7 вида медитация и ползите от тях

Макар че повечето хора не го знаят, съществуват различни видове медитация, носещи съответно различни ползи. Открийте в тази статия коя е подходящата за вас!
7 вида медитация и ползите от тях

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Стресът, безпокойството и липсата на контрол над емоциите карат много хора да се обърнат към практикуването на медитация.

Когато говорим за медитация обаче, знаете ли, че съществуват много нейни разновидности? Истината е, че е полезно да знаете какво представляват различните видове, за да разберете коя е най-подходящата за вас.

По тази причина в днешната статия искаме да ви запознаем с видовете медитация, които се практикуват в днешно време, ползите от всяка една от тях и за кого са подходящи.

1. Първичнозвукова

Първичнозвукова медитация

Първичнозвуковата медитация е базирана на мантрите.

Какво обаче е мантра?

Мантрата е звук, дума или израз, който повтаряте с цел да предизвикате вибрации в  съзнанието си.

Например, добра позната мантра е класическото “омммм”. Чрез изговарянето на този звук се изчиствате от мислите, които ви отдалечават от настоящето.

Дори да мислите, че мантрите са случайно подбрани шумове, истината е, че всички те са свещени звуци. Те си имат свое значение, което ги следва от древността.

Първичнозвуковата медитация ви отдалечава от шума в съзнанието ви, който ви пречи да бъдете спокойни.

2. Випассана или Проникновена медитация.

Випассана медитация

Тази практика се фокусира върху назалното дишане и установяването на мислите и чувствата ви. Изучавате ги без да им давате каквато и да било оценка.

Този вид медитация ви помага да виждате нещата, каквито са в действителност, без да ги осъждате. Тя отваря очите ви и ви помага да разберете какво се случва около вас.

3. Дзадзен

Дзадзен медитацията, наричана още само Дзен, се фокусира върху дишането. Въпреки това има съществена разлика между Дзен и Випассана медитациите. Дзен не се основава на назалното дишане, а на дишането чрез корема.

За този вид медитация е нужно да сте седнали с изправен гръб, брадичката ви трябва да сочи надолу, а ръцете ви трябва да бъдат поставени върху корема.

Дзадзен медитацията ви учи да виждате мислите, които преминават през съзнанието ви. Наблюдавате ги една след друга, за да ги пуснете впоследствие на свобода .

4. Метта

Метта медитацията, се фокусира върху всеобщата любов

Метта медитацията се фокусира върху всеобщата любов и милосърдие и се основава на Тибетския будизъм. Тя се базира на грижата и състраданието.

Благодарение на него се учите да съчувствате повече на останалите. Посрещате живота с позитивна нагласа. Освен това се научавате да приемате както себе си, така и другите хора.

От този вид медитация може да се възползват хората с ниско самочувствие, перфекционистите и самокритичните хора.

5. Кундалини

Основната цел на Кундалини медитацията е пробуждането на съзнанието. Това се постига чрез мантри и песнопения, които достигат до подсъзнанието ви.

Този вид практика е съсредоточена главно върху гръбначния ви стълб. Енергията на Кундалини е концентрирана в областта на кръста.

Когато изреждате мантрите или песнопенията, освобождавате енергията, пребиваваща в гръбначния ви стълб. След това се пробуждате. Ако отидете по-далеч, може и да достигнете до просветление.

6. Чакра

Чакра медитация. Според индуизма в човешкото тяло има 7 чакри

Според индуизма хората имат 7 чакри. Тези чакри представляват енергийни средища, разположени по гръбначния стълб.

Този вид медитация се фокусира върху звуците, положението на ръцете, зрителните представи и съсредоточаването върху всяка една чакра, която ще ви свърже с физическото ви тяло.

7. Медитация Тонглен

Тя ви помага да се свържете с това, което ви причинява страдание, да приемете болката и да се освободите от нея.

Хората са склонни да бягат от всичко, което считат за негативно или което ги наранява. Това обаче единствено влошава положението.

Практикуването на този тип медитация ви позволява да се преборите с трудните обстоятелства, с които се сблъсквате в живота.

Медитацията Тонглен ви помага да се отърсите от негативното и да бъдете състрадателни и съпричастни към останалите. При тази практика се отделя специално внимание и на дишането.

Пробвали ли сте да практикувате някоя от посочените видове медитации? Макар че всички те са ефикасни, някои от тях са по-съсредоточени върху определени елементи от другите. Най-хубавото е, че може да изберете тази, която ще ви помогне за постигането на конкретните ви цели.

Какъв е любимият ви вид медитация?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.03.014
  • Frewen, P., Rogers, N., Flodrowski, L., & Lanius, R. (2015). Mindfulness and Metta-based Trauma Therapy (MMTT): Initial Development and Proof-of-Concept of an Internet Resource. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-015-0402-y
  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.
  • McKnight, D. (2012). Tonglen Meditation’s Effect on Levels of Compassion and Self-Compassion: A Proof of Concept Study and. Upaya.Org.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.