Природни лекарства срещу депресия

· 14.08.2016
Ако включите в закуската или в някое междинно хапване по един банан на ден, това ще спомогне за подобряване на настроението и за контролиране на стреса

Депресията е сериозен проблем, затова е много важно да бъдат открити симптомите, причините и начините за предотвратяване. Съществуват много фактори, които влияят на настроението: семейство, партньор, приятели, работа, финансово състояние, самооценка. Във всеки един момент нещо може да ни дойде в повече и да паднем духом. След това всичко тръгва зле, чувстваме се самотни и уморени.

Някои хора изпадат в депресия по-лесно от други и прибягват към лекарства, които до някаква степен ги облекчават. И при все че професионалната помощ е необходима, а в някои случаи – и лекарствата, важно е да се знае, че някои от тях причиняват пристрастяване и че има и други начини да се справим с проблема. Прочетете докрай тази статия, за да научите повече за най-добрите естествени лекове срещу депресия.

Някои хора изпадат в депресия по-лесно от други. Тогава прибягват към лекарства, които облекчават до някаква степен. Професионалната помощ е необходима, а в някои случаи – и лекарствата. Важно е да се знае, обаче, че някои от тях причиняват пристрастяване и че има и други начини да се справим с проблема. Прочетете докрай тази статия, за да научите повече за най-добрите естествени лекове срещу депресия.

Защо изпадаме в депресия?

Тя е емоционално разстройство, характеризиращо се с липса на енергия, дълбока тъга и чувство на неудовлетвореност. Причините могат да бъдат различни ( въпрос на стечение на обстоятелствата), но те могат да бъдат избегнати. Обърнете им внимание навреме!

Някои фактори, предопределящи предразположеността към депресии:

 • Генетична предразположеност
 • Травма от инцидент, смърт, трагедия
 • Смърт на любим човек
 • Стрес
 • Любовна измяна
 • Проблеми, предизвикани от лоши новини
 • Злоупотреба с алкохол
 • Употреба на наркотици или други токсични вещества
 • Психологически тормоз

Както виждате, има много фактори, които могат да причинят депресия, но най-важно е как човек преодолява ситуацията. Ако спрете да полагате усилия и да търсите незабавно решение, проблемът може да се задълбочи. Последствията ( в социален и личен план) са различни: от ниско самочувствие, липса на мотивация и апетит – до неспособност за работа и желание за самоубийство. Всъщност негативните психологически фактори, като големия стрес и дълбоката депресия, потискат имунната система и повишават податливостта към инфекции ( дори към ракови заболявания).

Не се тревожете, съществуват много начин за борба с депресията: психотерапия, лекарства, хипноза. Ето и седемте лекарства от природата, които могат да помогнат:

Природни лекарства срещу депресия

Лекарство номер 1: Яжте банани

В депресия ли сте? Не се колебайте: това, което трябва да направите, е да ядете по-често банани. Те са най-полезният плод за нервната система, защото съдържат витамини А, Ц и Е, както и витамин Б комплекс (витамини Б1, Б2 и Б12), калий, калций и фосфор. Не прекалявайте, обаче, с тях (съдържат много захар). Ако включите в закуската или в някое междинно хапване по един банан на ден, това ще спомогне за подобряване на настроението и за контролиране на стреса.

Лекарство номер 2: Маринован чесън

Дори и да не вярвате, токсичните вещества, които се натрупват в тялото, влияят на емоционалното състояние. Това лекарство прочиства и тонизира тялото, като едновременно предотвратява или бори депресията. За приготвянето му са необходими:

 • 150 грама пресен чесън
 • ябълков оцет
 • минерална вода
 • 2 супени лъжици ферментирали джанки
 • 150 грама мед

Обелете чесъна и го нарежете на парченца. Сложете го в буркан с широко гърло, който се затваря добре. Покрийте го с вода и оцет в равни части. Добавете джанките и меда и затворете плътно буркана. Съхранявайте го на хладно и тъмно място в продължение на 9 дни, като го разбърквате ежедневно. След това прецедете марината, използвайки муселинен или ленен плат. Съхранявайте сместа в плътно затворен буркан.

Изпивайте по една супена лъжица от нея преди обяд и вечеря, за да се изпълните с енергия. Скоро ще забележите резултатите.

Лекарство номер 3: Натурален шоколад

Можете ли да повярвате? Множество проучвания сочат, че ежедневната му консумация ( в продължение на две седмици), понижава концентрацията на хормоните, причиняващи стрес и депресия. Лекувайте се с натурален шоколад и се оставете да бъдете завладени от положителна енергия.

Лекарство номер 4: Сироп от алое и мед

Когато меланхолията и липсата на мотивация потискат, когато почувствате липса на енергия, този сироп ше помогне. Той има подмладяващи свойства, които активират имунната система и тонизират клетките. За приготвянето му са необходими следните продукти:

 • 5 листа алое
 • 250 грама мед
 • 2 супени лъжици уиски или коняк

Първо отстранете бодлите на алоето, измийте го и махнете обелката. Поставете меда, алкохола и алоето в блендер и смилайте, докато получите кремообразна маса. Изсипете го в стерилизиран контейнер и го съхранявайте на хладно. Пийте го три пъти на ден (по една супена лъжица след всяко хранене). Ще се изненадате от резултатите само след седмица.

Лекарство номер 5: Движения с топки за тенис

Ето един лек против депресия и други разстройства на нервната система! Той е от времето на древните египтяни, макар че със сигурност не са използвали топки за тенис. Идеята е да активирате голяма част от енергийните точки, които се намират по стъпалата на краката и влияят върху настроението.

Седнете на удобен стол и със стъпалата на краката натискайте и местете топка за тенис. Ако си правите такъв масаж всеки ден, скоро ще се почувствате по-активни и позитивни.

Лекарство номер 6: Намалете консумацията на захар

Понякога дори и малката промяна може да се превърне в лек за болестите. Намалете консумацията на сладки неща, тъй като е доказано, че те улесняват изхвърлянето на витамин Б комплекс. Витамните Б9 и Б12 влияят директно за развитието и стабилизирането на нервната система. Ако консумирате повече яйца, спанак, моркови, кресон, плодове и млечни продукти, ще излезете от състоянието на депресия.

Лекарство номер 7: Правете физически упражнения

Заседналият начин на живот е причина за много от проблемите ни: затлъстяване, инфаркти, депресия. Ежедневните упражнения помагат освобождаването на адреналина и другите хормони, които се отразяват на жизнеността.

В заключение

Не забравяйте, че много от факторите, които отприщват депресията, са в самия човек. Изпълнете се с любов, оценявайте красотата наоколо, обичайте семейството, разхождайте се, вечеряйте с приятели, учете се от грешките и продължавайте напред, обграждайте се с ярки цветове и музика. Създайте приятна среда, която ще помогне възстановяването. Използвайте лековете от природата и не се колебайте да потърсите помощ, ако имате нужда. Успокойте се, защото всеки проблем има решение!