Как може да разрешите проблемите във връзката си

Понякога проблемите във връзката не означават, че това е краят на отношенията ви. Точно обратното, те могат да се превърнат във възможност за подобряване на определени аспекти и за укрепване на връзката ви.
Как може да разрешите проблемите във връзката си

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

Понякога решаването на проблемите във връзката ви може да бъде трудно. Но това не означава, че трябва да се отказвате и да се чувствате зле, тъй като „краят“ на връзката ми е близо.

Много хора имат проблеми във връзките си поради различни причини. И докато някои говорят за тях с хора, на които имат доверие или със специалисти в различни области, други не се осмеляват да споделят в търсене на решение, тъй като вярват, че не знаят как да направят това или се страхуват, че нещата ще се влошат.

Случвало ли ви се е и на вас? Трудно ли ви е да говорите с партньора си за неща, които ви карат да се чувствате дискомфортно? Имате проблеми и бихте искали да ги разрешите, но не знаете как?

Не се тревожете: това се случва на много хора. И е доста често срещано.

За да ви помогнем поне малко, в следващите редове ще споделим с вас някои съвети, които биха могли да ви помогнат да разрешите проблемите във връзката си. Но е добре да запомните, че в някои случаи трябва да се консултирате със специалист.

Кои са най-честите проблеми в една връзка?

Както вече споменахме, има редица причини за проблемите в една връзка. Някои от най-често срещаните са следните:

Ревност

Заедно с недоверието и липсата на уважение към личния и интимен свят на партньора ви, ревността е един от най-често срещаните проблеми в една връзка. Обикновено се дължи не само на лошата комуникация, но и на проблеми със самочувствието и когнитивни разстройства. Съветваме ви да обсъдите тези проблеми с професионалист.

Нарушена комуникация

Липсата на емпатия, пасивната агресивност, манипулацията и други подобни поведения могат да окажат вредно въздействие върху връзката ви и често водят до конфликти и дискомфорт и у двамата партньори.

От друга страна избягването на говоренето на определени теми за “избягване на конфликти” може да бъде непродуктивно, тъй като отлага проблемите във времето, а не ги решава. Въпреки че избягването на определени теми може да изглежда добра стратегия на пръв поглед, всичко, което прави е да възпрепятства и двамата партньори от говорене, достигане до общи точки и нормализиране на факта, че трябва да общувате, за да поддържате връзката си здравословна.

Прекарването на прекалено много или недостатъчно време заедно

Както се казва в популярната поговорка – „Прекаляването с каквото и да, не е полезно за никой“. В този смисъл, ако двама души нямат достатъчно време да бъдат заедно поради прекалено много отговорности, това може да доведе до различни проблеми във връзката им. Например единият от партньорите може да реши, че те не са приоритет в живота на другия  и трябва да бъдат загърбени.

От друга страна, когато двама души прекарват прекалено много време заедно, също могат да имат проблеми, тъй като не си дават личното пространство, от което се нуждаят те самите например време за хобита, собствени проекти и т.н.

Проблеми при съвместно жителство

Двойката може да се сблъска и с проблеми дължащи се на съвместното жителство. Обикновено става въпрос за търкания относно разпределението на домакинските задължения, поддръжката на къщата, грижата за домашните любимци и отглеждането на децата. Но тези проблеми могат да се появят и при преместване или други подобни събития.

Говорейки за това, което създава дискомфорт и опитвайки се винаги да се постигне съгласие, е възможно да се разрешат проблемите свързани с къщата, домакинските задължения и т.н.

Липса на общ план за живота

Липсата на визия или общ план за живота, върху които да работите като отбор, също може да доведе до проблеми във връзката, тъй като се поражда несигурност, както и нестабилност и множество тревоги.

Може да се наблюдава и несъответствие в подхода или стратегията. Например единият от двамата партньори може да избягва говоренето по темата, мислейки се, че е „прекалено рано“. А другият да се тревожи за бъдещето на връзката и да си представя какви възможности стоят пред двамата партньори.

Сексуални проблеми

Други често срещани проблеми в една връзка са тези свързани със секса. Като общуването също оказва своето влияние и тук.

Ако не говорите открито за тревогите, притесненията и дори за фантазиите, предпочитанията и желанието си да експериментирате, стимулирате G-точката и използвате секс играчки, можете да се отдалечите като двойка и да се появят различни конфликти.

Сексуалните различия също не трябва да бъдат пренебрегнати. В противен случай няма да можете да постигнете общ език и да се справите с тях. За целта можете да обмислите посещението на специалист.

Може ли сексът да разреши проблемите във връзката ви?

В някои сериали и филми, героите се шегуват с това, че когато се сблъскат с определени проблеми, най-добрият начин за решаването им е хубавият секс. Поради тази причина много хора копират това поведение.

Но дали това е най-добрият начин за решаване на проблемите във връзката ви?

Със сигурност не е. Прилагането на едни и същи средства при всички проблеми, появяващи се в една връзка, не е правилно.

Вярно, че сексуалните отношения могат да ви накарат да се почувствате по-близки и да освободите напрежението. Но няма да ви помогнат да решите проблемите си в действителност. В действителност могат да се превърнат в средство, което само удължава усещането за дискомфорт.

Но, когато проблемите ви са свързани със секса, решението може да се крие в това. Ако и при вас е така, добре е да се консултирате с психолог или сексолог.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 признака,че връзката ви е към своя край

Общуването е стълбът, който ще ви помогне да разрешите проблемите във връзката си

За да разрешите проблемите във връзката си, освен самият диалог и говорене, можете да обсъдите и посещението на терапевт. Професионалната помощ може да ви помогне много в дългосрочен план.

Както виждате, можете да разрешите проблемите във връзката си като говорите с респект за всичко, което ви засяга. Как партньорът ви приема това и как можете да решите проблемите си, за да се чувствате комфортно и да бъдете щастливи заедно.

Въпреки че сексът помага в определени случаи, той не е решение за всичките ви проблеми. Затова винаги трябва да давате приоритет на общуването, тъй като ви позволява да укрепите и да се погрижите за връзката си. А и подобрява други аспекти като съвместното жителство (дори секса!).

Общуването играе основна роля по отношение на справянето с проблемите, с партньора или от друго естество. То ви позволява да споделите притесненията си и да намерите общ език, така че и двамата да се чувствате комфортно.

Пробвайте съветите ни!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.