8 ранни признака на рак на гърлото, които не трябва да игнорирате

Да се ​​обърне внимание на ранните признаци на рак на гърлото е наистина важно, тъй като те могат да бъдат объркани с други заболявания. Превенцията е винаги ключова!
8 ранни признака на рак на гърлото, които не трябва да игнорирате
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 23 октомври, 2022

Обърнете внимание на ранните признаци на рак на гърлото и шансовете ви за преборване със заболяването ще се увеличат. Поради тази причина, въпреки че може да не сте с висок риск за него, важно е да знаете първоначалните симптоми.

Този вид рак компрометира здравето на фаринкса, ларинкса, хранопровода или сливиците в резултат на анормален клетъчен растеж.

Въпреки че може да засегне всеки, хората с най-висок риск от развитие са хора, които пушат или хора, страдащи от човешкия папиломен вирус (HPV).

В момента това се счита за една от най-опасните форми на рак, тъй като липсват явни симптоми за предпазване от ранна диагностика.

Имайки предвид това, искаме да споделим някои от сигналите, които могат да бъдат полезни за ранно откриване.

Прочетете!

1. Дрезгавост или странни промени в гласа ви може да са причина за рак на гърлото

болка в гърлото

Анормален клетъчен растеж в гърлото може да започне от гласните струни; поради тази причина, един от първите признаци на рак на гърлото е забележителна промяна в тона на гласа ви.

  • Продължителната дрезгавост за повече от три седмици, или внезапна промяна в гласа ви, са достатъчни причини да посетите лекар.
  • Понякога това може да бъде причинено от инфекции или проблеми, свързани с тютюнопушенето, но може да бъде и по-сериозно.

2. Болка в гърлото

Трудно е проста болка в гърлото да се разглежда като симптом или признак на рак. Често това дразнене се причинява от инфекция или респираторни заболявания.

Обаче, когато е постоянна или се появява периодично, важно е да разберете на какво се дължи.

  • Появата на тумори в тази област може да предизвика повторна поява на този симптом. Може също да бъде по-интензивно при преглъщане или викане.

3. Рак на гърлото – лошият дъх може да означава проблем с гърлото

лош дъх и рак на гърлото

Ако имате лош дъх и той не изчезва, дори при добри хигиенни навици, това може да е признак за нещо по-сериозно. Въпреки че не е нужно веднага да правите изводи, не трябва да го изключвате.

  • Пациентите, които развиват това заболяване, обикновено имат много трудности да контролират миризмата на дъха си. Това продължава, въпреки че те използват вода за уста или специални продукти за хигиена на устната кухина.

4. Затруднено дишане

Затруднено дишане, известно още като диспнея, е симптом и ранен признак на рак на гърлото, който може да сигнализира за запушване на дихателните пътища.

  • То може да бъде причинено от сериозна инфекция, но също така може да бъде признак на тумори.

5. Рак на гърлото – подуване на шията

подуване на шията

Появата на издутини по врата може да бъде причинена от различни неща. В този случай, по-специално, има тенденция да се случва, защото туморът е успял да се разпространи до лимфните жлези, разположени около гърлото.

  • Този знак трябва да се счита за добра причина за незабавно посещение на лекар, тъй като това може да е знак, че ракът се влошава.

6. Устойчива нужда от кашлица

Пациентите с респираторни проблеми или алергии са склонни да страдат от кашлица поради реакцията на имунната система към присъствието на чужд агент.

Когато има проблем в гърлото, той може да стане хроничен.

  • Първоначално може да изглежда като суха кашлица, придружена от дразнене. След това, когато туморът напредва, той може да причини язви или кървене.

7. Шумно дишане

шумно дишане и рак на гърлото

Когато туморът не се открие рано, раковите клетки продължават да се делят и причиняват голяма болка в околните тъкани.

В резултат на това те причиняват запушване на дихателните пътища, причинявайки шум всеки път, когато човек вдишва.

  • Този шум е известен като ларингеален стридор и е резултат от стесняване на отвора между гласните струни.
  • Ако не се лекува рано, ракът може да го блокира напълно и да причини задушаване и смърт.

8. Рак на гърлото – затруднено преглъщане

По-голямата част от пациентите с ранни признаци на рак на гърлото започват да страдат от значителна загуба на тегло поради трудността при преглъщане на храната.

  • Наличието на тумори стеснява отвора на хранопровода и причинява засядане на храната. Това от своя страна причинява мускулна слабост и увеличава рецидивите на киселинен рефлукс.

След като идентифицирате тези симптоми, е от решаващо значение да отидете веднага на специалист.

След като лекарят направи задълбочена оценка на симптомите, той може да поиска ендоскопски преглед или други тестове, за да потвърди диагнозата. Затова е важно да посетите специалист, когато започнете да откривате някои от тези ранни признаци на рак на гърлото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.