Здравословно смути за борба с безсънието

Успокояващите съставки в смутито стимулират храносмилането и помагат в борбата срещу безсънието
Здравословно смути за борба с безсънието

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Борбата с безсънието  не е лесна. Това е добре известен факт за всички.

Взимането на лекарства не е добро решение, ако страдате от този проблем от време на време. Дори да се опитвате да контролирате стреса или безпокойството, не всеки път получавате резултата, който очаквате.

Специалистите препоръчват да открием практиките, които ни помагат да се приспособим към своите нужди.

Някои хора намират решение в определени техники за релаксация. Други хора се борят с безсънието с разходки навън за няколко часа преди лягане. Много хора намират решение, като променят нещо в живота си.

Има още нещо, което не може да забравим. Храненето е от основно значение за добрия сън през нощта . Има определи храни, които ни събуждат. Тези храни определено не са добър съюзник на спокойния сън.

Консумирането на грешните храни карат тялото да работи извънредно, когато трябва всъщност да си почива. Когато спим, нашите тела също трябва да са добре подготвени, за да премахнат токсините.

Натуралните и леки смутита, които помагат на храносмилането, са много полезни при борбата с безсънието.  В тази статия ще обсъдим именно този страхотен помощник на съня, за който преди може и да не сте чували.

Борба с безсънието със здравословно и вкусно смути

В това смути ще включим свежи плодове и зеленчуци. Те много помагат за добрия сън. Освен това са лесно достъпни. Може да приготвите това смути само  за 15 минути.

Но нека видим “магическата” съставка, която ще ви позволи да спите по-добре.

здравословно смути против безсънието

Ябълки

Свикнали сме да ядем ябълки през деня. Когато обаче страдате от безсъние, опитайте да ги ядете вечер.

 • Ябълките са богати на разтворими фибри. Те помагат за храносмилането. Помагат и за кръвообращението.

 • Ябълките са полезни и за отпускане на тялото. Витамините в тях помагат на черния дроб да работи както трябва.

 • Не можем да забравим органите. Черният дроб и лимфната система играят огромна роля за детоксикирането на тялото. Те го правят през нощта и ябълките им помагат.  

 • Освен това те понижават кръвната захар, благодарение на полифенолите. Това помага да се избегне рязкото покачване в нивата на кръвната захар. Именно то може да ни пречи да си почиваме.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 удивителни ползи от ябълките

Отпускащи краставици

Използвали ли сте някога краставици, за да отпуснете кожата си? Може би сте ги използвали, за да се отървете от торбичките под очите. Краставиците имат множество противовъзпалителни и детоксикиращи свойства.

 • Какво се случва, ако пием краставиците в сок, вместо да си ги слагаме на кожата? Тялото ни ще ни благодари. Краставиците помагат за съня особено много заради високото си съдържание на магнезий. 

 • Този минерал подобрява качеството на съня. Той може да намали проблемите със съня и безсънието.

Марулята – естествен помощник за релаксация

Изненадани ли сте? Свикнали сме да ядем марулите в салата. Знаете ли, че гърците са пиели чай от маруля за борба с безсънието? Вярно е.

Марулята има успокояващо действие. Тя успокоява главно нервите. Помага и за храносмилането и поддържането на нормален пулс.

 • Има няколко начина да се насладите на ползите от нея. Два от тях да са пиете чай от марули или да я направите на сок.

Суров, органичен мед

органичен мед против безсънието

Може да намерите органичен мед във всеки магазин за натурални храни. Малко по-скъп е, но си заслужава цената. Така е, защото той е истинско чудо на природата. Суровият мед е идеалното лекарство, което трябва да вземем преди лягане.

Той помага на черния дроб да се отърве от токсините ефективно, а този процес е особено активен през нощта.

Важно е да използвате суров мед и другите съставки, които се борят с безсънието. Ако ги използваме през нощта, помагаме на черния дроб.

Това намалява работата му. Така процесът на детоксикация и метаболизмът ще бъдат по-ефективни.

Как да приготвим смути, което се бори с безсънието

зелено смути против безсънието

Съставки

 • 1 зелена ябълка

 • 3 листа от маруля

 • 1 краставица

 • 1 чаша (200 мл) вода

 • 1 супена лъжица (25 г) суров, органичен мед

 • 1 чаена лъжичка (5 г) канела

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите билков чай за по-добър сън

Указания

Както казахме, приготвя се за 15 минути.

 • Първо, измийте ябълката и листат от маруля. Не забравяйте да обелите ябълката. Разрежете ябълката на четири и извадете семките.

 • Обелете краставицата. Разрежете я на четири. Така се смесва по-лесно в блендера.

 • Сложете вода, мед, ябълка,краставица и маруля в блендера.

 • Смесвайте няколко секунди, до получаването на гладка смес.

 • При  сервирането изсипете в чаша и поръсете малко канела отгоре.

Не забравяйте да пиете смутито няколко часа преди лягане. 

Като го изпием, ще сме готови за лягане –  изморени и приключили с процеса по храносмилане за деня. Убедете се и сами в ползите от тази напитка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bastien, C. H., Vallières, A., & Morin, C. M. (2001). Validation of the insomnia severity index as an outcome measure for insomnia research. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(00)00065-4
 • Brown, J. S., & Marcy, S. A. (1991). The use of botanicals for health purposes by members of a prepaid health plan. Research in Nursing & Health. https://doi.org/10.1002/nur.4770140505
 • E.H.-N., M., C., W., & S.T., M. (2013). An apple a day: The impact of nutrition quality on severity of comorbid low back pain and insomnia. Psychosomatic Medicine.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.