6 части от тялото, които трябва да масажирате

Масажите са изключително полезни за тялото. Освен това, ако ги прилагате именно в тези части от него, ще ви осигурят редица ползи, а най-хубавото е, че можете да ги извършвате сами!
6 части от тялото, които трябва да масажирате

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Когато помислите за масаж, вероятно веднага си представяте премахването на възлите и напрежението от гърба и раменете. Е, има и други части от тялото, които трябва да масажирате.

Можете да се наслаждавате от всички ползи на масажите, ако ги извършвате в правилните зони, естествено.

Искате ли да узнаете кои са те? Тогава продължавайте да четете!

Подобрете качеството си на живот

Подобрете качеството си на живот чрез масаж

Можете да елиминирате ежедневния стрес, да намалите болите в гърба, да се отървете от безпокойството и дори да облекчите задържането на течности… Това са само част от положителните качества на масажите.

И докато наистина ще ви бъде нужно да се научите как да практикувате масажи върху други хора, можете поне да подобрите качеството на собствения си живот, с помощта на определени движения.

За да можете да изпълнявате качествени масажи, на първо място трябва да се почувствате комфортно.

Това означава, че както стаята, така и леглото или столът, който използвате, трябва да бъдат приятни.

Също така трябва да се уверите, че температурата в помещението е подходяща за този, който ще бъде масажиран.

  • Можете да осветите мястото, използвайки свещи (ако човекът, който ще масажирате не е алергичен и няма нищо против силните аромати).
  • Можете също да изберете малко тамян или етерични масла с отпускащ аромат, като лавандула.
  • Не забравяйте и за амбиентната музика! Изберете песни без текстове, с разнообразие от инструментали, предразполагащи към релаксиране и медитация. Можете да се спрете на мотиви, имитиращи обстановката в природата (дъжд, морски вълни, водопади, птици и др.)

Препоръчителни са също и специалните масла. Те са лесни за намиране, тъй като се продават във всеки специализиран магазин.

Проверете дали кожата, на този който ще масажирате е чувствителна и дали трябва да закупите специален вид масло за нея. Най-деликатните варианти са маслата от жожоба и бадеми (можете да използвате дори бебешко олио).

Хавлиите са важни, особено ако са затоплени. За тази цел използвайте специални нагреватели или ги сложете предварително близо до печка.

Най-важното нещо е да ги използвате, за да покриете човекът, който ще масажирате, както и да го предразположите комфортно, ако ръцете ви са студени. В края на процедурата ще се нуждаете от тях, за да премахнете остатъчните количества масла.

Къде трябва да масажирате (и къде не трябва)?

Освен фактът, че се нуждаете от масажи поради медицински причини, един 30 до 45 минутен масаж в подобна на спа обстановка, с цел премахване на болките и страданията от ежедневието, няма да навреди.

Но знаете ли, че съществуват части от тялото, които не могат да бъдат достигнати от обикновения масаж, и които трябва сами да масажирате вкъщи?

Веднъж, щом разберете и започнете да работите върху тях ще се почувствате напълно променени. Ще се почувствате много по-спокойни и щастливи.

Обръщайте голямо внимание на тези шест места, които следва да бъдат масажирани:

1. Върхът на главата

Повече от половината работещи хора в наши дни твърдят, че са изключително изморени в края на работния ден.

Масажът върху главата (по-специално нейния връх) създава приятно усещане, тъй като отпуска мускулите на черепа, докато стимулира кръвообращението.

2. Лицето

Трябва да масажирате лицето си - ще изглеждате по-млади

Масажът на лицето не само, че помага за да изглеждате по-млади, защото стяга кожата, но също така подпомага и отпускането. Ако се чувствате много стресирани или разтревожени ви препоръчваме лицевия масаж.

Той може да бъде полезен и с цел редуциране на ежедневното изтощение, тревога и напрежение.

3. Черепът

Вече споменахме, че масажът върху главата е полезен за здравето. Все пак, това не е единственото място, което можете да масажирате.

В допълнение на това, както знаете, натрупването на стрес причинява здравословни проблеми и депресия, така че определено си заслужава да опитате нещо, с което да го облекчите.

Масажът в зоната между челото и върха на главата е идеален за тези, чиито професии изискват много концентрация и обмисляне.

Препоръчителен е и за тези, които се явяват на изпит или работят на места, които изискват много концентрация, както и продължително стоене пред компютъра.

Той ще ви помогне да намалите напрежението, да елиминирате лошото настроение, както и да подобрите качеството на съня си. Наистина е изумително!

4. Ушите

Масаж на ушите, за цялостно отпускане

Нищо не може да се сравни с масажът на ушите, що се отнася до изпитване на несравнимо чувство на отпускане. Знаете ли, че една от основните причини за появата на стрес е шумът, който чуваме ежедневно в големия град.

Клаксоните, виковете и силната музика доставят на тялото допълнителни проблеми с умората и безпокойствието.

В контраст с това, тишината успокоява съзнанието, помага за избягването на негативните мисли и редуцира изразходваната от мозъка енергия. По този начин се подобрява сънят през нощта, а фокусът пада върху добрите неща.

Този масаж следва да бъде прилаган в зоната зад ушите, с помощта на кръгови движения по посока на часовниковата стрелка към меката част на ухото.

5. Върхът на пръстите

Хората обикновено не масажират пръстите си, освен ако не ги болят. Това е огромна грешка! И въпреки, че върховете на пръстите са сред най-здравите части на тялото, те са и много чувствителни и имат нужда от внимание и грижи.

Те са изпълнени с нервни окончания, които могат да бъдат отпуснати, с помощта на техники с натискане. Перфектен е за хора, които прекарват голяма част от времето си, пишейки.

6. Задните части

Това е една от най-пренебрегваните зони, тъй като повечето масажи се ограничават до бедрата. Масажирането на задните части не е просто приятно, но също така може да ви помогне да избегнете дискомфорта от седенето по цял ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.