Интервю с Карлос Риос: ядете ли истинска храна?

Карлос Риос, създател на движението за истинска храна, ни напомня, че хранителната индустрия често ни дава „смесени съобщения“ за храната, която ядем. И накрая просто се пристрастяваме към полуфабрикатите.
Интервю с Карлос Риос: ядете ли истинска храна?
Carlos Ríos

Написано и проверено от диетолог Carlos Ríos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Движението за истинска храна е много повече от кратковременна прищявка. Създателят му, диетологът Карлос Риос, учи и вдъхновява хиляди хора да живеят и да се хранят по нов по-здравословен начин. Според него, когато става въпрос за храна важи правилото: колкото по-простичко, толкова по-добре.

Знаем, че хранителната индустрия е завладяна от различни модерни течения и гурута, обещаващи чудеса. Но целите на Корлос Риос са много по-сериозни. Неговото движение, създадено преди няколко години и набрало популярност чрез социалните мрежи, цели две неща.

Първата е предоставянето на потребителите на средства и познания, за да могат да разберат с какво се хранят всеки ден. Втората е да се отворят очите на хората, за да осъзнаят защо трябва да ядат здравословна, „истинска“ храна.

Поговорихме с Карлос Риос в това интервю.

“Индустрията обича да говори за хранителните вещества и калориите, за да можете да повярвате, че това, което консумирате е здравословно. Това е толкова объркващо, че в края на краищата започвате да ядете редовно преработени храни”.

Интервю с Карлос Риос за движението за истинска храна

Карлос Риос е диетолог, завършил образованието си в университета Пабло де Олавиде в Севиля, Испания и е създател на движението за истинска храна. Той има хиляди последователи в социалните мрежи, а целта му е да запознае хората с невероятните резултати от този начин на хранене.

Книгата му „Яжте истинска храна: наръчник за промяна на начина ви на хранене и на здравето ви“ е бестселър и сред най-търсените публикации в областта на научната литература. Тя ни помага да разберем нещо, което Карлос Риос повтаря често: “Ние не ядем истинска храна, а продукти поставени пред очите ни”.

В интервюто ни с него се впускаме в дебрите на това какво е истинската храна. Интервюто ни помага да разберем, че познанието е сила. Да знаем с какво се храним ни дава увереност и ни помага да избираме по-добре, за да инвестираме в здравето ни.

Съставките в продуктите са най-важното нещо, ако искаме да се храним здравословно.

Откъде води началото си инициативата за истинската храна?

Това беше нещо, което започнах да практикувам с пациентите ми. След като осъзнах постигнатите добри резултати от акцентирането върху храната и научаването на опасностите криещи се в готовите храни, реших да споделя всичко това с много хора, тъй като се справям добре със социалните мрежи и видях възможност да достигна до по-голяма аудитория.

Ако истинската храна е била на наше разположение от дълго време, защото тогава хората не се хранят здравословно?

Защото хранителната индустрия се възползва от забързания начин на живот на повечето хора, продавайки продукти, които лесно се консумират и приготвят (полуфабрикати) и така постепенно намалява приема на истинска храна.

Кое е най-вредното нещо, което можем да изядем? Има ли храни, които не трябва да присъстват на масата ни?

Всички преработени храни са вредни за здравето, а количеството им е това, което ги прави опасни. Едно от най-вредните неща са газираните напитки, които хората трябва да избягват.

За какво трябва да внимаваме, когато си купуваме храна?

Съставките. Въпреки че хората винаги обръщат повече внимание на калориите и мазнините, съставките са най-важното нещо. Хранителната индустрия знае какво търсим и затова се опитва да ни излъже с продукти с етикети „лайт“ или без калории, защото те привличат вниманието.

Трябва да се храним с истинска храна, а не с полуфабрикати, за да се радваме на добро здраве.
Но въпреки това тези продукти са вредни за здравето както и оригиналните им версии. Затова единственият начин да знаем какво ядем и дали е здравословно или не е, е като знаем съставките на продуктите.

Можете ли да ни кажете какво можем да ядем и пием между храненията?

Натуралните или печени ядки без добавена сол, плодовете, натуралното кисело мляко, туршията, маслините и едамаме са отлични опции. Най-добре е да пиете вода. Но можете да си приготвите и „истинска газирана вода“ с вода или газирана вода, лимони и лед.

Медиите показват на хората много готови храни и сладкиши. Нека да поговорим за децата. Как можем да им помогнем да се присъединят към инициативата?

Не можем да накараме децата да разберат, че една храна е по-здравословна от друга или че това е полуфабрикат. Децата използват много въображението си, както и сетивата си, така че трябва да им представим истинската храна по креативен, вкусен начин, дори под формата на игра. За тях не е предизвикателство да изядат парче плод. Ще предпочетат плодове, подредени красиво и забавно в чинията.

И накрая, как да започнем да вървим по пътя на истинската храна?

С помощта на едномесечното ни предизвикателство за хранене с истински продукти. Има много информация на нашия Instagram, която ще помогне на хората като начало. С това предизвикателство, ще си помогнете по много начини само за един месец и след това няма да искате да се връщате към старите си навици.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.