По-здравословни начини за пиене на кафето ви

Изберете тъмните и препечени зърна - те имат по-високо ниво на антиоксиданти в сравнение с нормално изпечените
По-здравословни начини за пиене на кафето ви
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Различните хора имат различни мнения относно консумацията на кафето. Някои казват, че е вредно за здравето, други – че предоставя много естествени ползи. Въпреки това, всичко зависи от няколко фактора. Например колко чаши пиете на ден, какво е съдържанието на кофеин и дали използвате кафето, за да увеличите работоспособноста си. Научете как е по-здравословно да пиете тази ароматна напитка в днешната статия.

Какво трябва да знаем за кафето?

Със сигурност сте чели много за тази тъмна напитка с толкова специфична и дълбока миризма. Ако пък сте и от хората, които обичат вкуса й и я пият редовно, то обезателно продължете да четете.

Колкото и да обичате кафе, не забравяйте, че то съдържа кофеин. Той стимулира централната нервна система, като по този начин намалява умората. Това може да изглежда страхотно за хора с високо стресови професии, които работят под голямо напрежение. Но в действителност средните и дълготрайни ефекти на кофеина не са никак полезни.

Кафето увеличава сърдечната честота, дразни лигавицата на стомаха и ви кара да се чувствате по-будни или чевръсти. То намалява апетита и според някои изследвания улеснява ученето и помага да запомните повече информация.

kafe na zakuska

Като цяло, умерената консумация на кафе (до 5 чаши на седмица) не води до никакви сериозни отрицателни последици за организма. Хората, които приемат повече кафе, са склонни да развият по-голяма толерантност към алкалоидите на кафето. Ето защо хората, които пият 2 или повече чаши кафе на ден, са много по-малко повлияни от тази напитка, отколкото някой, който не е свикнал да я консумира редовно.

Ако в допълнение към пиенето на кафе и пушите, не правите упражнения, консумирате често храна от заведения за бързо хранене и водите заседнал начин на живот, то много по-вероятно е да страдате от сериозни последици за здравето – особено предвид комбинацията от рискови фактори.

Необходимо е да се отбележи, че пациентите с анемия или хората, които следват изцяло вегетарианска или веганска диета, не трябва да пият много кафе. То, също като чая, то пречи на тялото да усвоява достатъчно желязо. Други храни могат да имат същият ефект.Например шоколад и кофеинови газирани напитки. Кафето също може да намали абсорбцията на калций, поради което не препоръчваме тази напитка за хора с остеопороза или счупени кости или зъби.

kafe

По-здравословни начини за пиене на кафе

Чувствате ли се пристрастени към кафето? Имате ли нужда от все повече и повече от тази напитка, за да сте будни и внимателни? Пиете ли повече от 4 чаши на ден черно и силно кафе? Страдате ли от някой от другите рискови фактори, които изброихме по-горе? Ако е така, обърнете специално внимание на тези съвети за по-здравословните начини да консумирате кафе.

 • Избягвайте да добавяте мляко, сметана или твърде много захар към кафето. Вместо това, изберете няколко капки обезмаслено мляко, стевия или сурова захар. Това ще намали приема на калории.
 • Не заменяйте закуската с няколко чаши кафе като начин да “залъжете” стомаха. Тялото се нуждае от гориво, за да живее всеки ден, и то се извлича от плодовете, зърнените храни и млечните продукти.
 • Ако сте достатъчно хидратирани (с вода, натурални сокове и билкови чайове), ще се чувствате по-малко изморени и стресирани. Следователно – няма да изпитавате необходимост да пиете кафе толкова често.
piene-kafe
 • Уверете се, че почивате достатъчно, така че да спрете да пиете прекалено много кафе за събуждане и ободряване. Ако се чувствате разтревожени или раздразнителни напоследък, в лошо настроение или страдате от безсъние, тази напитка може да окаже отрицателен ефект.
 • Заменете кафето с натурални чайове или безкофеиново такова. Тези напитки ще имат много по-положителен ефект и ще ви накарат да се успокоите и отпуснете.
 • Ако страдате от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни проблеми, анемия, затлъстяване или сте бременна, препоръчваме да избягвате консумацията на кафе или значително да намалите консумацията.
 • Не консумирайте кафето с анти-депресанти или цигари,тъй като тези комбинации могат да предизвикат силно главоболие, високо кръвно налягане и мигрена.

 • Заложете на органичното кафе. То е малко по-скъпо от обичайните видове, които откривате в супермаркета и можете да го закупите от специализирани магазини, но разликата между тази натурална версия и промишлената е огромна. Органичното кафе не е третирано с пестициди и хербициди, което означава, че е много по-полезно за здравето.
kafe
 • Изберете тъмните и препечени зърна – те имат по-високо ниво на антиоксиданти в сравнение с нормално изпечените зърна. Малко по-силни от традиционните са, но чудесно решение е да използвате по-малко количество при приготвянето на напитката.
 • Инвестирайте в кафемашина. По този начин, ще получите най-доброто от зърната, които сте закупили, ще спестите пари и ще избегнете отпадъци. Използвайте дестилирана вода за приготвянето на напитката, като така ще избегнете добавянето на каквито и да е химикали. Купете си и кафемелачка, за да си осигурите винаги прясно смляно кафе.
 • Изберете зелено кафе. Този вид е доста популярен напоследък, защото според експерти води до загуба на тегло. Зеленото кафе не е различно растение; извлича се от същите зърна, но тези, които не са препечени и все още са запазили своя оригинален зелен цвят. Тези зърна са страхотни за отстраняване на мазнините, намаляване на количеството свободни радикали в тялото и предотвратяване на появата на целулит. Плюс това, те ви карат да се чувствате сити, контролират диабет тип 2 и доставят повече “естествена” енергия на тялото.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.