6 медицински причини за нощното изпотяване

Изпотяването нарушава съня ви? Това е неприятен симптом, който може да породи безсъние, ако не бъдат взети мерки. Въпреки че невинаги е признак на здравословен проблем, най-добре поговорете с лекаря си, ако симптомите продължават.
6 медицински причини за нощното изпотяване

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Потенето е процесът, чрез който тялото ни регулира температурата си. По този начин се регулира нивото на урея, есенциални аминокиселини и други вещества, останали в организма след протичане на различни процеси. Обикновено се потите като спортувате или извършвате дейност изискваща сериозни физически усилия. Но много хора страдат и от нощното изпотяване.

Потенето е нормална реакция на тялото, но понякога може да наруши спокойния сън през нощта.

Лесно е първоначално да не му обръщате внимание. Но ако нощното изпотяване продължава да прекъсва съня ви трябва да посетите лекар. Който да прецени дали не е се дължи на някое заболяване.

Много хора пренебрегват причините за появата на нощното изпотяване. Затова днес искаме да споделим с вас шест фактора, които биха могли да го предизвикат.

1.Менопаузата и нощното изпотяване

Менопаузата е най-често срещаната медицинска причина за нощното изпотяване при жените. Резките хормонални промени, особено скоковете в нивото на естрогена, са основната причина за случващото се.

Жените, оплакващи се от този проблем, могат да изпитват усещане, че се задушават. Това нарушава съня им и ускорява сърдечния им ритъм.

 • За да се справите с тези симптоми може да се наложи приема на лекарства, регулиращи хормоналната активност.
 • Добра идея е да спите на хладно, с чаршафи от естествени материи. Освен това се облечете удобно.

2.Определени лекарства влияят за нощното изпотяване

Лечението с определени медикаменти може да доведе до появата на този симптом като страничен ефект.

Има направени проучвания, показващи, че лекарствата за тревожност и депресия могат да предизвикат появата на нощно изпотяване.

Други лекарства с подобно странично действие са и:

3.Туберкулоза

Повечето от факторите свързани с нощното изпотяване не са сериозни или трудни за лечение състояния. Но то може да се дължи и на хронични заболявания като туберкулоза.

Тази болест значително засяга здравето на белите дробове и почти винаги е съпроводена с периоди на потене.

Нощното изпотяване в този случай може да бъде съпроводени и с:

 • Периоди с висока температура
 • Болка в гърдите
 • Кашлица с кървави храчки
 • Затруднено дишане

4.Неврологични проблеми

Тревожността и нервите могат да повишат телесната температура. А това води до изпотяване, за да може организмът ви да си възстанови нормалното състояние. Това е напълно естествена реакция и не се наблюдава единствено през нощта.

Но ако изпотяването продължава през нощта, то може да се дължи на медицински проблеми свързани с нервната ви система като болест на Паркинсон и други подобни.

 • Уврежданията, които тези заболявания причиняват на нервната ви система могат да прекъснат сигналите, изпращани до потните жлези. В резултат се наблюдава появата на нощното изпотяване.

5.Хронична хиперхидроза

Хиперхидрозата е медицинският термин, използван за описване на обилното потене. То е често срещано заболяване, което обикновено се дължи на генетични фактори. Това заболяване е хронично.

По очевидни причини, болните от хиперхидроза страдат от нощно изпотяване, толкова обилно, че имат усещане за задушаване.

 • Болните от това заболяване трябва да спят на по-хладно, тъй като температурата, която повечето хора считат за нормална, за тях е много висока.
 • Хиперхидрозата не представлява сериозен здравословен проблем. Но въпреки това може да създаде дискомфорт.

6.Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е заболяване, което се появява, когато щитовидната жлеза започне да образува повече хормони от нормалното. Това се отразява на метаболизма. Болните започват да усещат дискомфорт и други промени в тялото.

 • Усещането за силна умора през деня и обилното потене през нощта трябва да ви подскажат, че имате проблем.
 • Хипертиреоидизмът е свързан с непоносимост към топлината. Затова трябва да намалите температурата в спалнята си.
 • Други симптоми на заболяването са промени в телесното тегло, тремори и силен косопад.

Изпотяването нарушава съня ви? Това е неприятен симптом, който може да породи безсъние, ако не бъдат взети мерки. Въпреки че невинаги е признак на здравословен проблем, най-добре поговорете с лекаря си, ако симптомите продължават.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hessemer, V., & Brück, K. (1985). Influence of menstrual cycle on shivering, skin blood flow, and sweating responses measured at night. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.1985.59.6.1902
 • James W. Mold. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Night Sweats in a Primary Care Population. Drugs Real World Outcomes. 2015 Mar; 2(1): 29–33. Published online 2015 Feb 7. doi: 10.1007/s40801-015-0007-8.
 • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033
 • Takaaki Matsumoto. Effect of Thyroid Hormone on Thermal Sweating. Chukyo University.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.