Посттравматичен стрес и неговото влияние върху организма

Днес ще ви разкажем за въздействието на посттравматичния стрес върху тялото. Стресираният ум винаги ще има значително влияние върху здравословното състояние на човека.
Посттравматичен стрес и неговото влияние върху организма
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 16 март, 2020

Състоянието на посттравматичен стрес е психично растройство, което е резултат от излагане на травмиращи събития. Излагането на злополука, война, убийство, природно бедствие или психически тормоз са неща, които биха могли да го предизвикат.

В тази статия ще се концентрираме върху ефектите, които страховата невроза причинява на вашето тяло. В края на краищата, това преминава отвъд психологическа травма. Това се отразява на цялото тяло и може да стане много сериозно.

За да се справите с това заболяване и да оправите здравето и живота си, важно е да имате много неща предвид.

Посттравматичен стрес

Посттравматичният стрес има много симптоми. Сред тях са дълбока мъка, постоянни лоши спомени, кошмари и други продължаващи плашещи мисли. Всичко това е свързано с преживяно тежко събитие или продължително излагане на стрес.

Този вид стрес може да бъде краткотраен и да се превъзмогне с времето. Обаче, някои хора могат да имат повече трудност с това и симптомите могат да се влошат. Тези неща могат да им се отразят на физическо ниво и могат дори да бъдат опасни за здравето им.

Посттравматичен стрес и неговото влияние

Посттравматичен стрес: една стресирана жена се държи за главата

Тялото на човек с посттравматичен стрес остава в състояние на постоянна тевога и води до нарушения на неговото физическо и психологическо здраве.

Животът в напрегнато състояние означава да държите вашето тяло в постоянна тревога. Вашето естествено предпразположение към битка или бягство е вредно на физическо ниво. Това е природна реакция, която трябва да се случва само при определени обстоятелства. Така че когато това състояние е постоянно, вашето тяло не може да се успокои.

Вашето тяло става напрегнато когато изпитвате посттравматичен стрес. Освен това, вашата дихателна и сърдечна честота се увеличават. След това, вашите мускули са под стрес и зениците се разширяват. Това всичко предразполага вашето тяло за действие срещу нещо негативно. Така че, този стрес ще навреди на вашето тяло, ако останете под неговото влияние.

Физическото влияние на посттравматичния стрес

Тялото на хората, които страдат от стрес за дълъг период от време, ще страдат от негативните последствия. Това са някои от симптомите, които могат да се появят.

Разбира се, те варират според човека:

 • Дихателни проблеми. Хипервентилацията е характерна за стреса и би могла да доведе до замаяност, припадъци, умора, замаяност и треперене.
 • Силно изпотяване поради по-висок циркулационен поток.
 • Отражение върху сърдечносъдовата система, причинено от стесняване на кръвоносните съдове. Това увеличва опасността от сърдечно заболяване.
 • Дългосрочно отслабване на имунната система.
 • Нарушения в храносмилателната система поради завишени нива на кортизол, които се проявяват като запек, диария, стомашно разстройство, газове, киселини и т.н. Освен това, излишната киселинност на стомаха предизвиква язви.
 • Изтощение поради липсата на почивка през нощта. Това може да е в резултат от безсъние и/или кошмари.
 • Контракции и мускулна болка в различни части от тялото, но предимно в областта на главата близо до челюстта.
 • Хормонален дисбаланс, който би могъл да се отрази върху менструацията и плодовитостта. Те могат да се проявят под формата на акне, функция на щитовидната жлеза, понижено сексуално желание и т.н.

Също така, всички тези заболявания създават омагьосани кръгове, които биха могли да имат и други отражения. Те включват различни промени в теглото и либидото, косопад, кожни проблеми, между всички други.

Техники за релаксация на тялото и ума

Хора, които правят йога

Техниките за релаксация водят до значително подобрение в умственото и физическо здраве на човека.

Важно е да разберете връзката между вашето тяло и вашия ум, дори преди да научите за посттравматичния стрес. Всяко лечение, което избирате, трябва да има предвид тази връзка. Само тогава ще можете да получите облекчение от този вид стрес. Имайте предвид, че целта тук е да се фокусирате върху терапия, която кара вашия ум да се отрази положително върху вашето тяло на физическо ниво, освен това подобрява вашето здраве.

За да направие това, потърсете дейности, които ще ви помогнат да релаксирате и да се концентрирате. Например, медитацията и техниките за дълбоко дишане са много полезни. Бихте могли да опитате също и йога, тай чи и чигун.

Проучванията показват, че тези дисциплини могат да помогнат за намаляване на притеснението, депресията и гнева. В същото време, те подобряват търпимостта към болка. Също така, те ще имат положително влияние върху вашето самочувствие и енергийни нива. Ще можете да релаксирате и ще сте готови да се справите с всякакви стресови ситуации.

Сега вече знаете поне малко за отрицателните ефекти от посттравматичния стрес върху вашето тяло. Обаче, трябва също да знаете, че лечението за неговото превъзмогване, трябва да се отрази на физическо и психическо ниво. По този начин, ще възстановите вашето добро физическо състояние и ще се подобри вашето качество на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bryant, R. A. (2017). Posttraumatic stress disorder. In The Science of Cognitive Behavioral Therapy. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803457-6.00013-1
 • Kim, S. H., Schneider, S. M., Kravitz, L., Mermier, C., & Burge, M. R. (2016). Mind-Body Practices for Posttraumatic Stress Disorder. Journal of Investigative Medicine. https://doi.org/10.2310/jim.0b013e3182906862
 • McEwen, B. S. (2008). Central effects of stress hormones in health and disease: Understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2007.11.071
 • McEwen, B. S. (2006). Protective and damaging effects of stress mediators: Central role of the brain. Dialogues in Clinical Neuroscience.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.