Йогата помага за лечение на депресията

Ходили ли сте някога на йога? Чудили ли сте се дали е подходяща за вас? Проучванията показват, че йогата е идеална за тези страдащи от тревожност, стрес и депресия.
Йогата помага за лечение на депресията

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Чувствали ли сте тъжни напоследък? Може би отново попадате в капана на „приятелката ви” –  депресията? Прочетете нашите съвети как йогата ще ви помогне да решите проблема.

Депресията все още е един от най-важните проблеми на нашето време. Тя е болест, срещу която трябва да се изправим и да действаме смело.

Проблемът възниква и въпреки желанието си да се борите, се отчайвате и губите силата си. В действителност това е един от симптомите на депресията: липсата на желание за каквото и да е.

Говорим за малките развлечения, които вече не ви носят наслада и не предизвикват никакви чувства у нас. Настина ли сте се променили толкова много?

Не. Всичко това е резултат от депресията.

Рядкост е да срещнете човек в наши дни, които да не приема лекарства като терапия за депресията си. За съжаление приемът на лекарства против тази болест може да има изключително неприятен ефект.

Защо не опитате по-натурално лечение? А какво мислите за йогата?

Йогата, чудесен заместител на лекарствата

Йогата ще ви помогне за лечение на депресията

Първо, трябва да сте наясно, че йогата не е лесна, вълшебна терапия против депресия. Както всяка едно лекарство, йогата ще ви помогне, но няма да е окончателното решение на проблема ви.

Има много проучвания доказващи това. Например в проучване  публикувано от Indian Journal of Psychiatry, са посочени следните ползи от йогата при състояния на депресия:

  • Спомага за намаляване на тревожността и стреса
  • Позволява ви да контролирате настроението си
  • По-добре владеете емоциите си
  • Ще бъдете психически по-силни да посрещнете различни ситуации

Това са само част от ползите, които ви дава йогата и всичко това само от кратка тренировка от 15 до максимум 45 минути.

Всеки, който е посетил поне един урок по йога ще си спомни състоянието си на умствено и физическо спокойствие, което настъпва след това.

Не пропускайте да прочетете и: 4 йога пози при болка в гърба

Перфектният антидот при редица проблеми

Йогата може да се използва за лечение на различни болести

Йогата може да се използва за лечение на различни болести, но е особено полезна при тези, засягащи физическото и умственото ни здраве.

Депресията е нещо повече от състояние на духа – дава отражение и на физическто ни здраве. Мигрена, болки в стомаха, сърдечни смущения… всички тези симптоми могат да се дължат на депресия.

Практикуването на йога ви позволява да контролирате тези дихателни и храносмилателни проблеми, които ви тревожат, че нещо не е наред с организма ви. В действителност това не е нищо повече от осъзнаване на факта, че имате проблем, нуждаещ се от решаване.

В допълнение на това йогата ще ви позволи да излезете от дома си и да общувате със света, вместо да се затваряте в себе си и да подхранвате депресията.

Контактът с други хора, занимаването с нещо интересно, правенето на упражнения, отпускането и успокояването на ума са най-доброто лечение против неприятната депресия, която ви дебне зад ъгъла.

Повдига настроението

Йогата ще ви накара да осъзнаете факта, че от вас много

Когато се появи депресия изведнъж всичко става тъмно и песимистично. А в действителност не е така – просто това е начина, по който ума ви решава да възприема света.

Ако сте тъжни всичко около вас ви изглежда негативно и вярвате, че винаги ще ви се случват само лоши неща. Йогата ще ви накара да осъзнаете факта, че реално от вас зависи да промените поведението и мирогледа си.

Ще се научите да разпознавате по-добре емоциите си и това, какво чувствате. Единственият начин да започнете да се справяте с тези черни мисли е разбирането на чувствата ви.

Понякога йогата е свързана и с малко медитация, което без съмнение я прави по-ефикасна.

Понякога йогата е свързана и с малко медитация

Заслужава си да прочетете и: 6 редки последствия от тревожността

Тази вековна практика ще ви позволи да подобрите гъвкавостта и баланса си –  не само физически, но и духовно. Йогата ще ви помогне да се опознаете и излекувате отвътре.

Освободете се от депресията си като опитате нещо ново и различно, което със сигурност ще ви бъде полезно. Депресията може да ви попречи, но не сте ли вие главното действащо лице в живота си?

Не й позволявайте да ви го отнеме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cramer, H., Lauche, R., Langhorst, J., & Dobos, G. (2013). Yoga for depression: A systematic review and meta-analysis. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.22166
  • Pilkington, K., Kirkwood, G., Rampes, H., & Richardson, J. (2005). Yoga for depression: The research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013
  • Field, T., Diego, M., Hernandez-Reif, M., Medina, L., Delgado, J., & Hernandez, A. (2012). Yoga and massage therapy reduce prenatal depression and prematurity. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2011.08.002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.