8 заболявания, които ви карат да усещате студ

Някои хора, независимо от температурата на околната среда, чувстват студ по всяко време на годината. Независимо дали е слънчево и приятно, те винаги усещат студ в ръцете, краката или цялото си тяло.
8 заболявания, които ви карат да усещате студ

Последна актуализация: 19 март, 2022

Студът е нормално усещане, което изпитваме, например, когато климатичните температури се понижават. Въпреки това, усещането за студ може да се появи и в резултат на определени медицински състояния. Поради това е необходимо да се наблюдава при какви условия се появява и дали се появява едновременно с други симптоми.

8 заболявания, които причиняват усещане за студ

Според изследване, публикувано в Extreme Physiology & Medicine, жените имат естествено по-ниска толерантност към студ в сравнение с мъжете. Причините за това обаче все още са напълно неизвестни. Очевидно това се дължи на факта, че жените имат по-ниска скорост на метаболизъм в покой.

Междувременно внезапното и продължително усещане за студ, дори в топлите дни, може да скрие основен здравословен проблем. Поради тази причина, след като изпитате този дискомфорт, особено когато е придружен от други симптоми, трябва да потърсите медицинска помощ.

1. Анемията може да предизвика усещане за студ

Анемия и усещане за студ

Анемията е състояние, характеризиращо се с недостиг на хемоглобин в кръвта. Това е протеин, който служи за транспортиране на кислорода в тялото ни. Липсата на червени кръвни клетки води до анемия, която благоприятства появата на редица симптоми, включително усещане за студ, според клиниката Майо.

Други признаци могат да бъдат:

 • Умора
 • Бледност
 • Неравномерно сърцебиене
 • Недостиг на въздух по време на физическа активност
 • Световъртеж или замаяност
 • Болка в гърдите

2. Бъбречно заболяване

Публикация в сайта на американската организация с нестопанска цел AARP подчертава, че бъбречното заболяване може да бъде една от причините за постоянното усещане за студ. Причината? Бъбреците не работят правилно, за да филтрират кръвта и спомагат натрупването на опасни отпадъци, които допринасят за появата на тези симптоми.

3. Лоша циркулация

Лоша циркулация

Някои хора, дори ако имат нормална телесна температура, усещат студ в определени области, обикновено в крайниците. Независимо от времето на годината, зимата или лятото, тези хора имат студени ръце и крака.

Понякога крайниците могат да имат синкав оттенък и дори изтръпване. Това може да показва проблем с кръвообращението. Други симптоми могат да включват:

 • Мравучкане
 • Изтръпване
 • Болка в крайниците
 • Мускулни крампи

4. Болест на Рейно и усещане за студ

Болестта на Рейно е нарушение на кръвообращението, което, както е отбелязано в преглед, публикуван в Missouri Medicine , може да накара хората винаги да бъдат със студени ръце и крака.

Усещането за студ може да се появи спорадично или постоянно (които могат да продължат от минути до часове). При такъв епизод се препоръчва да се движат и масажират засегнатите части, за да се насърчи циркулацията и да се генерира топлина.

Пациентите с болест на Рейно често имат белезникави крайници. Освен че са много студени, те могат също да изпитат изтръпване и висока чувствителност.

5. Проблеми с щитовидната жлеза

проблеми с щитовидната жлеза

Ако усещате студ, а също и от умора, суха кожа, изтъняла и чуплива коса, наддаване на тегло, това може да се дължи на хипотиреоидизъм.

Най-общо казано, хората с проблеми с щитовидната жлеза са склонни да имат по-ниска температура и повишена чувствителност към студ, както се отбелязва в публикация в Националния център за биотехнологична информация.

Запомнете, че хормонът на щитовидната жлеза има функцията да регулира телесната температура, така че ако нивото му е променено, може да предизвика усещане за студ.

От друга страна, трябва да се има предвид, че щитовидната жлеза регулира метаболизма и реакциите на организма. Ако щитовидната жлеза не произвежда ефективно тироиден хормон, това води до забавяне на метаболизма.

6. Проблеми с кръвоносните съдове

Когато притока на кръв към краката и ръцете е ограничен, възниква усещането за студ. Това може да се дължи на нарушение на кръвоносните съдове с проблеми със съсирването или артериосклероза.

Такива нарушения често причиняват бяло или синьо оцветяване на ръцете и краката, изтръпване и студена кожа.

7. Диабет и усещане за студ

Диабет и усещане за студ

Пациентите с диабет са склонни да имат повече проблеми с кръвообращението. Поради тази причина е обичайно да изпитват студ. Освен това, ако не се лекува правилно, болестта може да доведе до увреждане на нервите, което причинява студ, особено в краката. Други симптоми на това заболяване могат да включват:

 • Често уриниране
 • Прекомерна жажда или глад
 • Замъглено зрение
 • Порязвания, които отнемат време, за да заздравеят
 • Продължителна умора

8. Анорексия

За да се чувства човек комфортно, той трябва да има телесна температура от 37°C и адекватен индекс на телесна маса. Ако вашият индекс на телесна маса спадне драстично, както в случая с хората с анорексия, може да изпитате усещане за студ, наред с други проблеми, резултат от декомпенсациите, които тялото изпитва.

Когато се храни нездравословно и ви липсват хранителни вещества, човек ще се чувства уморен. Навременният подход е от съществено значение, тъй като липсата на лечение води до сериозни здравословни усложнения.

Препоръки за облекчаване на усещането за студ в тялото

Когато усещането за студ се появи заедно с други симптоми, най-добре е да отидете на лекар, за да получите диагноза и навременно лечение. Въпреки това, има някои общи мерки, които могат да допринесат за облекчаване на този симптом. Те включват:

 • Упражнение.
 • Оптимална хидратация.
 • Избягвайте консумацията на алкохол и цигари.
 • Поддържайте балансирана диета.
  • Пийте зеленчуков или пилешки бульон.
  • Включете повече лук, чесън и джинджифил в диетата си.
  • Консумирайте ядки и храни, богати на мастни киселини, като омега-3.

Ако усещането за студ е резултат от ниска температура на околната среда, се препоръчва да следвате обичайните указания: обличайте се топло и вземете топли напитки или храна със себе си. Ако това не е причината, трябва да се продължи медицинското лечение, докато настъпи облекчение.

Може да ви заинтересува ...
10 възможни причини за болка в тялото
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
10 възможни причини за болка в тялото

Много и различни заболявания могат да причинят болка в тялото. Тя е толкова често срещан симптом, че може да бъде приписана на почти всяко едно заб...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.