Какво е софрология и колко е ефективна?

Чрез различни техники за релаксация софрологията търси начини хората да постигнат състояния на съзнание, пълнота и благополучие. Още по темата.
Какво е софрология и колко е ефективна?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 22 ноември, 2022

Стресът се промъква повече или по-малко тихо сред хората. Ежедневният ни живот с неудържимия си ритъм рядко ни дава почивка и ни кара да помислим за това как сме и как се чувстваме. Това е една от основните цели на софрологията.

Днес може постоянно да се тревожим за работа; утре това може да повлияе на почивката и съня ни. При някои хора стресът се проявява като петна по кожата.

Софрологията се състои от набор от техники, които работят със съзнанието, чрез релаксация и дишане, като мост към интроспекцията. Нека да разгледаме какво я отличава от другите съвременни опции.

Какво е софрология?

Когато говорим за софрология, можем да започнем с нейната етимология. Идва от връзката между думите „спокойствие“ (sos ), „ум“ (phren ) и „разум“ (logos ). По този начин софрологията е изследване на балансираното съзнание.

Тя датира от 1960 г. като нейният създател е Алфонсо Кайседо, невропсихиатър, който разработва тази методика по време на работата си в болнични институции. Основава се на феноменологията, философско движение, вдъхновено от свободата, ангажираността и индивидуалната отговорност. В нея откриваме и влияние от йогата и японския дзен.

Софрологията прави разлика между различни състояния на съзнанието, сред които откриваме следното:

  • Болно е това, което е променено или изкривено.
  • Обикновеното е мястото, където хората прекарват по-голямата част от времето си.
  • Софронично се отнася до това състояние на максимум или потенциал, в което хората се чувстват спокойни, в хармония и баланс и повече като себе си.

Последното състояние обаче е изключително рядко. Склонни сме да го изпитваме само в ограничени случаи.

Целта на софрологията е да направи това състояние на съзнанието по-често и присъстващо чрез проактивна и ангажирана роля. За тази цел се използват различни техники. Сред най-известните са тези за релаксация, които включват упражнения за тялото и дишане.

софрологична медитация
Йога, дзен философията и дихателните техники са част от философията на софрологията.

Софрологични техники

Един от използваните методи е динамичната релаксация на Caycedo (DRC), която съчетава физически и умствени упражнения, за да доведе човека, постепенно, към интроспекция. Първо се работи с осъзнаването на тялото, след това с ума и накрая с емоциите.

DRC включва 12 прогресивни степени, които са структурирани по последователен и организиран начин.

Методът Caycedo също така използва фонични техники, които се използват за работа върху миналото, настоящето и бъдещето от положителни аспекти. Те се характеризират с кратка продължителност между 10 и 15 минути. Те са насочени към конкретни цели.

Четири ключа

Обобщавайки, можем да кажем, че софрологията се фокусира върху следните аспекти:

  1. Положителният опит предполага отношение към положителното и към собствените сили.
  2. Познаването на схемата на тялото е свързано с познаването на нашето тяло и как то се изразява и комуникира с нас и външния свят.
  3. Повторението се случва, когато човекът е в състояние сам да приложи техниките.
  4. Адаптивността е способността да пренесете софрологията в полето на ежедневния живот, осигурявайки терапевтична независимост.

Ефективността на софрологията

Софрологията е полезна, за да се научим да контролираме стреса и негативните и натрапчиви мисли чрез по-голяма информираност за това, което се случва с нас. По този начин бихме могли да подобрим отношението си към многото различни ситуации, които преживяваме в живота си.

В този смисъл голяма част от софрологията е ориентирана към по-положителна визия и живот за човешките същества. Всъщност един от подходите е, че точно както травматичните преживявания могат да оставят своя отпечатък, така и положителните преживявания могат да оставят своя.

Повтарянето и практикуването на техниките, докато бъдат добре усвоени, позволява на човек да завладее това състояние на съзнание, пълнота и благополучие.

Различните приложения на софрологията

Софрологията има приложения в различни ситуации и области. Едно от най-честите са състезателните спортове, където участниците са подложени на високи физически и психически изисквания.

Препоръчва се и като средство за справяне с контракциите и момента на раждането. Това е така, защото софрологията работи много със самоопознаване на тялото, техниките за релаксация и дишане, както и за предизвикване на ситуации на спокойствие и спокойствие.

Прилага се дори в училищни условия, за да възвърне загубеното равновесие и спокойствие. Може да съпътства процесите на преподаване и учене.

В този смисъл софрологията също се счита за ефективна при справяне с тревожни разстройства, психосоматичен дискомфорт и разстройства на настроението. В допълнение, други приложения все още са в процес на проучване.

Спортист, използващ софрология
Стресът в елитния спорт е много изразен и често срещан. Редица спортисти използват софрология, за да се справят с изискванията.

Отвъд софрологията…

В момента сме свидетели на нарастващата популярност на много различни видове практики, терапии и лечения, които приканват към самопознание за постигане на функционални и адаптивни реакции. Има техники, които могат да ни помогнат да изоставим състоянията на пасивност и реактивност, които ни превръщат в жертви, и да преминем към проактивни реакции и по-голямо лично овластяване.

Както е важно да започнем да търсим връзката със себе си, за да избегнем прекомерното влияние отвън, така е необходимо да информираме хората за техниките и терапевтичния подход, който се използва. В случая на софрологията,  истинската практика е започнала да се нарича caycedian sophrology, тъй като се сблъсква с множество имитации и реплики, които противоречат на истинския дух, с който е започнала.

Днес много рецепти предлагат магически решения на конкретни и реални проблеми. Ето защо е необходимо да се внимава. От съществено значение е практикуващите никога да не нарушават правото на здравето на своите пациенти и доверието им в тяхната терапия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Caycedo A. Sofrología Médica. Barcelona: Ed. Aura, 1973
  • Moscoso, Manolete (2014). El estudio científico del estrés crónico en neurociencias y psicooncología. Persona, (17),53-70.[fecha de Consulta 15 de Agosto de 2022]. ISSN: 1560-6139. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=147137147003
  • Feliu, M. R. T. (2014). Los Trastornos de Ansiedad en el DSM-5. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (110), 62-69.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.