Как да отслабнете постепенно и здравословно

Разберете как можете да отслабнете постепенно. Сами ще откриете, че трябва да спазвате редица лесни стъпки, които в дългосрочен план, ще ви помогнат да постигнете целта си.
Как да отслабнете постепенно и здравословно
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Искате да отслабнете постепенно и здравословно?

Обикновено, когато искаме да отслабнем, желаем това да стане мигновено. Но това е процес изискващ време, последователност, воля и дисциплина.

Разбира се ще трябва да се храните здравословно, което означава, че не само ще осигурявате на организма си необходимите му количества хранителни вещества, но и ще приемате препоръчителните количества от всеки един хранителен продукт. Освен това трябва да поддържате организма си хидратиран, за да се радвате на наистина добро здраве. 

Съвети как да отслабнете постепенно

1.Научете се да дишате дълбоко
Дълбокото дишане ще ви помогне да отслабнете постепенно.

Вместо да дишате с гърдите си, трябва да се научите да дишате дълбоко през стомаха си. Сами ще се уверите как този лесен навик ще ви помогне да отслабнете постепенно.

Освен това адаптирането към този навик ще ви помогне да се радвате на по-стегнат и тонизиран корем. Мозъкът ви ще бъде по-добре снабден с кислород и така ще оптимизирате всички функции, протичащи в организма.

Можете да започнете да дишате дълбоко по пет минути всеки ден и да увеличавате малко по малко това време.

2.Правете си душ с топла и студена вода

Вземането на душ, редувайки топла със студена вода, е друг лесен начин да отслабнете постепенно. Трябва да правите следното: след като сте се изкъпали, преди да излезете от банята, сменяйте за кратко температурата на водата на душа. За малко се къпете със студена, след това – с топла вода.

Това ще ви помогне да отслабнете и не само това. Този навик помага при лечението на редица заболявания като аритмия, дистония и хипертония в началните стадии на заболяването. Освен това помага и в борбата срещу целулита.

3.Добър масаж
Правилно направеният масаж е полезен за здравето.

Добрият, правилно направен и през определено време, масаж е друг чудесен начин да отслабнете постепенно. Но не трябва да прекалявате с това средство. Трябва да го използвате като допълнение към останалите ни съвети. 

Масажът спомага разграждането на натрупаните в организма мазнини, подобрява кръвообращението в областта на корема и нормализира движението на червата. По този начин улеснява изхвърлянето на токсините чрез изпражненията.

4.Дъвчете дъвка

Дъвкането на дъвка е друга техника за постепенно отслабване. Причината? Дъвчем, а същевременно не поглъщаме нищо. По този начин устата и мозъка ни са ангажирани, а нивото на нервност намалява.

Най-добре е да изберете дъвка, която не съдържа захар. Изберете си такава с мента, евкалипт или дива мента.

5.Не забравяйте да пиете вода
За да сте здрави трябва да поддържате организма си добре хидратиран.

Понякога си мислим, че сме гладни, а всъщност просто изпитваме жажда. Това е откритието направено от екип изследователи. Причината за това е, че тялото ни изпраща същите сигнали, когато сме жадни, както и когато сме гладни.

Ето защо често бъркаме чувството за глад с нуждата за хидратиране, тъй като тялото ни се нуждае от вода

Поддържането на организма хидратиран е друг начин да отслабнете постепенно. Защо? Тъй като повишавайки консумацията на вода организмът ни може да изхвърли повече токсини, а това помага за намаляване на телесното тегло.

Не ви препоръчваме да пиете напитки с етикет „ниско съдържание на захар“ или „диетичен продукт“. Много от тези напитки съдържат същото количество въглехидрати като безалкохолните и не осигуряват на организма никакви полезни вещества. Най-добрият вариант е да пиете минерална вода.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 лесни начина да пиете повече вода

6.Качвайте се по стълби

Дори да ви изглежда прекалено лесно и недостатъчно ефикасно, това е един от най-добрите начини да отслабнете постепенно. Със сигурност включването на лека физическа активност в ежедневието ви, като качването или слизането по стълби, ще ви помогне да станете по-издържливи и да започнете да се радвате на движението.

Според проучване финансирано от Националния изследователски съвет на Кооперативния университет на Колумбия можете да отслабнете, ако ежедневно се качвате по стълби. Разбира се, не ви съветваме това да бъде единствената ви форма на физическа активност, нито пък единственият ви здравословен навик.

7.Повдигнете бюрото си на работа
Повдигането на бюрото може да ви помогне да отслабнете постепенно.

Може да ви се струва неудобно на пръв поглед, но голяма част от компаниите в Европа вече въведоха тази практика. Тя включва поставянето на бюрото на малко разстояние от пода. Това спомага изгарянето на 50 калории повече всеки ден, ежечасно, в сравнение с това, ако стоим седнали и тялото ни е да едно ниво с бюрото.

Така че, ако имате възможността да направите това, не се колебайте да използвате този метод. Ще можете да отслабнете, без да се движите, с до три килограма годишно. А ние ви уверяваме, че този начин на стоене е много по-удобен, отколкото си мислите. Опитайте го и вие!

Често ни е трудно да полагаме извънредни усилия. Не е никак лесно да загърбим вредните си навици. Но това далеч не е невъзможно. Така че – опитайте!

Не трябва да гладувате, просто порциите ви трябва да бъдат балансирани и да си осигурявате качествени продукти. Освен това не е необходимо да пренатоварвате тялото си. Просто си отделете определено време всеки ден за упражнения и осигурявайте на организма си повече кислород.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.