Стомахът и 8 признака за възможни храносмилателни проблеми

Започнете да приемате пробиотици и да следвате диета, която отговаря на нуждите на тялото да поддържа по-добро вътрешно равновесие.
Стомахът и 8 признака за възможни храносмилателни проблеми
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Стомахът е като втори мозък. Това може да звучи малко налудничаво, но е така. Когато имате проблеми с храносмилателната система и тя не функционира оптимално, това може да е в следствие от претоварване с токсини. Тялото дава своите сигнали, но понякога те са едва доловими.

Стомахът е много интелигентен орган, който е отговорен за здравето на всички вътрешни функции и гарантира, че всичко се извършва начина, по който би трябвало.

Всичко е въпрос на баланс и познаването на какви хранителни вещества да изберете, когато става въпрос за здравето му.

Ето защо е необходимо да обърнете внимание на следните симптоми, които могат да сигнализират за проблеми в храносмилателната система, които можат да се отразят на цялостното здраве.

1. Постоянно чувство на умора

Непрекъснатото чувство на изтощение е ясен знак, че нещо не работи както трябва в тялото. Ако храносмилателната система е отслабена от неправилно хранене, активността на имунната система намалява.

Тялото се състои от бактерии. Но ако червата са пълни с вредни микроорганизми и няма баланс с добрите бактерии, активността на имунната система намалява.

Ето защо, ако забележите, че здравето ви се е влошило, добра идея е да обърнете внимание на храносмилателната система за всякакви проблеми.

2. Редовно имате проблеми с кожата

Стомахът създава проблеми с кожата.

Чували ли сте за картографиране на лицето? Това е метод, който определя кои части на храносмилателната система може да не действат правилно въз основа на определени петна, които се формират в определени зони на лицето.

Кожата е най-големият орган в тялото. Ако нещо не е наред вътрешно, лицето определено ще го отрази.

Бузите са отличен показател, че храносмилателната система се нуждае от помощ. Обърнете внимание на всяко зачервяване, пъпки, дразнене или други симптоми.

3. Чувствате се притеснени или раздразнителни

Ако усещате тревожност и депресия - може би имате проблеми със стомаха.

Мозъкът е пряко свързан с храносмилателното здраве. Ако усещате тревожност, депресия, или сте лесно раздразними, това може да е ясен знак, че страдате от проблеми с храносмилането.

Има милиони неврони в червата, които съставляват част от цялата нервна система.

Добрите бактерии в червата са от типа, който има положителен ефект върху ума. Ако ви липсват тези бактерии, лошите ще проправят своя път в мозъка и могат да доведат до тревожност, депресия или често раздразнение.

4. Често страдате от инфекции

Това е подобно на чувството за постоянна умора. Честите или повтарящи се инфекции са ясен знак, че храносмилателната система не функционира правилно.

Когато имунната система е слаба и се занимава с вредни бактерии, няма време да се бори със стомашните инфекции.

Ако сте в добро общо здравословно състояние, защитата на организма е достатъчно силна, за да балансира нивата на бактериите, да ви предпази и да се пребори с  тези проблеми.

5. Страдате от лош дъх

Има връзка между храносмилателните проблеми и лошия дъх.

Когато храносмилателната система не функционира правилно, започват да се натрупват дрожди, инфекции и лоши бактерии. Това може да предизвика лош дъх и кисел вкус в устата.

Въпреки, че лошият дъх може да бъде причинен от много различни състояния, това също е ясен показател, че има излишък на вредните бактерии, растящи в храносмилателния тракт.

Това може да влоши здравето много бързо. Ако страдате постоянно от лош дъх, трябва да започнете да се опитвате да определите причината за него.

6. Страдате от запек

Ако се случва редовно, запекът може да бъде много вреден за здравето. Не забравяйте, че изпражненията са отпадъците, които тялото елиминира, защото е извлякло всички полезни хранителни вещества.

Ако отпадъците останат в организма, той започва да освобождава токсините вътре. Това може да стане болезнено. Когато червата са здрави, имате нормални движения, които са без болка.

В действителност запекът е един от най-очевидните начини, които тялото използва, за да ви каже, че храносмилателната система не функционира правилно.

7. Трудно се концентрирате

Това, разбира се, често може да е свързано с чувство на умора.

Когато сте раздразнителни или страдате от постоянно разстроен стомах, не сте в състояние да го игнорирате и да се съсредоточите 100% върху ежедневните дейности.

Това се случва, защото тялото е много интелигентно. Когато е ясно, че здравето се влошава, то изпраща сигнали, за да разрешите това, което не е наред.

Всичко, което трябва да направите, е да започнете да им обръщате внимание.

8. Имате проблеми със съня

Имате проблеми със съня - може да е от храносмилателната система.

Точно като движенията на червата, моделите на съня могат да бъдат ключов показател за добро или лошо здраве на храносмилателната система. Ако спите спокойно през цялата нощ, най-вероятно имате добро храносмилане и стомахът ви е здрав.

Ако имате чести проблеми със съня от друга страна, това може да е признак на неправилно функциониране на храносмилателната система.

Добрата новина е, че възстановяването на здравето и доброто функциониране на храносмилателната система не е много сложно.

Всичко, което трябва да направите е да започнете да полагате грижи за храносмилателната система по-сериозно. Започнете да приемате пробиотици и да следвате диета, която отговаря на нуждите на тялото да поддържа по-добро вътрешно равновесие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.

  • Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.