Научете се как да се защитавате от критиките и бъдете уверени

Когато приемате критиките уверено и не се скривате в черупката си няма да се чувствате обидени и наранени, освен това ще запазите психологическия си баланс.
Научете се как да се защитавате от критиките и бъдете уверени

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

“Днес не се справи добре с работата си ” “Ако бях на твое място нямаше да взема това решение ”…  По цял ден сме обект на критики . Трудно ли ви е да се защитавате от критиките?

На много хора им липсва увереност. Именно тя ни позволява да се защитаваме и да отговаряме с респект.

Не се скривайте в черупката си — задавайте въпроси

Когато някой ни критикува първата ни реакция е да се защитим. Правим това като атакуваме другия. Чувстваме се наранени и обидени. Затова реагираме по този начин.

Когато се защитаваме, искаме да контраатакуваме. Ние също започваме да критикуваме опонента си и го атакуваме със собственото му оръжие.

Ако искате да се научите как уверено да се защитавате от критиките, това не е правилният начин за действие. Контраатакуването обикновено ни принизява до нивото на опонента ни.

Така че когато усетите силното желание да се скриете в черупката си или да се защитите от критиките спрете, поемете си дъх и задайте въпрос.

Въпросите са нещо неочаквано за човека, който ви критикува. 

Например, ако някой ви каже: “Хей, защо си се облякъл така днес?” вместо да се опитвате да се оправдаете, да показвате несигурност или да контраатакувате, по-добре попитайте: “Какво значение има с какво съм облечен?”

Вероятно човекът срещу вас ще се затрудни да ви отговори. Или ако го направи то ще бъде безсмислено.

Важното е да не позволявате на критиките да ви ядосат и да се чувствате зле.

Приемете критиките уверено

приемайте критиките уверено

Ако някой ви критикува не за да ви накара да се чувствате зле, а защото е прав, не е добре да се отбранявате.

Ако ваш приятел ви критикува, че не сте се виждали отдавна, не е добре да му отговаряте: “Спомняш ли си колко време аз трябваше да те чакам, за да се видим?”

Такава реакция на критиките няма да укрепи връзката ви. Тя ще я подкопае малко по малко, докато накрая я разруши.

Най-добрият вариант е да отговорите уверено, например: “Прав си, аз също се забавих много навремето.”

Ето и друг пример. Ако ви кажат: “Не мога да говоря с теб, не знаеш нищо по темата за политиката” отговорете: “Вярно е, нищо не знам и не се вълнувам от политика.

Приемете, че не знаете или че не сте прави. Никога не позволявайте на другите да ви смачкат или да ви карат да се чувствате все едно имате нужда от промени.

Ако не знаете нищо за политиката, защото не се интересувате по темата, няма защо да се опитвате да наваксвате пропуснатото, само защото някой ви е накарал да се почувствате зле.

Приемете това като част от вас самите и изразете позицията си без да се срамувате.

Защитавайте се уверено, но уважавайте и мнението на другите

Има нещо много важно, което не можем да пропуснем. Можете да се защитавате уверено само когато уважавате мнението на другите. Но най-вече – когато уважавате себе си.

Ако някой ви каже, че сте се облекли смешно, няма причина да се засягате или да не приемате това мнение. Просто кажете спокойно: “Така ли? На мен ми харесва.”

Не може всички да имаме един и същ вкус, няма причина да променяте вашия.

Трябва да уважавате мнението на другия човек, който е бил честен и е казал това, което мисли. Запомнете, че вашето мнение е най-важно и ценно.

Няма значение дали другите хора харесват начина, по който се обличате. Ако на вас ви харесва, това има значение. Ако мислите по този начин ще се научите да бъдете по-гъвкави и да приемате по-лесно мнението и вкуса на другите.

Знаете ли как да се защитавате от критиките и да бъдете уверени? Как реагирате, когато някой ви критикува?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.