Как да разберете дали сте емоционално интелигентен

Дали сте емоционално интелигентни? Има няколко начина да се каже. Научете кои са издайническите признаци на емоционална интелигентност в тази статия!
Как да разберете дали сте емоционално интелигентен

Последна актуализация: 22 февруари, 2022

Не е необходима магистърска степен или да сте прекарали време в Тибет, за да сте емоционално интелигентни. Достатъчно е да култивирате уважение, себепознание и да се научите да управлявате правилно емоциите си всеки ден.

Днес концепцията за емоционална интелигентност е на мода, както в бизнеса, така и в областта на личностното развитие. Ето защо е добра идея да знаете малко повече за него и да се задълбочите в това какво означава. По този начин можем да се опитаме да го интегрираме в живота си и, ако е възможно, да го предадем на нашите близки или деца.

Свят, вкоренен в емпатията, признаването на другия като част от себе си и увереността, която ни позволява да дефинираме и защитаваме собствените си емоционални граници, са стълбовете за създаване на по-добро бъдеще.

И така, емоционално интелигентен ли си? Нека да разгледаме.

Дали сте емоционално интелигентни? Как да узнаем

Един аспект, който трябва да вземем предвид, е, че човешките същества действат въз основа на своите емоции, почти без да го осъзнават. Всъщност мозъкът е усъвършенстван резултат от еволюция, преминала през множество фази.

Има система, която е отговорна за обработката на емоциите по-конкретно: лимбичната система. В известен смисъл това е невронният компонент на емоцията.

емоционално интелигентни

Имайки това предвид, нека да разгледаме признаците на добре развита лимбична система – тоест признаците на емоционалната интелигентност.

Ако сте емоционално интелигентни, вие сте се научили да разпознавате и използвате емоциите си

Има много хора, които бъркат емоционалния контрол с ограничаването или скриването на емоциите.

Да контролираш обаче не означава да отричаш. Ако например изпитваме гняв или ярост в даден момент, няма да ни помогне да отречем това, което чувстваме, или да го скрием. Всъщност това може да има много негативни последици.

 • Емоционално интелигентният човек разбира какво чувства. Далеч от това да го крие, той или тя се грижи за него и търси начини да подобри и да се изправи срещу това състояние.
 • Ако изпитват гняв, например, те търсят причините, които са го причинили, и се опитват да намерят решение. След това това решение е насочено към канализиране на негативната емоция. Познаването на причината е първата стъпка към решението.

Емоционално интелигентният човек не търси вина и не проектира емоциите си върху другите. Напротив, те знаят, че са отговорни за емоциите си и знаят как да се предпазят, за да освободят напрежението и да поставят граници.

Знаем, че ще ви хареса да четете: Как да преодолеем емоционалната раздяла?

Те използват асертивна комуникация

Асертивността може да се определи като способност да се комуникират емоциите с увереност. Това е способността да кажете НЕ без агресия и с това също да предложите признание и стойност на другия човек.

Емоционално интелигентен човек може да ви каже, че не му харесва как се отнасяте към него. Те могат да ви съобщят това с уважение и пълна искреност, като същевременно посочат, че отношенията ни биха били по-здрави и обогатяващи, ако действате по различен начин.

Способността да даваш информация с уважение, без гняв и с интелигентност е ключът към това да можем да живеем заедно с уважение. В допълнение към това, благодарение на асертивността, ние ще можем да се погрижим за нашето самочувствие. Като винаги даваме да се разбере какво искаме и какво не сме склонни да приемем.

Приятен разговор

Ако сте емоционално интелигентни трябва да знаете, че емпатията не е същото като симпатията

Това е друг аспект, който трябва да вземем предвид: хората с емпатия не винаги проявяват симпатия.

В действителност това е далеч по-дълбок процес, който ни свързва като вид, като можем да се поставим на мястото на другия човек.

 • Емоционално интелигентният човек разбира какво е разочарование, защото сам го е преживял. Те знаят как да го разчетат в лицата на други хора и затова действат с уважение, за да не наранят другите.
 • Емпатията ни свързва един с друг. Това е нашето средство да разберем, че думите ни могат да наранят толкова, колкото и всеки удар. И че всичко, което правим и казваме, има последствия.
 • Следователно, благодарение на огледалните неврони, които всички имаме, можем да се свързваме по-добре един с друг, за да изградим по-уважителни социални и лични преживявания.

Емоционално интелигентните хора разпознават съюза между мисли и емоции

И накрая, интересно е да си спомним, че ние сме това, което мислим. Ако имаме отрицателно мнение за нашите възможности, нашите емоции ще отразяват това и следователно действията, които предприемаме, ще бъдат ограничени и некачествени.

 • Човек с емоционална интелигентност признава, че е това, което мисли. Той знае, че една положителна мисъл може да предизвика силна емоция. Тази емоция може да генерира действие, което дори му позволява да промени реалността си.

Емоционалната интелигентност е ключът към отварянето на много от тези врати, които сме затваряли през целия си живот. Способността да имаме предвид как умът е свързан с емоциите може да ни позволи да бъдем по-умели и щастливи в ежедневния си живот. Искаме да ви призовем да помислите над това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ravikumar, R., Rajoura, O. P., Sharma, R., & Bhatia, M. S. (2017). A Study of Emotional Intelligence Among Postgraduate Medical Students in Delhi. Cureus, 9(1), e989. doi:10.7759/cureus.989
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5323023/
 • Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data, 4(1), 80.
  https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677

 • Bisquerra, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, 21(1), 7–43.
  https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

 • Goleman, D. (1999). La práctica de la inteligencia emocional. Psicolibro, 1(1), 1–183.
  https://doi.org/1.843/199

 • Garde, M. J. M., Mestre, J. M., & Vázquez, I. N. (2007). Inteligencia emocional y cerebro. In Manual de inteligencia emocional (pp. 123-152). Pirámide.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.