Домашни средства за сваляне на високата температура

Тялото ви е умна машина. Високата температура е един от най-брилянтните методи на тялото за атакуване на инфекциите. Овладяването на треската с домашни средства е подходящ начин да възстановите здравословното си състояние, ако температурата ви е твърде висока.
Домашни средства за сваляне на високата температура

Последна актуализация: 13 ноември, 2021

Нормалната температура на човешкото тяло е между 36 и 37 °C (96.8 и 98.6 °F). Въпреки това, когато организмът открие наличие на инфекция, тялото повишава температурата си с цел да ограничи придвижването на микроорганизмите. В такива случаи свалянето на високата температура може да се превърне в сложна задача.

Когато температурата ви се повиши автоматично, това се случва вследствие на подготовката на тялото да елиминира вредните бактерии и вирусите. Наличието на треска не е проблем, тъй като тя е част от лечебния процес на тялото. Може да се превърне в проблем, само ако температурата ви надвишава 38.5 °C (101.3°F).

В такива случаи трябва да предприемете мерки, за да възстановите нормалното състояние на тялото си.

Домашни средства за сваляне на високата температура

Средства при висока температура

Известният древногръцки лекар Хипократ е казал: “Дайте ми силата да предизвиквам треска и ще излекувам всички болести”. Казвайки това, той има предвид способността на тялото да унищожава вътрешните врагове чрез топлина. Лекарството според Хипократ е силата на тялото да се лекува само.

Разбира се, бактериите и вирусите могат да живеят удобно в тялото ви, тъй като нормалната телесна температура е идеална за техния растеж. Когато обаче имате висока температура, способността им да се възпроизвеждат е ограничена, което позволява на защитните сили на организма да се борят с тях по-ефикасно.

Така че треската е ваш съюзник. Въпреки това може да се присъедините и да подпомогнете нейната работа, за да възстановите здравето си. Ето защо, използването на домашни средства за сваляне на температурата е подходящ вариант.

Бульон от картофени обелки

Бульон от картофени обелки при висока температура

Когато става дума за контролиране на температурата, картофеният бульон може да ви е от полза, тъй като е изключително подхранващ и хидратира тялото. Бульонът от картофени обелки съдържа витамини и минерали, които са идеални за възстановяване на здравето ви.

Трябва да сте добре хидратирани, за да възстановите течностите, които сте изразходили при потенето. По тази причина е добре да си приготвяте супи, изобилстващи от хранителни вещества, които ще подсилят имунната ви система.

Съставки

  • 3 средни по размер картофа
  • 1 морков
  • 4 скилидки чесън
  • 1 стрък целина
  • 1 глава лук
  • 4 чаши вода (1 литър)
  • Накълцан магданоз (по избор)
  • Сол и пипер (на вкус)

Начин на приготвяне

  • Първо, измийте и обелете зеленчуците. Заделете картофените обелки настрана.
  • След това нарежете зеленчуците на филийки.
  • Налейте водата в тенджера. Добавете обелките и другите съставки.
  • Сложете да се вари в продължение на 30 до 45 минути, докато омекнат зеленчуците.
  • После прецедете зеленчуците и оставете бульона да изстине.

Компрес с картофи и оцет за понижаване на високата температура

Може да използвате картофи и за приготвяне на друго изпитано лекарство за сваляне на температурата.

В този случай, вместо да ги консумирате, ще ги сложите директно върху тялото си, за да може лечебните им свойства да се усвоят през кожата ви. Ще усетите как се понижава температурата ви в рамките на 20 минути след прилагане на този компрес.

Съставки

  • 2 картофа
  • 2 чаши оцет (без значение от вида) (500 мл)

Напътствия

  • Първо обелете картофите и ги нарежете на филийки.
  • После ги накиснете в оцета за 1 час.
  • Накрая оставете картофите да се отцедят за 10 минути, увийте ги в кърпа и поставете кърпата на челото си.

Чай от джинджифил за сваляне на телесната температура

Когато става дума за борба с треската, чаят не само ще ви помогне да се възстановите, но и ще ви достави удоволствие с приятния си аромат.

Сред многото качества на джинджифила е и свойството му да възстановява имунната система.

Пийте този чай винаги, когато температурата ви започне да се покачва. Ако след шест часа още имате треска, пийте още от този чай.

Съставки

  • 1 супена лъжица прясно настърган джинджифил (15 г)
  • 2 чаши вода (500 мл)
  • Мед (на вкус)

Напътствия

  • Изсипете водата в чайник и сложете на котлона да заври.
  • След това добавете прясно настъргания джинджифил и изчакайте течността да се редуцира с 1/4 от първоначалното си количество.
  • Оставете да изстине и прецедете.
  • Накрая добавете меда и пийте.

Чай от босилек

Чай от босилек при треска

В кухненските ви шкафове никога не бива да липсват някои от най-добрите природни средства като лайката, мащерката, невенът, босилекът и джинджифилът.

Босилекът има антисептични, противовъзпалителни и спазмолитични свойства. Той представлява чудесно домашно средство за понижаване на високата температура и за контролиране на треската.

Съставки

  • 2 супени лъжици листа от босилек (30 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

  • Първо, загрейте водата, докато заври, след което добавете босилека.
  • После покрийте съда и оставете да се запари няколко минути, след това прецедете.
  • Избягвайте да добавяте захар в този чай. По-добре подсладете с мед.

Други съвети за понижаване на високата температура

Съвет 1:

Починете си.

Когато тялото ви е прегряло, не трябва да извършвате други дейности, с изключение на спане. Треската е основателна причина да се посветите напълно на възстановяването на здравето си.

По това време трябва да следите телесната си температура на всеки 2 часа, за да сте сигурни, че няма да достигнете опасно висока температура.

Съвет 2: Вземете си вана/душ с топла вода

Това е популярно домашно средство за овладяване на треската. Топлата вода ще ви накара да се почувствате добре, а къпането ще помогне да намалите телесната си температура.

Не е необходимо да използвате сапун. Просто стойте под водата в продължение на 5 до 10 минути, докато се почувствате като нови.

Ако не желаете да си вземете душ или вана, може да наложите компреси със студена вода в зоните с повече топлина като подмишниците и слабините. По този начин можете да намалите телесната си температура, докато водата се изпарява.

Съвет 3: Използвайте някои подправки

Добавянето на щипка пипер, чушки или лют сос в супите и отварите е едно от най-изненадващите домашни средства за контролиране на треската. Тази сензорна експлозия от пикантност ще ви накара да се изпотите, да изхвърлите токсините, да балансирате температурата на тялото си и да подпомогнете кръвообращението си.

Ако не харесвате пикантните храни, значи трябва да използвате лютите съставки умерено, за да може да се възползвате от ефектите им, без да изпитвате допълнителен дискомфорт от прекомерната им консумация.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Тези домашни средства за контролиране на треската ще ви помогнат чрез регулиране на телесната ви температура.

От друга страна, ако високата температура не спадне след три дни и имате други симптоми като обрив, затруднено дишане и прекомерни мускулни болки, значи не бива да си стоите вкъщи. Това е подходящият момент да получите медицинска помощ и по-подобаващо лечение, изписано от вашия лекар.

Може да ви заинтересува ...
Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук

Омръзна ви всяка зима да боледувате, нали? Научете как да се възползвате от невероятното действие на лука в лечението на кашлицата, алергиите и гри...



  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Suppakul, P., Miltz, J., Sonneveld, K., & Bigger, S. W. (2003, May 21). Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf021038t
  • Wong, P. Y. Y., & Kitts, D. D. (2006). Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry97(3), 505–515. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.031