Ефектите от дишането върху мозъка

Ефектите от дишането върху мозъка са такива, че ще се чувствате много по-спокойни тъй като дълбокото дишане ще ви помогне да намалите стреса и тревожността. Всъщност, то може дори да подобри вашата концентрация.
Ефектите от дишането върху мозъка

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Не е учудващо, че ефектите от дишането върху мозъка са важни тъй като това е един от най-важните органи в нашето тяло. Това също е един от най-чувствителните органи. Това е така защото е уязвим към всички промени в тялото и освен това е силно повлиян от всички видове фактори като нива на глюкозата, сърдечен ритъм и т.н.

Дишането е процеса, чрез който получаваме кислород и премахване въглеродния диоксид чрез нашите бели дробове. Не само това, кислородът е необходим за всички реакции, които ни позволяват да живеем и функционираме правилно.

И така, дишането е автоматизиран механизъм; обикновено го правим несъзнателно без да знаем наистина как. Можем обаче съзнателно да го контролираме.

Има проучвания през последните години за ефектите от дишането върху мозъка. Знаейки какви са те, учените са разработили някои дихателни техники, които могат да подобрят вашето качество на живот. Продължавайте да четете за да разберете повече.

Кои са ефектите от дишането върху мозъка?

Дишането е важно от много, много векове, особено нз изток. Всъщност, то е много важна част от техниките за медитация и дисциплини като йога.

Ефектите от дишането върху мозъка са били мистерия доскоро, поне сравнително. Проучванията, проведени в университета в Станфорд показват, че връзката между дишането и релаксирането има научна основа от мозъчните механизми.

Въпреки че е вярно това, че дълбокото дишане е идеално за справяне със стреса или паника, механизма, чрез който възниква, не е бил добре познат досега. Проучването показало съществуването на специална група неврони в мозъка.

Има около 350 неврона разпределени в централната нервна система. Това, което ги прави различни от другите, е това, че те активират дишането много по-бързо. Това е важно защото тези неврони стимулират други части от мозъка.

Тези области се отнасят за паника, спане и стрес. Освен това, един от ефектите от дишането върху мозъка е пряко свързан с таива усещания.

Медитираща жена

Дишането е ключов елемент при практикуването на йога.

Ефектите от дишането върху мозъка: Какви са последиците?

Ефектът от дишането върху мозъка ни помага да анализираме начина, по който дишаме и да го приспособяваме към всеки момент от нашия живот. Както споменахме преди, бавното и спокойно дишане намалява дейността на вашите неврони.

Така че, можем да намалим нашите нива на стрес и тревожност като просто дишаме нормално. Можем дори да се справим с паническите ситуации много по-ефективно. Нарича се контролирано, ритмично или дълбоко дишане и целта е да дишаме с диафрагмата вместо с гръдния кош.

Това е накратко какво представлява практикуването на йога и медитация. Всъщност, има също дихателни техники за раждане, което помага на бъдещите майки да се справят с родилните болки.

По подобен начин, можем също да използваме този ефект от дишането върху мозъка в противоположната посока. Можем да дишаме по-бързо и по-силно за да се активираме. Обаче, неговото използване за релаксиране и облекчаване е много по-често срещано.

Бременна жена прави упражнения

Можете да прилагате дихателни техники за релаксиране и облекчаване на стреса по време на бременност.

Заключение

Подобно на всички други телесни тъкани в нашето тяло, мозъкът се нуждае от кислород за да изпълнява своите функции. Обаче, последните проучвания показват, че има други ефекти от дишането върху мозъка.

Това, което показва, е че има определени неврони, които се активират повече когато дишаме по-бързо. Те се отнасят за нивата на стрес и страх. Както виждате, контролирането на вашето дишане е оръжие, което можете да използвате да се справите с дневния режим.

Трябва да се научите да контролирате вашето дишане и за да направите така, можете да потърсите помощ от хора, които са запознати с йога и медитация, където да знаете как да дишате е ключово.

Идеята тук е да сте наясно с важността на дишането. Също така, бихте искали да видите начина, по който дишате и да практикувате това по-усърдно, дълбоко и бавно. Може да ви даде по-добър контрол върху вашите емоции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.