6 редки последствия от тревожността

Често я подценяваме, а се оказва, че тихо направлява живота ни
6 редки последствия от тревожността

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че макар и редки, наблюдаваме редица последствия от тревожността?

Възможно ли е човек да живее живота си без да бъде нервен или тревожен на моменти?  Независимо дали става дума за говорене пред публика, или кандидатстване за финансова помощ (това са само 2 прости примера), тревожността и притеснението могат да окажат съществен ефект върху физическото и умственото здраве на хората, които ги изпитват. Интересна информация за тревожността можете да откриете на сайта Психично здраве.

Като последствие може да се наблюдават странни симптоми, които излизат извън границите на обичайното главоболие или прекомерното потене.

Как може да разберете, че нивото на тревога е над нормата? В днешната статия ще споменем няколко редки последствия от тревожността, които трудно бихте си представили, че са реални.

Запознайте се с тях. Ако ги разпознавате в собствения си живот, време е да потърсите професионална помощ.

1.Объркване или промени във възприятията

халюцинациите са сред редките последствия от тревожността

Халюцинациите могат да варират от човек на човек, в зависимост от това на какво количество стрес е изложен.

Някои хора споделят, че от време на време виждат замъглени цветове. Други забелязват призрачна фигура, която ги ужасява.

Ако се сблъсквате с много стрес, възможно е да изпитвате проблеми с възприятието на височината и пространството около себе си. Може да ви е трудно също така да взаимодействате със средата около вас.

Не е изключено да имате изопачена представа за време и пространство, особено по време на периоди на силна тревога.

Тревожността може да провокира примитивни реакции на стимули като страх или притеснения, например разширяване на зениците, за да постъпи повече светлина в нервните клетки.

Ако човек изпитва тези редки ефекти от тревожността, напълно възможно да се наблюдава влошаване на неговото зрение и да са налице проблеми с концентрацията. Често дискомфортът се проявява в най-неподходящото време.

2.Тревожността провокира образуване на газове и подуване

газовете са сред редките последствия от тревожността

Без съмнение сте наясно, че газовете са едно от най-неприятните и дискомфортни състояния, които може да изпита човек в ежедневието. Освен това те са сред редките последствия от тревожността.

Вярно е, че невинаги подуването на корема и газовете са провокирани от тревога. Този симптом е характерен и за други здравословни проблеми.

Често те са свързани с влошено храносмилане и неправилно дишане, провокирани от тревожността. Тези симптоми са характерни за хората, които страдат от пристъпи на безпокойство.

3.Хормонални промени

Тревожността може да се отрази върху различни системи в тялото. Една от тях е ендокринната система, която е отговорна за балансирането на работата на жлезите, които произвеждат хормони.

Нарушенията в сигналите на мозъка по време на стрес и безпокойство могат да провокират проблеми в нервната система и да променят секрецията на хормони.

4.Обриви

обривите - едно от редките последствия от тревожността

Обривът или акнето са много чест симптом и едно от по-редките последствия от тревожността. Обикновено се появяват по носа, челото и бузите.

Проблемът се разрешава в момента, в който се почувствате по-добре. А когато сте стресирани, ще се появи отново. Ако нивата на стрес се повишат, е възможно да развиете алергия и да се сблъскате с други проблеми с кожата.

Няма лек срещу обриви и акне, който да се справи с този проблем, когато той е провокиран от високо ниво на стреса и тревожността. Единственото решение е овладяването му.

5.Тревожността може да провокира падане на косата

Може и да не повярвате, но тревожността се отразява върху външния вид на човека. Падането на косата не е сред типичните признаци, но е един от редките ефекти от силния стрес.

Когато умът се намира в тревожно състояние, лимфните жлези преобразуват протеина в захари, за да разполага тялото с енергия. Това кара тялото да образува нови нутриенти, за да компенсира онези, които се изгарят.

Този процес е свързан с освобождаването на свободните радикали, а за да може тялото да ги пребори, то се нуждае от повече енергия. Всичко това води до намаляване на есенциалните нутриенти в тялото, които са основополагащи за оптималния растеж на косата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Здравословно смути срещу косопад

6.Проблеми със съня и други последствия от тревожността

проблемите със съня - едно от редките последствия от тревожността

Проблемите със заспиването и стоенето в будно състояние през нощта са свързани с широк спектър от здравословни проблеми, както физически, така и психологически.

Възможно е цяла вечер да сте се въртели в леглото, заради важно интервю за работа или предстояща реч.

Когато обаче твърде често лежите будни през нощта, разтревожени или заети с конкретни проблеми, или пък без нищо специфично на ум, това може да е признак за тревожно разстройство.

Това заболяване може да бъде свързано със страх или нещо нерационално, което се случва вечерно време. Вероятно изпитвате мускулно напрежение в дланите, челюстта или други части на тялото.

Разпознайте своя отговор на тревожността и се научете да се справяте с нея

Всеки човек реагира по своему на тревожността. Понякога може да ви се стори, че някои хора се справят с нея без проблем. В същото време други буквално се разболяват при първия сигнал за стрес.

Именно поради това една и съща степен на тревога може да провокира различни редки последствия при всеки отделен човек. Ако никога досега пред живота си не сте се сблъсквали с тези странни симптоми, това не означава, че не се борите с тревожността.

Ако все пак се сблъсквате с тези последствия, време е да потърсите алтернативни начини за справяне с тревожността.

Можете да потърсите решение в психотерапията или да започнете да практикувате отпускащи дейности и упражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.