Десерти без захар, които трябва да опитате

25.01.2019
Запомнете, че десертите без захар са също толкова вкусни колкото и останалите сладки изкушения.

Тези десерти без захар са чудесен, изкушаващ избор за хората болни от диабет, както и за всеки, който иска да се храни здравословно. Не се колебайте дълго и ги опитайте!

Има толкова много десерти без захар, които си струва да опитате. Така че прочетете тази статия и си ги пригответе. Фактът, че сте на диета не означава, че не можете да се наслаждавате на тези вкусни, здравословни и полезни храни.

Запомнете, че десертите без захар са също толкова вкусни колкото и останалите сладки изкушения. Дори може да не забележите никаква разлика между едните и другите. Може би ви се е случвало да се замислите дали да опитате продукт с етикет “без захар”, тъй като не знаете дали вкусът му ще ви хареса.

Десертите са толкова вкусни и са перфектният начин за завършване на храненето. Въпреки това мнозина решават да ги пропуснат, тъй като тези вкусни изкушения са пълни с калории. Но има има и много десерти без захар (например с фруктоза). Те са прекрасна вариация на десерт или закуска между основните хранения.

1.Овесени бисквити със стафиди без захар

Съставки

  • 2 банана (60 г).
  • 1½ чаша овесени ядки (300 г).
  • 2 супени лъжици канела (20 г).
  • ¼ чаена лъжичка сол (3 г).
  • 2/4 чаша стафиди (50 г).

Начин на приготвяне

  • Затоплете предварително фурната до 120°C.
  • В средно голяма купа смесете овесените ядки, канелата и солта.
  • В друг съд намачкайте бананите.
  • Смесете заедно всички съставки.
  • Прибавете стафидите и отново разбъркайте сместа.
  • Оформете бисквитите с ръце.
  • Поставете ги върху хартия за печене и ги печете на 180°C за 25 минути.

Прочетете и: Здравословни рецепти, за да задоволим апетита за сладко

2.Бухти без захарЕдин от вариантите на десерти без захарт са бухтичките

Съставки

  • 3 яйца (180 г).
  • 1 чаша брашно (100 г).
  • Кората на 1 лимон.
  • Подсладител.
  • 1 нискомаслено чисто масло (80 г).
  • 1 кутия нискомаслено мляко (125 мл).
  • Щипка канела и щипка сол.
  • 1 супена лъжица мая за хляб (10 г).

Начин на приготвяне

  • Затоплете млякото на средно силен котлон и разтопете маслото.
  • Добавете малко канела, 1 чаена чаена лъжичка подсладител и лимоновата кора.
  • Оставете сместа да си почине 15 – 25 минути, за да може млякото да поеме аромата на канелата и лимона.
  • Отделете лимоновата кора.
  • Добавете предварително пресятото брашно и разбъркайте добре сместа.
  • Дръпнете съда от котлона и добавете яйцата едно по едно, като непрекъснато разбърквате сместа.
  • Не позволявайте появата на бучки в тестото.
  • Разтворете прясната мая в една чаена лъжичка вода и я добавете към сместа.
  • Прехвърлете сместа в шприц торбичка. Използвайте тавичка за печене и я напълнете ¾ с оформените бухтички.
  • Печете бухтичките 20 минути на 170°C. След това ги обърнете с лъжица и ги печете още 15 минути.

3.Брауни с авокадо без захарБрауни с авокадо без захар

Съставки

  • 3 яйца (180 г)
  • ½ чаша брашно (100 г).
  • ¼ чаша счукани орехи (25 г).
  • 3 чаши натурален шоколад (300 г)
  • ½ чаша какао на прах (50 г).
  • 1 чаена лъжичка ванилия (5 г).
  • 2 супени лъжици кокосово масло (20 мл)
  • ¼ чаша подсладител без калории (25 г).
  • 2 резена узряло авокадо (60 г).

Начин на приготвяне

  • Затоплете предварително фурната на 200°C.
  • Стопете шоколада на водна баня заедно с кокосовото масло. Разбъркайте сместа докато стане хомогенна, дръпнете я от котлона и я оставете да изстине.
  • Пасирайте авокадото, за да получите еднородно пюре.
  • В купа смесете разтопения шоколад с пюрето от авокадо, подсладителя, ванилия и яйца.
  • Прибавяйте постепенно брашното, какаото и орехите.
  • Бъркайте докато получите хомогенна смес.
  • Изсипете сместа в предварително намаслена и посипана с брашно формичка за брауни.
  • Печете 15 минути докато сладкишът е готов.
  • Оставете го да изстине на стайна температура преди да го нарежете на малки парчета.

4.Шоколадови бонбони с ягодов пълнеж

Съставки

  • 1 голяма ягода.
  • ½ чаша сметана (50 мл).
  • 1 чаша натурален шоколад (100 г).
  • Ягодово сладко без захар (за вкус).

Начин на приготвяне

  • Разтопете шоколада със сметаната на средно силен котлон. Бъркайте постоянно сместа, за да не загори. Когато сместа стане хомогенна, дръпнете съда от огъня.
  • Изсипете половината смес в предварително подготвените от вас формички.
  • Внимателно изсипете малко сладко и добавете парченца ягода върху сместа.
  • Изсипете останалия натурален шоколад отгоре, за да покрие ягодите и да напълни формичките догоре. Загладете повърхността с шпатула.
  • Поставете формичките в хладилника за 2 часа.
  • След като времето изтече отделете бонбоните внимателно и ги поднесете.

Не пропускайте да прочетете и: 8 ползи за здравето от ягодите

5.Здравословни плодови близалки

Съставки

  • ½ киви (15 г).
  • 1 резен пъпеш (100 г).
  • 1 чаша ягоди (100г).
  • ½ чаша малини (50 г).
  • Натурален сок от ананас (200 мл).
  • 1 резен пресен ананас (30 г).

Начин на приготвяне

  • Нарежете плодовете на малки парченца и ги поставете във формичките.
  • Добавете сока от ананас докато покриете плодовете.
  • Поставете по една пръчка за сладолед в центъра на сместа и поставете формичките във фризера за час.
  • Извадете близалките от формичките и веднага ги сервирайте.

Насладете се на тези десерти без захар, където и когато искате! Можете да ги консумирате с чай по ваш избор. Предлагаме ви да опитате белия чай, приготвен по различен начин.