Кои са началните симптоми на диабета?

Ако разпознавате някои от тези симптоми на диабета е добре да посетите лекар, който да ви назначи необходимите ви изследвания, за да ви бъде поставена правилната диагноза.
Кои са началните симптоми на диабета?

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са началните симптоми на диабета?

Диабет мелитус е заболяване, което нарушава начина, по който организма ви използва глюкозата в кръвта. Без значение по какъв начин се проявява заболяването, то означава, че в организма ви има излишък от кръвна захар.

Глюкозата е жизненоважно вещество за човешкия организъм. Тя е основният източник на енергия за клетките, съставящи мускулите и тъканите, включително и тези на мозъка.

Когато организмът ви не преработва глюкозата правилно, това може да има сериозни отрицателни последици, тъй като това засяга функционирането на редица органи.

Хроничният диабет е два типа – 1 и 2. Съществуват и други форми на заболяването, които са лечими като преддиабет и гестационен диабет.

Тъй като навременното откриване на заболяването е основен фактор за успешното му лечение, днес искаме да се спрем върху осемте начални симптоми на диабета, за да ви помогнем да ги разпознаете по-лесно

Кои са причините за диабета?

Диабетът се появява, когато организмът ви не произвежда достатъчно инсулин или е изгубил способността си да го използва правилно.

Инсулинът е вещество, образувано от панкреаса, а основната му функция е да понижава количеството на захарта в кръвта.

Все още няма ясно обяснение за причините за появата на диабет тип 1. Той може да се дължи на липсата на контрол над имунната система, която да доведе до саморазрушаването на клетките образуващи инсулина в панкреаса.

Преддиабетът и диабетът тип 2 се появяват, когато клетките на организма станат устойчиви към инсулина и панкреасът не може да образува достатъчно количество от това вещество, за да се справи със ситуацията.

Хормоналните промени през бременността могат да доведат до резистентност на клетките на организма към инсулина. Ако панкреасът не успява да образува необходимото количество от веществото, глюкозата започва да се натрупва в кръвта и в резултат се появява гестационният диабет.

Началните симптоми на диабета

Много от началните симптоми на диабета могат да бъдат объркани с тези на други заболявания. Ето защо след като ги забележите е най-добре да ви бъдат направени съответните изследвания, за да ви бъде поставена правилна диагноза.

1-Силна жажда
Нерядко силната жажда свидетелства за повишено ниво на кръвната захар.

Когато глюкозата не се усвоява правилно, натрупването й в кръвта води до дехидратация. Това се отразява върху нормалното слюноотделяне и повишава усещането за жажда

2-Често уриниране

Болните от диабет уринират често, тъй като бъбреците им работят по-усилено, опитвайки се да филтрират излишното количество захар в кръвта.

Това намалява способността на организма да обезвреди токсините и може да доведе до нарушено функциониране на уринарната система.

3-Нарушен сън

Когато високото ниво на захарта не се контролира правилно и навреме, болните може да започнат да се оплакват от постоянно нарушаване на съня.

Диабет тип 2 често е съпроводен от безсъние както и с някои проблеми докато сте в покой.

4-Бавно зарастване
Бавно зарастване на раните при висока захар

Един от първите симптоми на диабета е бавното зарастване на раните и нараняванията на кожата, а в някои случаи – и невъзможността им да бъдат излекувани.

5-Уринарни инфекции

Ако организмът ви загуби способността си да използва глюкозата в кръвта, имунната ви система отслабва. Това освен че има вредно въздействие върху бъбреците, повишава и предразположеността на организма към инфекции на уринарния тракт.

6-Проблеми с ходилата

Болните от диабет трябва да обръщат особено внимание на състоянието на ходилата си. Тази част на тялото може да страда от нарушено кръвоснабдяване, задържане на течности и редица други неприятни проблеми.

7-Замъглено зрение
Замъгленото зрение се свързва с редица заболявания.

Дехидратацията, причинена от високото ниво на кръвната захар, може да въздейства и върху очното здраве. Кръвоносните съдове често са увредени и в резултат се появява замъглено зрение.

8-Суха кожа

При развитието на диабет тип 2 могат да се появят проблеми с кръвообращението, засягащи кожата. Ето защо болните често се оплакват от суха и отпусната кожа.

Как се диагностицира диабета?

Ако подозирате, че сте болни от диабет, трябва да посетите възможно най-скоро лекар. Навременното поставяне на диагнозата повишава вероятността назначеното ви лечение да успее да контролира отрицателното въздействие на болестта върху организма.

Лекарят най-вероятно ще ви предложи да си направите едно от следните изследвания, за да се потвърди или отхвърли диагнозата диабет:

  • Изследване на гликирания хемоглобин (A1C). Това изследване проследява нивото на кръвната ви захар за период от два-три месеца.
  • Случайно изследване на кръвната захар.
  • Изследване на гладно на кръвната захар.
  • Орален тест за изследване на глюкозата.

След като диагнозата ви бъде потвърдена трябва изцяло да подобрите начина си на живот. Освен предписаните ви лекарства, така ще може да се радвате на по-добро качество на живот.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.