Как газираните напитки въздействат върху здравето?

Задавали ли сте си въпроса как газираните напитки се отразяват на здравето ви?
Как газираните напитки въздействат върху здравето?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Thais Guillén Otero

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Колко освежаваща, сладка и вкусна е една Coca-Cola в един от тези ужасно горещите дни! В газираните напитки  има нещо, което ви привлича, кара ви да ги пиете ден след ден..

Със сигурност ще се  запитате, как може този навик да бъде лош, ако консумацията им създава прилив на енергия и изпълва стомаха, намалявайки апетита?

Трябва да знаете, че най-новите научни изследвания посочват, че газираните напитки могат да бъдат опасни за живота ви. Искате ли да вникнем по-дълбоко в този въпрос? Продължете да четете и ще разберете как газираните напитки влияят върху организма ви.

Какво представляват газираните напитки

Процесът на получаване на газирани напитки е много прост. Смесва се филтрирана вода, въглероден диоксид, подсладители (вещества, които му придават сладък вкус) и киселинни средства. Последното представляват вещества, които променят или контролират киселинността. Така се получава освежаваща сода, която  можете да пиете навсякъде.

Въпреки това, тяхното начало и развитие започва от фармацевтичната промишленост. Те са били използвани като тоник за облекчаване на главоболие и лошо храносмилане.

Много години са минали, създадени са и много различни видове газирани напитки.Те имат различен цвят, мирис, вкус.. Обединява ги това, че са газирани и ароматни, без алкохол.

Ала колко здравословни са те? Все още ли е валидна концепцията им от миналото? За съжаление, това не е така – всеки ден се откриват  по-опасни последици за здравето на хората, особено за децата.

Ако все още имате съмнения, ние ще ви покажем различни симптоми при прекалена консумация на газирани напитки.

Симптомите на прекомерна консумация на газирани напитки

 • Главоболие
 • Треперене
 • Сърдечна аритмия
 • Безпокойство
 • Проблеми със съня или безсъние
 • Депресия
 • Гадене и повръщане
 • Често уриниране
 • Намаляване на костната маса ( поради ниската абсорбция на калций)
 • Загуба на апетита

Как газирани напитки въздействие върху здравето?

Има все повече и повече проучвания, които показват  негативните ефекти от много продукти, които сме свикнали да консумираме ежедневно.

Такъв е случаят с газирани напитки.

газираните напитки са вредни за здравето

 

Засягат нервната система

Много от тези напитки съдържат високо количество кофеин. Кофеинът е алкалоид, който има стимулиращ ефект върху нервната ви система и сърцето. Ето защо той стимулира вашето състояние на будност и устойчивост на умора. Също така е мощен вазодилатор, но това е, с което ползите от него свършват.

Прекомерната консумация на кофеин предизвиква зависимост, главоболие, сърдечна аритмия, безсъние, и тревожност. Това са същите симптоми, които срещате, когато пиете твърде много кафе или чай всеки ден.

Канцерогенен ефект

Газираните напитки имат атрактивен вкус и цвят. Но също така имат и много консерванти, киселинни средства, както и химически съставки, добавени към тях, които могат да бъдат много вредни за бъбреците ви и отделителната система.

Тези вещества са склонни да се натрупват в тъканите, което причинява ракови клетки, от които могат да се  развият тумори в дългосрочен план. Да,  някои от тях са антиоксиданти, но вашето тяло се нуждае  от естествени антиоксиданти, които можете да намерите в плодовете и зеленчуците

Киселинен рефлукс по време на храносмилането

В миналото се е вярвало, че газираните напитки могат да имат негативен ефект върху храносмилателния процес. Въглеродният диоксид присъства в тези напитки  и повишава киселинността на стомашния сок и ускорява неговото  производство, което пък ускорява и храносмилането.

Но това също така причинява киселинен рефлукс, киселини, както и проблеми с усвояването на храната, които могат да бъдат особено болезнено за хората, които страдат от гастрит и язва на стомаха.

Причиняват кариеси

Въглероденият диоксид и захарта от газираните напитки също е доказано, че могат да засегнат устата и зъбите, защото те  променят вкуса ви, корозират зъбния емайл и предизвикат кариеси.

Причина за затлъстяването

Като цяло, газирани напитки имат висока концентрация на подсладители, без значение дали те имат високо или ниско съдържание на калории (1 порция може да има 3 или 4 супени лъжици захар). В тези, които имат ниска калоричност, се използва сорбитол, аспартам, захарин, а подсладителите, които са с високо съдържание на калории, са захароза и глюкоза. Превишение на потреблението на тези захари предизвиква повишение на нивата на кръвната захар, възпаление на панкреаса и диабет.

От друга страна, въглехидратите, които не се превръщат в енергия чрез метаболитни процеси, се трансформират в мазнини в тъканите и артериите, което води до затлъстяване и атеросклероза.

Загуба на костна маса

Освен това киселините и кофеина в тези напитки са вредни за костите ви, защото пречат на усвояването на калция в костите. Това пък води до загуба на костна маса, отслабва костите ви и предизвиква остеопороза.

От друга страна, комбинацията от захар и киселина прави абсорбцията на желязо в клетките трудно, което може да доведе до анемия и да ви направи податливи на различни видове инфекции.

Бъдете внимателни с диетичната сода

Когато  се предпазвате от проблеми с теглото и възможен диабет, избягването на диетичната сода не е достатъчно. Подсладители, които са заместители на захарта,  не трябва да се консумират в големи количества, защото пречат на различни метаболитни реакции и могат да  причинят увреждане на мозъка, загуба на паметта, а дори и насърчаване  развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Нашите съвети

вместо газираните напитки, наблегнете на водата

Разграничавайки се от това че газираните напитки са вкусни, все пак препоръчваме да пиете вода, прясно изцеден сок, шейкове и натурални сокове. Така ще предпазите здравето си.

Този съвет е специално предназначен за бременните жени и хора, които страдат от нервни проблеми, проблеми на белите дробове, стомашни язви, сърдечно-съдови проблеми, хипертония и мигрена. Най-вече те са изложени на риск.

Не забравяйте, че здравето и щастието вървят ръка за ръка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
 • Anjum, I., Jaffery, S. S., Fayyaz, M., Wajid, A., & Ans, A. H. (2018). Sugar Beverages and Dietary Sodas Impact on Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus, 10(6), e2756. https://doi.org/10.7759/cureus.2756
 • Chazelas, E., Srour, B., Desmetz, E., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Deschamps, V., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Deschasaux, M., & Touvier, M. (2019). Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ (Clinical research ed.), 366, l2408. https://doi.org/10.1136/bmj.l2408

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.