Какво да не правите след безсънна нощ

Когато не сте се насладили на подобаваща почивка през нощта, нивото на кръвната захар и на холестерола, както и сърдечният ритъм може да са нарушени.
Какво да не правите след безсънна нощ
Mario Benedetti Arzuza

Прегледано и одобрено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ако страдате от безсъние, имайте едно на ум – някои неща не са препоръчителни за правене след безсънна нощ: ако ги избегнете, ще се почувствате по-здрави и в по-добър дух на следващата сутрин.

Какво да правите след безсънна нощ?

Днес ще ви дадем няколко съвета, съобразени с най-често срещаните грешки, които хората правят след цяла нощ въртене и безсъние.

Изпийте една от тези популярни енергийни напитки

Можете да изпиете чаша горещо кафе, да полегнете за лека дрямка или пък да изпиете малко сода, но не си и помисляйте за енергийна напитка. Те няма да ви донесат нищо добро, като се има предвид съставките, от които са направени. А те са наистина вредни за тялото ви.

Не тренирайте

Когато не сте се насладили на подобаваща почивка през нощта, нивото на кръвната захар и на холестерола, както и сърдечният ритъм може да са нарушени. Поради това ще се чувствате уморени през целия ден. Както се досещате, в такъв момент тежките тренировки не са добра идея, защото ще ви налегне безмилостна умора.

Не тренирайте след безсънна нощ

Най-добрият начин, по който можете да повлияете лошата си форма, е като се отдадете на леки упражнения – става дума за физическа активност, която да завиши кръвообращението ви. По този начин си гарантирате освобождаване на адреналин и ефект на будност.

Ето още един популярен и ефективен трик. Когато излезете навън, погледнете към небето: ако там няма облаци, вгледайте се за няколко минути в необятното синьо небе. Това действие отключва биохимична реакция, която помага за блокиране производството на мелатонин – хормонът,поради който имаме нужда от сън.

Дремнете – необходими са ви само 15 минути почивка

Експерти препоръчват да изпием чаша кафе и след това да поспим за 15 минути. Проучвания са показали, че кофеинът изисква 20 минути време, за да окаже въздействието си върху организма ви. Затова 15-те минути сън точно след чаша кафе са идеално решение за умората, която изпитвате. Но не прекалявайте със съня. Ако спите още 15 минути над посоченото, ще постигнете обратния ефект.

Не си слагайте тонове грим след безсънна нощ

Когато не се наспите добре през нощта, сутрин не изглеждате като себе си. По-бледи сте, очите ви пък са зачервени. Доста хора след безсънна нощ изпитват съмнение относно красотата си на следния ден.

Причината за това „погрозняване” се крие в секрецията на потните жлези, които изхвърлят огромно количество токсини. Тъй като не сте се наспали добре, клетките не могат да функционират нормално и целият ритъм се обърква.

Не слагайте тежък грим след безсънна нощ

Най-естественият начин за разрешаване на проблема е да ексфолирате кожата си с натурални средства. Целта е да стимулирате кръвообращението. За да се справите с тъмните кръгове под очите, можете да използвате специален крем или да наложите топли пликчета чай от лайка. Съветваме ви да не слагате прекалено много грим на лицето си.

Добрият нощен сън е жизнено важен за доброто здраве и за качеството ни на живот. Когато недоспиваме, тялото ни е изложено на риск и започва да страда. Недоспиването води до влошен външен вид, постоянна умора и стрес. Ако не можете да заспите вечер, съветваме ви да потърсите незабавен начин за разрешаване на проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.