Забравете за болезненото главоболие с тези 5 натурални средства

Всички сме се сблъсквали с болезненото главоболие в определени моменти от живота си. В по-леките му форми – причинени от стрес или от начина ни на живот – можем да го контролираме с помощта на редица натурални средства.
Забравете за болезненото главоболие с тези 5 натурални средства

Последна актуализация: 20 октомври, 2021

Главоболието е едно от най-неприятните заболявания, с които ни е трудно да се справим в ежедневието си. Неведнъж през годината се сблъскваме с неприятните му симптоми, пречещи на нормалния ни ритъм на живот. Добрата новина е, че има различни натурални средства, които могат да ни помогнат да се справим с дискомфорта причинен от болезненото главоболие.

В тази статия ще ви разкажем за пет от тях.

Защо страдаме от главоболие?

Главоболието е един от най-често срещаните проблеми свързани със здравето. Причината за появата му е възпаление във вътрешната част на черепа, причинено най-често от повече стрес или липсата на сън.

В други случаи болезненото главоболие се дължи на нарушения в дейността на сърдечно-съдовата система.  Разширяването на кръвоносните съдове оказва вътрешно налягане, превръщащо се в досадна болка в главата.

Съществуват различни видове главоболие – от по-леките му форми до по-тежките прояви на мигрени, при които болката и продължителна и пулсираща. Нерядко тя е съпроводена с други симптоми като чувствителност към светлината (в по-сериозните случаи).

Но най-често се сблъскваме с лека болка в главата причинена от фактори като стрес , замърсяване на околната среда или определени вредни навици. За щастие има редица ефикасни средства, които могат да ни помогнат да се отървем от болезненото главоболие.

Как да облекчим болезненото главоболие

Различните средства, използвани в борбата с главоболието, зависят най-вече от силата на болката. Но, когато тя не отшумява с използването на натурални болкоуспокояващи, е най-добре да посетите лекар.

Въпреки това запомнете, че домашните средства в повечето случаи се оказват достатъчни за справянето с по-леките случаи на главоболие. Днес ще се спрем на следните пет натурални средства:

1. Гореща вана за справяне с болезненото главоболие

Горещата вана помага срещу болезненото главоболие.

Вземането на вана винаги е полезен вариант за справяне с напрежението. Поради факта, че болезненото главоболие може да се дължи на силен стрес, този терапевтичен метод би могъл да ви помогне да го контролирате.

А ако използвате натурални масла – ароматерапия – можете да засилите ефекта на горещата вана не само за справяне с главоболието, но и с други проблеми.

Съставки

 • 1 вана с гореща вода
 • 50 грама ароматни соли

Начин на прилагане

 • Напълнете ваната с топла вода и прибавете ароматните соли.
 • Влезте във ваната и се отпуснете за 30 минути.

2. Чай от лайка
Чаят от лайка притежава успокояващо и противовъзпалително действие.

Този чай притежава успокояващо и противовъзпалително действие.

Чаят от лайка се оказва ефикасно средство срещу почти всякакви проблеми. Известен е със способността си да успокоява стомашните болки, изключително ефикасен е и срещу главоболие.

Съставки

Начин на приготвяне и прием

 • Загрейте водата докато кипне.
 • Добавете лайката и я оставете да се запари няколко минути.
 • Прецедете чая и го сервирайте в чаша. Подсладете напитката на вкус.

3. Масаж на главата за справяне с болезненото главоболие

Забравете за напрежението с приятен масаж с лавандулово масло.

Масажът на главата спомага за отпускането на мускулите и претоварените кръвоносни съдове.

Правенето на масаж на главата е един от най-ефикасните начини за справяне с болезненото главоболие. Притискането на определени точки върху черепа може значително да облекчи дискомфорта, особено ако масажът се прави с лавандулово масло.

Съставки

Указания

 • Масажирайте главата си бавно и внимателно. Правете кръгообразни движения върху слепоочията, челото, веждите, скулите и темето.
 • Редувайте тези движения, оказвайки лек натиск върху тези точки и отново се връщайте към нежните, успокояващи движения.

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет крие редица полезни качества.

Сред многото полезни качества на ябълковия оцет е и това, че спомага облекчаването на напрежението, което улеснява справянето с главоболието.

Въпреки че това средство може да е леко неприятно, то е едно от най-бързо действащите. Приемането на малко количество ябълков оцет може бързо да облекчи главоболието ви.

Съставки

Начин на приготвяне и прием

 • Пийте поне три чаши с вода с прибавена една лъжица ябълков оцет през деня.
 • Уверете се, че водата е със стайна температура, тъй като студената вода ще засили болката в главата ви.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 ползи от ябълковия оцет за здравето

5. Компрес с диня срещу болезненото главоболие

Динята ще ви помогне да облекчите болезненото главоболие.

Динята, както и всяка друга студена повърхност, може да бъде използвана за справяне с главоболието причинено от силна топлина.

В много случаи главоболието е съпроводено с повишена телесна температура, дължаща се на претопляне. В тези случаи е добре да охладите главата си с компрес с диня.

Продукти

Начин на приготвяне и приложение

 • Обелете кората на динята.
 • Почистете семките.
 • Нарежете плода на тънки резени и го поставете в хладилник.
 • Поставете охладените парчета диня върху челото, слепоочията и скулите за около 20 минути.

Напрежението в главата ви не би трябвало да ви причинява силна болка. В повечето случаи тя се дължи на забързания ни начин на живот, изпълнен с много стрес. Но, ако този проблем продължава или болката се засилва може да се касае за нещо по-сериозно.

Ако главоболието ви продължи повече от 48 часа и болката не отшумява след като сте използвали споменатите средства, трябва да посетите лекар. Въпреки това запомнете, че тези натурални средства биха ви помогнали за облекчаване на неприятното главоболие в по-леките му случаи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic Physician, 8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
 • Damian, P., & Damian, K. (1996). Aromaterapia : el olor y la psique. Lasser Press Mexicana. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=P-WNv17tacwC&oi=fnd&pg=PA9&dq=aromaterapia&ots=eVVpYdxqvm&sig=o9BjYq34HYR-6Bay7mcunjJvxj4#v=onepage&q=aromaterapia&f=false

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.