С това вкусно седмично меню можете да ограничите консумацията си на вредни мазнини и калории. А това ще ви помогне да понижите триглицеридите си. Тази диета представлява балансиран начин на хранене и е изключително лесна за спазване
Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.
Планирането на здравословен начин на хранене е изключително важно за понижаване на триглицеридите. Организмът ви използва тези мазнини като източник на енергия. Често те се натрупват по стените на артериите, повишавайки риска от поява на сериозни сърдечно-съдови заболявания.
Повишаването в нивото на триглицеридите е познато в медицината като хипертриглицеридемия. Обикновено се появява като резултат от определени проблеми, с които тялото ви се сблъсква. Част от тях са наднорменото тегло, напълняването, прекомерната консумация на алкохол и диабет тип 2.
Въпреки че не е основен фактор за появата на това състояние, диетата богата на мазнини и калории може да доведе до усложнения, спомагащи развитието на хиретриглицеридемия. Ето защо освен предписаното ви медицинско лечение, трябва да подобрите и хранителните си навици и да ги контролирате.
В тази статия ще ви предложим примерна седмична диета. Тя ще ви помогне да понижите нивото на триглицеридите си по естествен и безопасен начин благодарение на комбинацията от различни храни.
Не се колебайте дълго и я опитайте!
Здравословна диета за понижаване на триглицеридите: важни аспекти
Триглицеридите са най-важният вид липиди в кръвта. Организмът ви ги образува от мастните киселини в храната. След това под действието на хормоните триглицеридите преминават в кръвта и биват използвани като източник на енергия.
Също както холестерола, прекалено голямото количество от това вещество може да запуши артериите ви или да ги стесни. А това значително повишава вероятността от появата на атеросклероза, сърдечни заболявания и инфаркт.
За да ги контролирате може да се наложи да приемате лекарства. Но можете да подобрите състоянието си и по естествен начин – например като спазвате подходяща, балансирана диета.
Основни съвети за понижаване на триглицеридите чрез начина на хранене
Има различни модели на диети за ефикасно понижаване на триглицеридите. Въпреки това има важни съвети, които трябва да бъдат спазвани от всички:
Не превишавайте консумацията на препоръчаното дневно количество калории. Организмът ви превръща калориите в триглицериди. След това ги съхранява в клетките, за да ги използва по-късно.
Избягвайте консумацията на наситени и транс мазнини.
Повишете приема си на диетични фибри. Тези хранителни вещества спомагат регулирането на нивото на липидите в кръвта.
Избягвайте консумацията на алкохолни напитки.
Спрете консумацията на захар и прости въглехидрати.
Храни спомагащи понижаването на триглицеридите
Част от храните, които ще ви помогнат да контролирате нивото на триглицеридите ви са:
А ето кои храни трябва да се опитате да премахнете от менюто си:
Пълномаслени млечни продукти
Червено месо
Преработени меса като колбаси
Майонеза и бутилирани сосове
Хляб и сладкиши
Готови храни и фаст фуд
Хидрогенирани масла и свинска мас
Примерна седмична диета за понижаване на триглицеридите
Тази седмична диета ще ви помогне да намалите консумацията си на вредни мазнини. А това от своя страна ще контролира нивото на липидите в организма ви. Диетата е разнообразна и балансирана. Няма странични ефекти, тъй като не е строга и включва храни от различни групи.
Вечеря: половин порция сотирани зеленчуци и печена риба
Петък
Закуска: купа зърнена закуска без захар и чаша нискомаслено мляко
Предиобедна закуска: сандвич със зеленчуци и чаша чай
Обяд: паста с пиле и зеленчуци
Следобедна закуска: нискомаслено кисело мляко с натрошени ядки
Вечеря: половин порция сотирани гъби и шунка
Събота
Закуска: препечена филийка със зехтин и домат и чаша чай
Предиобедна закуска: шепа ядки или филия с авокадо
Обяд: порция телешко филе и печени картофи
Следобедна закуска: плод или натурално кисело мляко
Вечеря: филе от риба с лимон и порция салата или кафяв ориз.
Неделя
Свободен режим или здравословно хранене. Можете да повторите един от предходните дни.
Изследванията ви на триглицеридите не са много добри? Не се мислете дълго и опитайте тази вкусна седмична диета, която ще ви помогне да нормализирате нивата им.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Briggs, M. A., Petersen, K. S., & Kris-Etherton, P. M. (2017). Saturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Replacements for Saturated Fat to Reduce Cardiovascular Risk. Healthcare (Basel, Switzerland), 5(2), 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492032/
Ghobadi, S., Hassanzadeh-Rostami, Z., Mohammadian, F., Nikfetrat, A., Ghasemifard, N., Raeisi Dehkordi, H., & Faghih, S. (2019). Comparison of blood lipid-lowering effects of olive oil and other plant oils: A systematic review and meta-analysis of 27 randomized placebo-controlled clinical trials. Critical reviews in food science and nutrition, 59(13), 2110–2124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29420053/
Guasch-Ferré, M., Tessier, A. J., Petersen, K. S., Sapp, P. A., Tapsell, L. C., Salas-Salvadó, J., Ros, E., & Kris-Etherton, P. M. (2023). Effects of Nut Consumption on Blood Lipids and Lipoproteins: A Comprehensive Literature Update. Nutrients, 15(3), 596. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920334/
Gupta, R., Abraham, R. A., Kondal, D., Dhatwalia, S., Jeemon, P., Reddy, K. S., Prabhakaran, D., & Ramakrishnan, L. (2019). Association of trans fatty acids with lipids and other cardiovascular risk factors in an Indian industrial population. BMC research notes, 12(1), 342. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6580624/
Kim, S. A., & Shin, S. (2021). Red meat and processed meat consumption and the risk of dyslipidemia in Korean adults: A prospective cohort study based on the Health Examinees (HEXA) study. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD, 31(6), 1714–1727. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992510/
Klop, B., do Rego, A. T., & Cabezas, M. C. (2013). Alcohol and plasma triglycerides. Current opinion in lipidology, 24(4), 321–326.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23511381/
Leaf, D. A., & Hatcher, L. (2009). The effect of lean fish consumption on triglyceride levels. The Physician and sportsmedicine, 37(1), 37–43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048486/
Liu, J., Li, Y., Wang, X., Gao, D., Chen, L., Chen, M., Ma, T., Ma, Q., Ma, Y., Zhang, Y., Jiang, J., Zou, Z., Wang, X., Dong, Y., & Ma, J. (2021). Association between Fruit Consumption and Lipid Profile among Children and Adolescents: A National Cross-Sectional Study in China. Nutrients, 14(1), 63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8746805/
Luna-Castillo, K. P., Olivares-Ochoa, X. C., Hernández-Ruiz, R. G., Llamas-Covarrubias, I. M., Rodríguez-Reyes, S. C., Betancourt-Núñez, A., Vizmanos, B., Martínez-López, E., Muñoz-Valle, J. F., Márquez-Sandoval, F., & López-Quintero, A. (2022). The Effect of Dietary Interventions on Hypertriglyceridemia: From Public Health to Molecular Nutrition Evidence. Nutrients, 14(5), 1104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912493/
Merino, J., Mateo-Gallego, R., Plana, N., Bea, A. M., Ascaso, J., Lahoz, C., Aranda, J. L., & Hypertriglyceridemic Registry of Spanish Arteriosclerosis Society (2013). Low-fat dairy products consumption is associated with lower triglyceride concentrations in a Spanish hypertriglyceridemic cohort. Nutricion hospitalaria, 28(3), 927–933. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23848121/
Polak, R., Phillips, E. M., & Campbell, A. (2015). Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake. Clinical diabetes : a publication of the American Diabetes Association, 33(4), 198–205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/
Tani, S., Imatake, K., Suzuki, Y., Yagi, T., Takahashi, A., Matsumoto, N., & Okumura, Y. (2022). Combined Higher Frequency Fish Consumption and Healthy Lifestyle May Lower the Triglyceride/HDL-C Ratio in Middle-Aged Japanese Males: Anti-Atherosclerotic Effect of Fish Consumption. Annals of nutrition & metabolism, 78(3), 166–176. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34915471/
Welty F. K. (2020). Dietary treatment to lower cholesterol and triglyceride and reduce cardiovascular risk. Current opinion in lipidology, 31(4), 206–231. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32692035/