7 често пренебрегвани признака за лошото кръвообращение

Сред тях са умора, подути крака или студени крайници. Предприемете мерки още днес!
7 често пренебрегвани признака за лошото кръвообращение

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Лошото кръвообращение влияе много на хората. Обикновено когато те достигнат 60, проблемът прогресира и почти 80% от тази възрастова група страда от него.

За момент помислете за това как тялото ви е като много сложна, но като перфектно построена мрежа от пътища и магистрали, но състояща се от вени и артерии. В тях движението е постоянно.

Чрез тази мрежа трябва да бъдат транспортирани и разпределени в различни части на тялото повече от 5 литра кръв.

И ако това не е достатъчно важно, кръвта транспортира хранителни вещества, хормони и всички основни “компоненти” на живота. Именно поради тази причина правилното функциониране на тялото зависи от нея.

Ето защо е важно да промените няколко неща. Лошото кръвообращение не е проблем, който се свързва само с възрастните хора.

Независимо дали сте млади или не, трябва да вземете превантивни мерки, за да се преборите с този проблем, който макар и да е тих, може да предизвика някои сериозни симптоми.

Неефективният приток на кръв може да доведе до сърдечни пристъпи, кръвни съсиреци, разширени вени, инсулт …

Трябва да подобрите начина на живот и преди всичко да знаете какви са основните симптоми. Ще споделим с вас седем признака на лошото кръвообращение, които са добре разпознаваеми.

1. Петна по кожата

Лекарите имат информация и за двата – видими симптоми и такива, които са почти незабележими. Петна, промени в цвета на кожата или наличие на сух епидермис са знак, че кръвта не тече правилно.

Един от първите симптоми, свързани с лошото кръвообращение са червени или морави петна, които се появяват върху краката или долната част на краката.

Те най-напред се появяват като малки морави дефекти, които могат постепенно да прераснат в язви.

2. Подуване на краката – симптом на лошото кръвообръщение

Помислете за това: когато притокът на кръв е недостатъчен, крайниците са последните, които получават кръв, богата на кислород кръв и хранителни вещества.

  • Ако не успеете да получите повече от нормалното количество кръв, тялото се опитва да намали този дисбаланс чрез задържане на течности. Това състояние е познато като оток.
  • Липсата на обогатена кръв от своя страна води до цианоза. Ще забележите, че краката, освен че придобиват насинен външен вид, започват да се подуват редовно.

Пръстите също могат да придобият леко насинен вид, сякаш сте се ударили с нещо.

Подуване на краката, като следствие от лошото кръвообръщение

3. Загуба на коса и чупливи нокти

Загубата на коса и наличието на чупливи нокти могат да бъдат симптоми на неправилно хранене или стрес.

Това е факт, който много хора биха подценили, но може да означава и нещо друго: че не получавате необходимото количество хранителни вещества от кръвта.

Лошото кръвообращение води до суха, чуплива коса, която започва да капе.

Може дори да забележите, че ноктите ви “горят.” Понякога дори докосване до нещо може да ги накара да се счупят.

4. По-бавно храносмилане

Бавно, тежко храносмилане, придружено от газове, киселинен рефлукс, и дори запек също може да бъдат симптом на лошо кръвообращение.

5. Чести настинки, инфекции и вируси

Това определено е любопитен факт, който трябва да имате предвид: слабата и понижена имунна система е свързана с лош или недостатъчен приток на кръв.

Когато притокът на кръв е по-бавен, тялото спира да открива и да се бори с патогени както преди.

  • Може да забележите, че се заразявате с болести много по-бързо и лесно, отколкото другите хора.
  • Тези симптоми са свързани с начина, по който тялото работи и с инерционни антитела, които не успяват да ви защитят.
Чести настинки, инфекции и вируси може да са следствие от лошото кръвообръщение

6. Студени ръце и крака

Това всъщност е много често срещан симптом. Когато кръвта тече при нормална скорост, телесната температура е регулирана да поддържа оптимални нива.

  • Ако кръвообращението е бавно обаче, вашата вътрешна температура може да пострада и тя ще започне да се колебае.
  • За пореден път частите от тялото, където това ще бъде най-забележимо, са несъмнено ръцете и краката. Те ще бъдат по-студени.
  • Преди да приемете това заключение, посетете личния лекар.
  • Студените крака и ръце често се дължат на хипотиреоидизъм, синдром на Рейно, или дори анемия.

7. Изтощение, което винаги е налице

Когато кръвообращението се забавя, възникват проблеми. Един от многото и със сигурност по-непосредствени симптоми е умората.

Знаете, че може да се дължи на претоварване, стрес, или дори някакъв вид заболяване. Но лошото кръвообращение е свързано и с по-ниско подаване на гориво към мускулните групи.

Лошото кръвообращение е свързано с умора

Без кислород и хранителни вещества за тялото, мускулите ще се чувстват много уморени. Скоро след започване на някаква работа, изкачване на стълби, или дори извършването на някакви леки упражнения, могат да предизвикат болка, умора и дискомфорт.

Ако това е вашия случай, не чакайте: консултирайте се с личния лекар, за да разберете какви насоки трябва да следвате. Този мълчалив враг отнема живота на хиляди хора всяка година. Вие имате силата да го избегнете.

Започнете да се грижите за себе си още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.