8 заболявания, които ви карат да усещате студ

Някои хора, независимо от температурата на околната среда, чувстват студ по всяко време на годината. Независимо дали е слънчево и приятно, те винаги усещат студ в ръцете, краката или цялото си тяло.
8 заболявания, които ви карат да усещате студ

Последна актуализация: 19 март, 2022

Студът е нормално усещане, което изпитваме, например, когато климатичните температури се понижават. Въпреки това, усещането за студ може да се появи и в резултат на определени медицински състояния. Поради това е необходимо да се наблюдава при какви условия се появява и дали се появява едновременно с други симптоми.

8 заболявания, които причиняват усещане за студ

Според изследване, публикувано в Extreme Physiology & Medicine, жените имат естествено по-ниска толерантност към студ в сравнение с мъжете. Причините за това обаче все още са напълно неизвестни. Очевидно това се дължи на факта, че жените имат по-ниска скорост на метаболизъм в покой.

Междувременно внезапното и продължително усещане за студ, дори в топлите дни, може да скрие основен здравословен проблем. Поради тази причина, след като изпитате този дискомфорт, особено когато е придружен от други симптоми, трябва да потърсите медицинска помощ.

1. Анемията може да предизвика усещане за студ

Анемия и усещане за студ

Анемията е състояние, характеризиращо се с недостиг на хемоглобин в кръвта. Това е протеин, който служи за транспортиране на кислорода в тялото ни. Липсата на червени кръвни клетки води до анемия, която благоприятства появата на редица симптоми, включително усещане за студ, според клиниката Майо.

Други признаци могат да бъдат:

 • Умора
 • Бледност
 • Неравномерно сърцебиене
 • Недостиг на въздух по време на физическа активност
 • Световъртеж или замаяност
 • Болка в гърдите

2. Бъбречно заболяване

Публикация в сайта на американската организация с нестопанска цел AARP подчертава, че бъбречното заболяване може да бъде една от причините за постоянното усещане за студ. Причината? Бъбреците не работят правилно, за да филтрират кръвта и спомагат натрупването на опасни отпадъци, които допринасят за появата на тези симптоми.

3. Лоша циркулация

Лоша циркулация

Някои хора, дори ако имат нормална телесна температура, усещат студ в определени области, обикновено в крайниците. Независимо от времето на годината, зимата или лятото, тези хора имат студени ръце и крака.

Понякога крайниците могат да имат синкав оттенък и дори изтръпване. Това може да показва проблем с кръвообращението. Други симптоми могат да включват:

 • Мравучкане
 • Изтръпване
 • Болка в крайниците
 • Мускулни крампи

4. Болест на Рейно и усещане за студ

Болестта на Рейно е нарушение на кръвообращението, което, както е отбелязано в преглед, публикуван в Missouri Medicine , може да накара хората винаги да бъдат със студени ръце и крака.

Усещането за студ може да се появи спорадично или постоянно (които могат да продължат от минути до часове). При такъв епизод се препоръчва да се движат и масажират засегнатите части, за да се насърчи циркулацията и да се генерира топлина.

Пациентите с болест на Рейно често имат белезникави крайници. Освен че са много студени, те могат също да изпитат изтръпване и висока чувствителност.

5. Проблеми с щитовидната жлеза

проблеми с щитовидната жлеза

Ако усещате студ, а също и от умора, суха кожа, изтъняла и чуплива коса, наддаване на тегло, това може да се дължи на хипотиреоидизъм.

Най-общо казано, хората с проблеми с щитовидната жлеза са склонни да имат по-ниска температура и повишена чувствителност към студ, както се отбелязва в публикация в Националния център за биотехнологична информация.

Запомнете, че хормонът на щитовидната жлеза има функцията да регулира телесната температура, така че ако нивото му е променено, може да предизвика усещане за студ.

От друга страна, трябва да се има предвид, че щитовидната жлеза регулира метаболизма и реакциите на организма. Ако щитовидната жлеза не произвежда ефективно тироиден хормон, това води до забавяне на метаболизма.

6. Проблеми с кръвоносните съдове

Когато притока на кръв към краката и ръцете е ограничен, възниква усещането за студ. Това може да се дължи на нарушение на кръвоносните съдове с проблеми със съсирването или артериосклероза.

Такива нарушения често причиняват бяло или синьо оцветяване на ръцете и краката, изтръпване и студена кожа.

7. Диабет и усещане за студ

Диабет и усещане за студ

Пациентите с диабет са склонни да имат повече проблеми с кръвообращението. Поради тази причина е обичайно да изпитват студ. Освен това, ако не се лекува правилно, болестта може да доведе до увреждане на нервите, което причинява студ, особено в краката. Други симптоми на това заболяване могат да включват:

 • Често уриниране
 • Прекомерна жажда или глад
 • Замъглено зрение
 • Порязвания, които отнемат време, за да заздравеят
 • Продължителна умора

8. Анорексия

За да се чувства човек комфортно, той трябва да има телесна температура от 37°C и адекватен индекс на телесна маса. Ако вашият индекс на телесна маса спадне драстично, както в случая с хората с анорексия, може да изпитате усещане за студ, наред с други проблеми, резултат от декомпенсациите, които тялото изпитва.

Когато се храни нездравословно и ви липсват хранителни вещества, човек ще се чувства уморен. Навременният подход е от съществено значение, тъй като липсата на лечение води до сериозни здравословни усложнения.

Препоръки за облекчаване на усещането за студ в тялото

Когато усещането за студ се появи заедно с други симптоми, най-добре е да отидете на лекар, за да получите диагноза и навременно лечение. Въпреки това, има някои общи мерки, които могат да допринесат за облекчаване на този симптом. Те включват:

 • Упражнение.
 • Оптимална хидратация.
 • Избягвайте консумацията на алкохол и цигари.
 • Поддържайте балансирана диета.
  • Пийте зеленчуков или пилешки бульон.
  • Включете повече лук, чесън и джинджифил в диетата си.
  • Консумирайте ядки и храни, богати на мастни киселини, като омега-3.

Ако усещането за студ е резултат от ниска температура на околната среда, се препоръчва да следвате обичайните указания: обличайте се топло и вземете топли напитки или храна със себе си. Ако това не е причината, трябва да се продължи медицинското лечение, докато настъпи облекчение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.