Не казвайте тези фрази на страдащ от депресия

Добрите ни намерения може да се изтълкуват по неправилен начин. Не се отказвайте, но внимавайте с думите и действията
Не казвайте тези фрази на страдащ от депресия

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Да помогнете на някой, страдащ от депресия може да бъде трудно. Понякога може да изпитате желанието да се дистанцирате от това лице, вместо да рискувате да кажете или направите нещо, което може да влоши положението.

Не правете това: вашият приятел или близък, който преминава през това състояние се нуждае от вашата помощ повече от всякога.

Трябва да имате предвид, че някои от най-добронамерените фрази може да имат различно значение за някой, страдащ от депресия. Последното нещо, от което един човек в тази ситуация се нуждае е да усети, че емоционалното му състояние е погрешно разбрано.

Ето какво не трябва никога да казвате на някой, страдащ от депресия:

“Защо не може просто да бъдеш щастлив?”

Депресията кара човек да има изкривена представа за света, като вижда всичко от отрицателна или тъжна гледна точка. Говоренето за щастие може да бъде трудно и да го накара да се чувства още по-безнадежден, ако не е в състояние да го види в момента.

Няма бързо решение за депресията, и настояването за или очакването на внезапна промяна може да засили чувството за обезсърчаване и провал.

“Има лекарства и терапия за хората с депресия”

човек страдащ от депресия трябва сам да разбере, че има нужда от медикаменти

Хората се страхуват да помолят за помощ заради стигмата, която често се свързва с психичните заболявания. Те може да не искат да разкрият как се чувстват, защото живеем в общество, където само тези, които са много активни и постигат отлични резултати са ценени.

Лекарствата може да бъдат основна причина за стрес поради предубеждения или вярвания за зависимост или странични ефекти. Всичко това се комбинира, за да създаде общ страх от промяна на психиката им или “загуба” на себе си.

Добре е да се спомене възможността за съпътстваща терапия, но никога не принуждавайте някой да следва този път.

През повечето време просто отнема малко повече време, преди тези хора да са готови да предприемат тази стъпка.

“Просто се съсредоточи да преминеш през дeпресията”

Хората, които не са депресирани не изпитват понижение на техните физически или психологически енергии, но тези два симптома са много чести при пациенти, които страдат от депресия.

Може да имате най-добрите намерения, когато кажете на някой, който е депресиран да се изправи и да направи нещо, което да ги накара да се почувстват по-добре като излизане, пътуване или забавления.

Докато това е разбираемо за някой, страдащ от депресия, това всъщност може да увеличи тяхното ниво на отчаяние. Никой не иска да преодолее тези чувства повече от тях самите, но не знаят как да го постигнат.

Настроенията, мислите и поведението са извън техния контрол, още повече, ако страдат от тежка депресия.

“Не е толкова зле, други хора преминават през много по-големи трудности”

никой страдащ от депресия не е искал да стигне сам до това състояние

Никой не иска да бъде сравняван с гладуващи деца, живеещи в зона на бойни действия, или хора, живеещи в краен стадий на тежка болест. Защо да карате депресиран човек да мисли за това? Наистина ли мислите, че ще ги накара да се почувстват по-добре?

Хората, които страдат от депресия често имат мисли, които стават психотични или заблуждаващи. Когато ги използвате като пример срещу живота на другите, те обикновено ще се почувстват още по-зле.

Докато имате добри намерения, няма да постигне нищо, като им кажете това.

“Ще се почувстваш по-добре утре”

Това състояние не е от тези, които си отиват за една нощ. Този вид фалшива надежда само допълнително ще обезкуражи някой с депресия. Само хората, които са имали истинска депресия наистина знаят колко дълбока може да бъде болката, страданието и безнадеждността.

Възможно е депресията да се преодолее с подходящ медицински подход, но това отнема време. Казвайки тези неща просто ги карате да се чувстват по-неудобно и парализирани.

“Сам си го причини”

не обвинявайте човека страдащ от депресия, че сам е стигнал дотук

Депресираните хора правят преценки през цялото време, което може да бъде сериозна грешка, като се основават само на личните им ценности, липсата на информация, или невежество като цяло.

Човечеството свързва депресията с греха в продължение на векове.

Смятало се е, че това състояние е наказание за този, който е нарушил законите на “боговете”. И все още има хора, които, когато говорят за депресия, се отнасят към въпроси, свързани с греха и наказанието.

Тази нагласа има драстично негативни последици и само влошава състоянието на човека, който страда от депресия.

“Не бъди толкова негативен”

Трудно е да бъдете близо до някой, страдащ от депресия. Неговата ниска енергия и мрачно настроение може да “те повалят,” и много хора инстинктивно се отвръщат. Понякога хората стигат до точката, в която открито изразят безпокойството, което един депресиран човек им причинява.

Да, без съмнение настроението им няма да подобри вашето. Но да кажете това на някой, който страда от депресия, че ги кара да се чувстват самотни само увеличава техните негативни емоции.

Най-добрият начин, по който може да помогнете е, като е ги подкрепяте и правите всичко, което можете, за да намерите подходящите начини за справяне с този проблем.

Човекът, страдащ от депресия има сериозен проблем

Не, депресията не е чисто психологически проблем, нито пък има определено време, за което може да бъде излекувана. Дори не е необходимо да има точна причина за нея.

В края на краищата, да бъдеш депресиран означава, да спреш да виждаш смисъла на живота, поради милион различни фактори: семейни проблеми, смърт на любим човек, неуспехи в работата и много други.

Въпреки това, без изключение депресията означава да се изправите пред ежедневна борба за оцеляване. Имайте това предвид, когато чуете тези фрази, защото сега знаете, че те няма да помогнат на някой, страдащ от това заболяване.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.