Захарен диабет, 10 ранни симптома, които не трябва да пренебрегвате

Преди напълно да порази организма, това заболяване се проява чрез определени симптоми, нека се научим да ги разпознаваме.
Захарен диабет, 10 ранни симптома, които не трябва да пренебрегвате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Захарен диабет е заболяване, което може да протича незабелязано в продължение на много години. Основна характеристика на заболяването са по-високите от нормалното нива на захар в кръвта, причина за което е недостатъчният синтез на инсулин и/или резистентност на клетките към инсулина.

Симптомите на захарен диабет се проявяват постепенно. Случва се да бъде объркан с други, често срещани заболявания.

Ако не обърнем своевременно внимание на сигналите, които ни дава нашия организъм, захарният диабет може да се преврърне в сериозна заплаха за жизненоважните функции на нашите вътрешни органи, основно бъбреци, сърце и мозък.

Объръщайте сериозно внимание на всеки сигнал, предизвикващ подозренията ви за наличие на това коварно заболяване, макар че, както вече споменахме, те могат да бъдат недостатъчни или объркващи.

В тази статия искаме да споделим с вас за 10 ранни симптома по които да разпознаете наличието на захарен диабет. Полезно е да ги знаете,  за да можете своевременно да предприемете необходимите мерки.

1. Лесна уморяемост, хронична умора

 

умората е един от признаците на захарен диабет

Недостатъчният синтез на инсулин или резистентността на клетките към инсулина, спира абсорбирането на достатъчно количество от глюкозата в организма. Тази форма на захарта влиза в кръвообращението и дава на тялото енергия, необходима за нормалните му функционкции.

Това води до неприятно усещане за физическа и психическа умора, която не се компенсира, макар, че човекът почива често.

Здравословни проблеми, като излишното тегло, затлъстяването, дехидратацията и дисбалансът на кръвното налягане, също се крият зад симптомите на захарен диабет.

2. Нарушен сън

Лошият контрол на нивата кръвна захар в организма е свързан  с нарушения в съня и честа умора.

Хората,  страдащи от захарен диабет тип 2 често имат проблеми със заспиването, а в периодите на почивка сънят е неспокоен, с чести и безпричинни пробуждания през цялата нощ.

Също така е важно да споменем, че възможностите човек да заболеете от захарен диабет се увеличават, ако нощният сън не е с продължителност от поне 6 часа.

3. Постоянна жажда и усещане за сухота в устата

 

сухота в устата - симптом за захарен диабет

Глюкозата е едно от основните “горива” поддържащо енергията на нашето тяло. Неправилното разходване на това гориво се явява една от причините за  дехидратацията на организма.

При условие, че организмът постоянно губи големи количества течности е логично тялото ни да се нуждае от получаването на нови дози от тях. Това мъчително състояние на недостиг влияе върху активността на клетките на всички органи. Неправилното им функциониране пречи на нормалното слюноотделяне,  причинявайки сухота в устата и постоянна жажда. Естествено, след като постоянно губи течности, тялото се нуждае от постъпването на нови количества от тях. 

4. Често уриниране – един от симптомите на захарен диабет

Увеличените количества глюкоза в кръвта удвояват работата на бъбреците. За да успеят да филтрират кръвта, бъбреците работят по-интензивно от обикновено и се претоварват. У страдащият от диабет се засилва необходимостта от по-често уриниране или позиви за уриниране.

Повишената кръвна захар пречи на правилното филтриране на токсините в организма и нарушава нормалните функции на отделителната система.

5. Инфекции на пикочните пътища

 

инфекции на пикочните пътища - симптом за захарен диабет

Друга често срещана проява на диабет е продължителната и честа инфекция на пикочните пътища. Това е така, защото увеличеното производство на глюкоза в кръвта отслабва имунната система.

В резултат, намалява производството на антитела и организмът е изложен на атаки от различни видове вируси, бактерии и гъбички.

6. Бавно зарастване на раните

Повърхностните рани или кожни язви, чието пълно зарастване отнема прекалено дълго време или които не могат да се излекуват, са ясен признак за натрупване на глюкоза в кръвта и симптом за захарен диабет.

Страдащите от заболяването трябва да внимават за появата на кожни рани и да взимат нужните мерки. Без контрол и навременно лечение, тези кожни рани и язви могат да причинят много усложнения и да се наложи специализирана медицинска помощ.

7. Изтръпване и скованост на крайниците, сигнал за захарен диабет

 

изтръпване на крайниците- симптом за захарен диабет

Краката са частта от тялото, която най-често сигнализира за наличие на захарен диабет. Проблемите с кръвообращението и задържането на течности са симптом който трябва да обърнем внимание. 

С времето, когато заболяването излезе извън контрол се наблюдават и различни усложнения, едно от които е увреждането на нервните окончания и кръвоносните съдове. Страдащите от диабет често усещат изтръпване (мравучкане) или скованост в крайниците, по-често в краката (стъпалата).

8. Замъглено, раздвоено виждане

Дехидратирането на организма, като последица от натрупването на високи количества глюкоза в кръвта може да доведе и до нарушения в зрението.
Намаляването на течностите в тялото засяга очните лещи, което води до неспособност на окото да се фокусира върху предметите и е причина за замъглено или раздвоено виждане.

9. Повишен апетит

 

постоянен глад - симптом за захарен диабет

Когато глюкозата не прониква адекватно в клетките, „горивото“ се оказва недостатъчно и се налага всички органи на тялото да работят в повишен режим, за да компенсират.

Това води до объркване във функциите на организма и органите изпращат сигнали за получаване на повече източници на енергия, какъвто източник за нас е храната.

След като в клетките не постъпва глюкоза, организмът изпитва недостиг на енергия и задейства съответния сигнал – глад.

10. Суха кожа

С право можем да се усъмним за наличието на захарен диабет, ако установим проблеми в състоянието на кожата. При страдащите от това заболяване се наблюдава различна по степени сухота на кожата. Това се дължи на заниженият интензитет на кръвообращението, водещ до дехидратиране на организма.

Разбира се, има и допълнителни причини, които следва да се имат предвид, защото сухотата на кожата може да е в резултат на много други проблеми в организма.

Подложени ли сте на риск от диабет? Много се надяваме да не откриете у себе си тези симптоми. Ако, все пак имате съмнения, консултирайте се с личният си лекар, за да сте наясно със здравословното си състояние и при нужда да получите точна диагноза и навременно лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.