Как грипът засяга организма

Научни изследвания позволиха на експертите да определят как грипът засяга организма. Повечето от нас са се сблъсквали с това заболяване и знаят, че никак не е приятно. В тази статия ще разберете къде се проявяват грипоподобните симптоми.
Как грипът засяга организма

Последна актуализация: 30 ноември, 2020

Инфлуенцата е вирусно заболяване със сезонен характер. Много хора са се сблъсквали с него и знаят как грипът засяга организма. Определени механизми в тялото се активират срещу инфекцията и стават виновници за появата на характерните за заболяването симптоми.

Класическите признаци на грипа са високата температура, главоболието, болките в мускулите и умората. Когато заболяването протече нормално без усложнения, тези симптоми отшумяват постепенно, без да доведат до дълготрайни проблеми. Но в някои случаи грипът протича по-тежко. Когато вирусът атакува организъм, чиято имунна система е потисната поради напреднала възраст или други съпътстващи заболявания, може да доведе дори до фатален край.

Трябва да знаете, че грипът и настинката са две различни неща. Настинката протича много по-леко и последиците от нея са минимални. Тя се различава от начина, по който грипът засяга организма, тъй като той е много по-агресивен.

Грипът оказва и социално влияние. Четири от десет човека със симптоми на грип отсъстват от работа докато боледуват,а почти всички болни прекъсват спортните си и социални дейности.

Според различни проучвания, сред симптомите засягащи хората, най-неприятният е чувството за умора. Почти половината хора болни от грип казват, че този период на летаргия е кратък. А самото чувство на умора се дължи на високата температура и болки в мускулите. Виновникът е възпалението на тъканите.

Как протича грипът – наблюдение под микроскоп

Признаците и симптомите, които се проявяват външно, показват как грипът засяга организма. Редица клетъчни механизми обясняват появата на висока температура, главоболие и миалгия.

След като вирусът на грипа влезе в организма са му необходими около осем часа, за да започне да се размножава, преди човешката имунна система да го е открила. Входната врата за този вирус са дихателните пътища , а крайната цел – епителните клетки на белите дробове. Тъй като вирусът прониква в човешките клетки, той контролира органелите на клетките, образуващи протеини и кара тези органели да работят в негова полза. Казано накратко вирусът се възползва от ресурсите на гостоприемника, за да се размножи и оцелее. В резултат на това новите копия на вируса търсят други клетки, които да заразят.

Когато имунната система се активира, за да се пребори с вируса на грипа, тя предизвиква началото на редица реакции. Тези реакции водят до появата на добре познатите симптоми на грипа и обясняват как грипът засяга организма.

Първите, които се активират, са белите кръвни телца. Тези клетки представляват първата линия на бойното поле и водят до последващото активиране на медиаторите на възпалението: цитокините. Те представляват малки хормони, предаващи съобщения на имунната система. Тяхната мисия е да доведат до активирането на определени органи и тъкани, които да елиминират вируса от организма възможно най-бързо.

Имунната система активира защитните сили на организма в борбата срещу инфекциите.

Имунната система спира вируса, но води и до появата на симптомите на грипа.

Прочетете и: 9 храни за укрепване на имунната система

Как грипът засяга организма: високата температура

Разбира се, че трябва да започнем с високата температура, когато става въпрос как грипът засяга организма. Това заболяване води до появата на висока температура, която е един от отличителните му симптоми.

Високата температура се появява, когато хипоталамусът нареди повишаването на телесната температура. Хипоталамусът издава тази заповед, тъй като усеща присъствието на вещества наречени пирогени. Сред тези вещества откриваме съставните елементи на бактериите, вирусите и цитокините.

Когато телесната температура се повиши, белите кръвни телца работят по-ефективно. В действителност високата температура е по-скоро защитен механизъм отколкото патологична последица. Освен това високата температура затруднява размножаването на микроорганизмите.

Как грипът засяга организма: главоболие

Не е напълно ясно защо грипът води до появата на главоболие. Ясно е, че главоболието е логично, ако имате висока температура; това не е единствената отличителна черта на грипа.

Цитокините са свъзани с главоболието. И в частност един от тях наречен интерлевкин 1, който е възпалителен цитокин, също като интерферона. Цитокините и високата телесна температура водят до вазодилация. Кръвоносните съдове се разширяват и това засилено кръвообращение би могло да обясни появата на главоболие с механизъм сходен на този при мигрените.

Как грипът засяга организма: високата температура

Високата температура и главоболието са два класически симптома на грипа.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се преборим със симптоми на настинка за 24 часа

Как грипът засяга организма: болки в мускулите

И накрая миалгията или болката в мускулите също е характерен симптом на грипа. Научните проучвания откриха генетично обяснение за тази мускулна болка, която се обяснява и с действието на цитокините.

По време на инфекцията организмът повишава дейността на определени гени засилващи унищожаването на миоцитите. Миоцитите са клетките на мускулната тъкан.

Същевременно възпалителните цитокини водят до подуването на мускулите с цел справяне с вируса. Възпалението на мускулите е болезнена  и води до изтощаването на мускулите, тъй като клетките са фокусирани върху борбата с вируса. Именно затова болните от грип се оплакват от силно изтощение.

Заключение

Знаем достатъчно за механизма, обясняващ как грипът засяга организма, но има и още много, което може да бъде открито по темата. Истината е, че когато станете жертва на инфекция, характерните симптоми са висока температура, главоболие  и мускулна болка.

Тези симптоми показват, че имунната система се бори с вируса. Същевременно трябва да спомогнете процеса като си почивате и посетите лекар навреме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Nicholson, K. G. “Clinical features of influenza.” Seminars in respiratory infections. Vol. 7. No. 1. 1992.
  • Stöhr, Klaus. “Influenza—WHO cares.” The Lancet infectious diseases 2.9 (2002): 517.
  • Bouvier, Nicole M., and Peter Palese. “The biology of influenza viruses.” Vaccine 26 (2008): D49-D53.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.