8 заболявания, които ви карат да усещате студ

Някои хора, независимо от температурата на околната среда, чувстват студ по всяко време на годината. Независимо дали е слънчево и приятно, те винаги усещат студ в ръцете, краката или цялото си тяло.
8 заболявания, които ви карат да усещате студ

Последна актуализация: 19 март, 2022

Студът е нормално усещане, което изпитваме, например, когато климатичните температури се понижават. Въпреки това, усещането за студ може да се появи и в резултат на определени медицински състояния. Поради това е необходимо да се наблюдава при какви условия се появява и дали се появява едновременно с други симптоми.

8 заболявания, които причиняват усещане за студ

Според изследване, публикувано в Extreme Physiology & Medicine, жените имат естествено по-ниска толерантност към студ в сравнение с мъжете. Причините за това обаче все още са напълно неизвестни. Очевидно това се дължи на факта, че жените имат по-ниска скорост на метаболизъм в покой.

Междувременно внезапното и продължително усещане за студ, дори в топлите дни, може да скрие основен здравословен проблем. Поради тази причина, след като изпитате този дискомфорт, особено когато е придружен от други симптоми, трябва да потърсите медицинска помощ.

1. Анемията може да предизвика усещане за студ

Анемия и усещане за студ

Анемията е състояние, характеризиращо се с недостиг на хемоглобин в кръвта. Това е протеин, който служи за транспортиране на кислорода в тялото ни. Липсата на червени кръвни клетки води до анемия, която благоприятства появата на редица симптоми, включително усещане за студ, според клиниката Майо.

Други признаци могат да бъдат:

 • Умора
 • Бледност
 • Неравномерно сърцебиене
 • Недостиг на въздух по време на физическа активност
 • Световъртеж или замаяност
 • Болка в гърдите

2. Бъбречно заболяване

Публикация в сайта на американската организация с нестопанска цел AARP подчертава, че бъбречното заболяване може да бъде една от причините за постоянното усещане за студ. Причината? Бъбреците не работят правилно, за да филтрират кръвта и спомагат натрупването на опасни отпадъци, които допринасят за появата на тези симптоми.

3. Лоша циркулация

Лоша циркулация

Някои хора, дори ако имат нормална телесна температура, усещат студ в определени области, обикновено в крайниците. Независимо от времето на годината, зимата или лятото, тези хора имат студени ръце и крака.

Понякога крайниците могат да имат синкав оттенък и дори изтръпване. Това може да показва проблем с кръвообращението. Други симптоми могат да включват:

 • Мравучкане
 • Изтръпване
 • Болка в крайниците
 • Мускулни крампи

4. Болест на Рейно и усещане за студ

Болестта на Рейно е нарушение на кръвообращението, което, както е отбелязано в преглед, публикуван в Missouri Medicine , може да накара хората винаги да бъдат със студени ръце и крака.

Усещането за студ може да се появи спорадично или постоянно (които могат да продължат от минути до часове). При такъв епизод се препоръчва да се движат и масажират засегнатите части, за да се насърчи циркулацията и да се генерира топлина.

Пациентите с болест на Рейно често имат белезникави крайници. Освен че са много студени, те могат също да изпитат изтръпване и висока чувствителност.

5. Проблеми с щитовидната жлеза

проблеми с щитовидната жлеза

Ако усещате студ, а също и от умора, суха кожа, изтъняла и чуплива коса, наддаване на тегло, това може да се дължи на хипотиреоидизъм.

Най-общо казано, хората с проблеми с щитовидната жлеза са склонни да имат по-ниска температура и повишена чувствителност към студ, както се отбелязва в публикация в Националния център за биотехнологична информация.

Запомнете, че хормонът на щитовидната жлеза има функцията да регулира телесната температура, така че ако нивото му е променено, може да предизвика усещане за студ.

От друга страна, трябва да се има предвид, че щитовидната жлеза регулира метаболизма и реакциите на организма. Ако щитовидната жлеза не произвежда ефективно тироиден хормон, това води до забавяне на метаболизма.

6. Проблеми с кръвоносните съдове

Когато притока на кръв към краката и ръцете е ограничен, възниква усещането за студ. Това може да се дължи на нарушение на кръвоносните съдове с проблеми със съсирването или артериосклероза.

Такива нарушения често причиняват бяло или синьо оцветяване на ръцете и краката, изтръпване и студена кожа.

7. Диабет и усещане за студ

Диабет и усещане за студ

Пациентите с диабет са склонни да имат повече проблеми с кръвообращението. Поради тази причина е обичайно да изпитват студ. Освен това, ако не се лекува правилно, болестта може да доведе до увреждане на нервите, което причинява студ, особено в краката. Други симптоми на това заболяване могат да включват:

 • Често уриниране
 • Прекомерна жажда или глад
 • Замъглено зрение
 • Порязвания, които отнемат време, за да заздравеят
 • Продължителна умора

8. Анорексия

За да се чувства човек комфортно, той трябва да има телесна температура от 37°C и адекватен индекс на телесна маса. Ако вашият индекс на телесна маса спадне драстично, както в случая с хората с анорексия, може да изпитате усещане за студ, наред с други проблеми, резултат от декомпенсациите, които тялото изпитва.

Когато се храни нездравословно и ви липсват хранителни вещества, човек ще се чувства уморен. Навременният подход е от съществено значение, тъй като липсата на лечение води до сериозни здравословни усложнения.

Препоръки за облекчаване на усещането за студ в тялото

Когато усещането за студ се появи заедно с други симптоми, най-добре е да отидете на лекар, за да получите диагноза и навременно лечение. Въпреки това, има някои общи мерки, които могат да допринесат за облекчаване на този симптом. Те включват:

 • Упражнение.
 • Оптимална хидратация.
 • Избягвайте консумацията на алкохол и цигари.
 • Поддържайте балансирана диета.
  • Пийте зеленчуков или пилешки бульон.
  • Включете повече лук, чесън и джинджифил в диетата си.
  • Консумирайте ядки и храни, богати на мастни киселини, като омега-3.

Ако усещането за студ е резултат от ниска температура на околната среда, се препоръчва да следвате обичайните указания: обличайте се топло и вземете топли напитки или храна със себе си. Ако това не е причината, трябва да се продължи медицинското лечение, докато настъпи облекчение.

Може да ви заинтересува ...
10 възможни причини за болка в тялото
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
10 възможни причини за болка в тялото

Много и различни заболявания могат да причинят болка в тялото. Тя е толкова често срещан симптом, че може да бъде приписана на почти всяко едно заб... • Bae KH, Go HY, Park KH, Ahn I, Yoon Y, Lee S. The association between cold hypersensitivity in the hands and feet and chronic disease: results of a multicentre study. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):40. Published 2018 Jan 31. doi:10.1186/s12906-018-2082-3
 • Bravo, J. F. (2012). dificultades en el diagnóstico y Tratamiento de la disautonomía. Rev Chil Reumatol, 28(3), 152-58.
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Underactive thyroid: Overview. 2014 Oct 8 [Updated 2017 Aug 10]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279601/
 • Pittman RN. Regulation of Tissue Oxygenation. San Rafael (CA): Morgan & Claypool Life Sciences; 2011. Chapter 2, The Circulatory System and Oxygen Transport. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54112/
 • Rask-Madsen C, King GL. Vascular complications of diabetes: mechanisms of injury and protective factors. Cell Metab. 2013;17(1):20–33. doi:10.1016/j.cmet.2012.11.012
 • Temprano KK. A Review of Raynaud’s Disease. Mo Med. 2016;113(2):123–126.
 • Voelcker T. Perception of cold hands: comparison between women and men. Extrem Physiol Med. 2015;4(Suppl 1):A80. Published 2015 Sep 14. doi:10.1186/2046-7648-4-S1-A80.
 • AECAT. Las hormonas tiroideas: que son y para qué sirven. Disponible en: https://www.aecat.net/2015/07/16/las-hormonas-tiroideas-que-son-y-para-que-sirven/.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.