност и ползи на морските жълъди

Морските жълъди имат висока хранителна стойност. Ще ви разкажем защо, как да ги ядете и много повече!
Хранителна стойност и ползи на морските жълъди
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 24 ноември, 2022

Морските жълъди са морски ракообразни, които са известни със способността си да се прикрепват към скалите и това, че нямат крайници. Консумацията им може да изглежда странна идея, но ще се изненадате не само от приятния им вкус, но и от ползите им за здравето. Научете всичко за ползите от морските жълъди в тази статия!

Тези безгръбначни животни обитават почти всички световни океани, като около 1220 вида се срещат по целия свят. Въпреки че са разпространени по цялата планета, най-търсени са в Испания, Франция и Португалия.

Ето всичко, което трябва да знаете за морските жълъди:

Какви хранителни вещества предлагат морските жълъди?

Морските жълъди са ракообразни, които живеят прикрепени към скалите и се хранят чрез филтриране. Имат копитна форма, с две части – глава и стъбло.

Главата има две калциеви пластини. Стъблото е долната месеста област, защитена от здрава черна кожа.

Морските жълъди принадлежат към семейство Pollicipedidae, вид Mitella pollicipes. Те не са много подвижни и се хранят с частици зоопланктон във водата. Обикновено живеят в райони с много вълни, тъй като течността там е по-наситена с кислород и използват цирусите, които трябва да дишат и да се хранят .

Има дузина видове, които се използват за човешка консумация. Събират се на ръка, така че отнема време и това ги прави доста скъпи.

Освен високата си цена, те имат и висока хранителна стойност. Те са с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини и съдържат високи нива на минерали.

Испанското министерство на храните ни дава следната информация относно хранителни вещества в тях на 100 грама (4 унции) продукт:

 • Калории: 59 kcal
 • Белтъчини: 13,6 g
 • Мазнини: 0,5 g
 • Въглехидрати: 0 g
 • Калций: 126 mg
 • Магнезий: 94 мг
 • Калий: 330 mg
 • Фосфор: 127 mg
 • Селен: 28,8 микрограма
 • Йод: 58 микрограма
 • Витамин B12: 15 микрограма
Морски жълъди
Морските жълъди са странни ракообразни с форма на копита, които могат да се открият в редица морета по света.

Мастни киселини и протеини

Въпреки ниското си съдържание на мазнини, те се характеризират със съдържание на мастни киселини като омега-3 и омега-6. То може да варира в зависимост от вида на ракообразното. В доклад за обикновения вид е установено, че мускулите му могат да съдържат между 1,8 и 3,3% мазнини, от които 25% са DHA и 15% EPA (видове омега-3). Установени са по-ниски нива на омега-6. При видовете обикновени раковини се откроява и протеиновата им стойност, която достига до 15%.

В допълнение, в някои разновидности стойностите на цинк са много високи (между 10 и 42 милиграма на 100 грама – 4 унции – от ядливата част). Тук трябва да се има предвид, че при рибите и другите ракообразни приемът на цинк не достига 3 милиграма на 100 грама.

Ползите за здравето от морските жълъди

Сега ще разгледаме подробно ползите от морските жълъди за вашето здраве. Ще се изненадате!

1. Съдържат голямо количество протеини

Морските жълъди могат да бъдат препоръчани заради доброто си съдържание на протеини. Тези макронутриенти са необходими за укрепване на мускулите, костите и кожата. Протеините са основната съставка на всички клетки на тялото в тялото. Клетките имат жизнен цикъл и когато умрат, трябва да бъдат заменени. Тук протеинът играе своята роля, подпомагайки регенерацията. Протеините имат и други жизненоважни функции, като регулиране на биохимичните реакции, възстановяване на телесните тъкани и подпомагане действието на имунната система.

2. Морските жълъди не съдържат въглехидрати

Въглехидратите са вещества, които тялото използва за енергия. Те са захарни молекули, които тялото разгражда и трансформира в глюкоза. Някои хора обаче не могат да приемат глюкоза, защото тялото не е в състояние да я метаболизира.

Пациентите, живеещи с диабет, трябва да спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати и ракообразните са подходящи за тях. Подходящи са и за тези, които желаят да следват кетогенна диета. При нея се ограничава приема на въглехидрати и се увеличава приема на мазнини.

3. Те осигуряват DHA и EPA

DHA е докозахексаенова киселина, която е полиненаситена мастна киселина, която принадлежи към групата на омега-3 киселините. Подобно на повечето морски дарове, морските жълъди съдържат DHA. Те също така съдържат EPA или ейкозапентаенова киселина.

Изследванията сега показват, че DHA е важен компонент за мембраните на тялото, включително ретината и мозъка. Поради това се препоръчва за подобряване когнитивните функции и увреждания. Също така играе ключова роля в развитието на плода и сърдечно-съдовата система.

Консумацията на DHA е свързана с подобрен контрол на теглото и за подпомагане на сериозни заболявания, като болестта на Алцхаймер, според някои проучвания. Националният център за допълващо и интегративно здраве твърди, че хората, които ядат миди и ракообразни поне 4 пъти седмично, са по-малко склонни дапочинат от сърдечни заболявания.

Освен това се намаляват нивата на триглицеридите. Всъщност има доказателства, които показват, че консумацията на морски дарове е по-ефективна от приема на добавки.

Морска храна.
Препоръчва се консумация на морски дарове. В диетите в средиземноморските региони те са нещо обичайно.

4. Морските жълъди имат високо минерално съдържание

Сред ползите на морските жълъди е фактът, че те са с високо съдържание на минерали като калций, магнезий, калий, селен и фосфор. Калцият помага за поддържане здравето на зъбите и костите.

Магнезият регулира мускулната функция, нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Освен това е от съществено значение за образуването на протеини, костна маса и ДНК.

Калият е електролит, който регулира кръвното налягане, помага на мускулите да се свиват и поддържа стабилен сърдечен ритъм. Той позволява на хранителните вещества да се вливат в клетките и да изхвърлят техните отпадъци.

Що се отнася до селена, тялото се нуждае от него в малки количества. Той го използва за образуване на антиоксидантни ензими, които предпазват от увреждане от свободните радикали.

Йодът, от друга страна, е необходим на тялото, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза. Те помагат да се регулира използването на енергия от тялото, да се контролира теглото, телесната температура, функцията на нервната система и мускулната сила.

Научете повече за минералите тук: Витамини и минерали, борещи се с депресията

Как да приготвим морските жълъди, за да извлечем ползите от тях?

За да започнете, трябва да ги сварите във вряща подсолена вода. Когато се сварят ги извадете и ги увийте в чиста кърпа.

Когато ги ядете, вадете ги от кърпата по малко и леко издърпайте главата. За да направите това, задръжте кожата, покриваща ядливата част.

Някои хора ги подправят с лимон, дафинов лист и други подправки. Това обаче не е задължително.

Препоръчителното количество сол е 60 грама на литър вода, въпреки че това също зависи от личния вкус. Относно времето за варене, можете да ги оставите да се варят 1 минута, ако са големи и 30 секунди, ако са средно големи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Soo Kyung Moon. Characteristics of Food Nutrition Components of Common Stalked Barnacle Pollicipes mitella. December 2016. Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 49(6):862-866. DOI:10.5657/KFAS.2016.0862
  • MAPA. Percebes. 2013. https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/percebe_tcm30-102913.pdf
  • Krauss-Etschmann S, Shadid R, Campoy C, Hoster E, Demmelmair H, Jimenez M, Gil A, Rivero M, Veszpremi B, Decsi T, et al.. Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and fetal plasma concentrations of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid: a European randomized multicenter trial. Am J Clin Nutr. 2007;85:1392–400
  • Quinn JF, Raman R, Thomas RG, Yurko-Mauro K, Nelson EB, Van Dyck C, Galvin JE, Emond J, Jack CR Jr, Weiner M, et al.. Docosahexaenoic acid supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease: a randomized trial. JAMA. 2010;304:1903–11.
  • Danielle Swanson, Robert Block, and Shaker A. Mousa. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Adv Nutr. 2012 Jan; 3(1): 1–7. Published online 2012 Jan 5. doi: 10.3945/an.111.000893
  • Kwak SM, Myung S-K, Lee YJ, et al. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Archives of Internal Medicine. 2012;172(9):686-694.
  • D. Craig Hopp, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., NCCIH. Omega-3 Supplements: In Depth. NHI. 2018. https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.